Oltakozás: így áll most a versenyfutásunk az idővel

2021. március 17. 12:31

Számot vetettünk és kiderült: hazánk európai csúcstartó az 50-79 év közötti korosztályok átoltottságában. Bár látjuk a fényt az alagút végén, kérdés, mikor érünk valóban oda.

2021. március 17. 12:31
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A kormány eltökélt szándéka az oltások felpörgetése: erről maga Orbán Viktor miniszterelnök beszélt néhány napja, miután Izraelben járt, ahol a magas átoltottságnak köszönhetően az európai bezártsághoz képest álomszerűen más világ járja, a korlátozásokon február óta enyhítenek, és ma már 500 fős koncerteket is tartanak.

A magyar átoltottsági adatok biztatóak, 1,8 millió vakcina került szerdáig beadásra,

1,4 millió ember kapta meg a viszonylagos biztonsággal kecsegtető első dózist,

ami értelemszerűen nem lenne így, ha a kormány nem rendel idejében „keleti” vakcinákat is.

Az idősebbek teljes átoltása fontos

Az oltási tempó is magasan veri az uniós átlagot, mindez egyelőre inkább csak sovány vigasznak tűnik: szerdára virradóra ismét rekordot döntött a halottak száma, csaknem kétszázan hunytak el egyetlen nap alatt, és bár a napi fertőzésszám csökkenő tendenciát mutat, több mint tízezren vannak kórházban, 1167 ember lélegeztetőgépen, majd’ félszázezren házi karanténban.

Teljesen világos, hogy a menekvést csak a nyájimmunitás mielőbbi elérése jelentheti, és

a legelső nyugvópontot az, ha a legveszélyeztetettebb korosztályok mielőbb megkapják a vakcinát.

Déli szomszédunknál, Szerbiában már a lakosság 29 százaléka megkapta legalább az első dózist, ott is az egészségügyi dolgozókat és az időseket vették előre, így hiába magas ott is a napi azonosított fertőzöttek száma (mert például a lakosság is jóval fegyelmezetlenebb), az elhunytak száma a 4-5 ezer új fertőzött ellenére viszonylag alacsony, február óta átlagosan 15 és 30 között mozog, inkább az alacsonyabb értékhez közel, azaz a fertőzöttek számához mérten ötöde a magyarnak.

Éppen ezért megnéztük, hazánk hogy áll a legveszélyeztetettebbek átoltottsága terén, beleértve nem csak a legidősebb korosztályokat, hiszen a harmadik hullámban nem csak a legidősebb honfitársaink élete forog veszélyben, egyre több a relatíve fiatalabb elhunyt.

Relatíve jók a számok

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai között korcsoportok szerint és tagállamonként (az EU-tagállamokon túl az Európai Gazdasági Közösség országait, Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát beleértve) látható, melyik korosztály átoltottsága hány százalékon áll.

Sajnos nem minden ország szolgáltat elég adatot, Németország, Liechtenstein, Hollandia, Románia, Szlovákia és Spanyolország ezért rendre kimarad az összehasonlításból, Görögország, Ciprus ugyancsak hézagosan szerepel.

Mindazonáltal jól láthatóak a tendenciák:

hazánk két korcsoportban uniós csúcstartó, egyben ezüstérmes.
  • 70 és 79 év közötti honfitársaink 42,1 százaléka kapta meg eddig az oltást, ezzel nem csak első, de óriási előnnyel is, hiszen a második Lengyelország mindössze 26,1 százalékon áll.
  • Hasonló a helyzet a 60 és 69 közötti korosztály esetében, ahol a magyar adatok 22,6 százalékos átoltottságot jeleznek, ettől messze elmaradva jönnek az észtek 14,2 százalékkal.
  • Az 50 és 59 éves kor közötti korcsoportnál látszik először Málta, az uniós csúcstartó előnye, amely 16,6 százalékkal első, utána hazánk a második, 14,1 százalékkal.
Ebben a három, kiemelten veszélyeztetett korosztályban tehát – a lehetőségekhez mérten – hazánk kimondottan jól áll.

Kevésbé rózsás a helyzet a fiatalabbaknál, és meglepő módon a szépkorúaknál is.

  • A 80 év fölötti korosztályban hazánk a 14. az e korosztályról adatokat szolgáltató 24 országból, noha számszerűen az átoltottság egyébként nem alacsony, csaknem minden második szépkorú (48,7 százalék) be van oltva, és kb. egyszázalékos a lemaradás az európai átlagtól.

Fény az alagút végén

A fiatalabbakat Európa-szerte hátrébb sorolják, így ezeknek a nemzedékeknek az átoltottsága mindenhol igen alacsony. Magyarország sem kivétel, ami a középgenerációt illeti,

  • a 25 és 49 közötti korosztály átoltottsága valamivel az uniós országok mediánja alatt van, 4,8 százalék, ezzel 22 adatot szolgáltató államból a 13. helyen állunk.
  • Némileg jobb a helyzet a 18-24 év közöttieknél, itt sikerült az átlag fölé kerekedni, 22 adatszolgáltató országból a 10. hellyel, 2,6 százalékos átoltottsággal.

Összességében tehát elmondható, hogy a négy veszélyeztetett korosztályból háromnál relatíve jól áll az átoltottsági mutató, a legdősebbeknél nem, s mivel ezek csak a többi országhoz – és a lehetőségekhez – mérten jó számok,

még igen kemény napok várnak ránk.

Ugyanakkor, ha sikerül fenntartani az oltások jelenlegi ütemét, Málta után hazánk lehet az első európai ország, amely megkezdheti az óvatos, fokozatos nyitást.

Összesen 282 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mirákulóziai Mikmuk
2021. március 18. 09:42
Jó lenne látni egy olyan listát, hogy hányan haltak meg az oltásuk után.....
kamu
2021. március 17. 19:31
hat akkor foglaljuk keretbe. 195 halott. iszonyu sok, es ez meg boven megy felfele, mar ha az adatszolgaltatas engedi, mert a fertozesek meg novoben, a korhazak meg telitodoben. Itt felmerult, hogy en miert nem murdaltam meg, milyen jo lenne. Hat azert, mert kovettem az esemenyeket, es nagyon regota ragom mindenki fulet, hogy jon a baj. Na de nem tortent semmi, osszel focimeccsek, januarban a nagy semmi, amikor mindenki tudta, hogy jon a nagy baj. ok bocs, konzultacio. azt hittek, eleg gyorsak lesznek az oltassal. nem sikerult, meghalt foloslegesen helyette egy csomo ember. itt nem volt semmi szofisztikalt. Korlatozas a boltokban egyszerre tartozkodok szamara. regios lezarasok. home office minden cegnek, ahol ez lehetseges. home office a miniszteriumokban. ingyenes es gyorsan elerheto teszteles. ertelmes tajekoztatas. semmi, most meg megy az oltas mantra. ez szuper, mindenki oltassa be magat, csak beszeljunk arrol is, hogy ez az egesz el lett rontva, es szep lassan europaban senki nem lesz a halottak szama/lakossag mutatoban elottunk. marpedig a miniszterelnok szavaira mind emlekszunk. a vedekezes sikeresseget a halottak szamaban merjuk
files32
2021. március 17. 18:25
A magyar járványkezelést 4-5 év múlva nyugaton oktatni fogják, mint negatív példa.
szodabár
2021. március 17. 16:15
A háziorvosok az Astraval oltanak. Mi nem kérjük, adjak a dákósoknak. Hol van a kínai és az orosz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!