Közel húszmillió adag oltást kötött le Magyarország – heti vakcinaösszefoglaló

2021. február 05. 18:41

Kevesebb oltóanyag érkezett, ezért borult a heti oltási rend. A miniszterelnök szerint április elejére már kétmillió magyar lesz beoltva. Online konzultáció indul a nyitásról. Hadházy pedig az OGYÉI szerint veszélyes álhíreket terjeszt. Vakcinaösszefoglaló.

2021. február 05. 18:41
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Sűrű, eseménydús hetet zártunk, ami a koronavírust és az oltással kapcsolatos híreket jelenti. A hét elején derűlátóbbak lehettünk, hiszen valamelyest mérséklődött az új fertőzöttek száma, kedden mindössze 578 beteget regisztráltak. Csökkent a vírus következtében elhunytak száma is, vasárnap 61, hétfőn pedig 54 honfitársunkat vesztettük el. Ám az elmúlt három-négy nap adatai alapján azt mondhatjuk, a hét elején tapasztalt javulása megállt, sőt, 

némi romlás látszik:

pénteken az új fertőzöttek száma ismét bőven ezer fölé emelkedett (1576), betegségben elhunytaké pedig ismét megközelítette a százat (98). Kórházban 3638 koronavírus-megbetegedett fekszik, lélegeztetőgépen pedig jelenleg 302-en vannak.  

Közel húszmillió adag oltást kötött le Magyarország

Péntek hajnalban 264 530-an kapták meg Magyarországon a koronavírus elleni oltást, míg a második dózissal beoltottak száma csaknem eléri a 92 ezret – mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában. Orbán Viktor szólt arról is, ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, nagy valószínűséggel beoltanak. Így

április elejére már megközelítőleg kétmillióan lesznek beoltva.

Sőt, ha a kínai vakcinát is be tudják majd vetni, akkor április elején a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben megfertőződöttek együttes száma meghaladja majd a kétmilliót.

Magyarországon egyébként jelenleg ötféle vakcinát engedélyeztettek, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le. Az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból 1 millió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik majd különböző tételekben. Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer–BioNTech-oltóanyag eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió adag érkezett.

A hét fontos híre, hogy február 15-i héten online konzultációt indít a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor legalább két ütemben, március 1-jétől és április elejétől lehet részleges nyitás.

Hétezerrel kevesebb oltóanyag jött a vártnál

A hét azzal a hírrel indult, hogy vasárnap a várt 18 ezer Moderna-vakcina helyett mindössze 11 ezer érkezett, ezért át kellett dolgozni a heti oltási tervet. Emiatt pedig mindössze 10 800 ember beoltására adódott csupán lehetőség a háziorvosoknál. Végül csütörtökön kezdődött meg a regisztrált legidősebbek oltása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tervei szerint csütörtöktől vasárnapig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be.

Az oltópontokon Pfizer-vakcinával történik az immunizálás, a háziorvosok pedig a területi népegészségügyi hatóságokon keresztül kijuttatott Moderna-vakcinával oltanak. Azt, hogy valaki oltható-e, mindig az oltóorvos dönti el, a háziorvosok pedig mindenkivel egyeztetnek. Az, aki valamilyen akut betegség miatt most kimarad az oltásból, és azonnal megkapja a vakcinát, amint azt az állapota megengedi és az oltóanyag rendelkezésre áll – ígérte a héten az NNK. 

A háziorvosoknak egyébként még múlt pénteken küldték ki azokat a listákat, amelyek a vakcinára regisztrált legidősebbek adatait tartalmazzák.

Az oltás időpontját a háziorvosok szervezik meg;

az idősebbek szállítást vagy betegszállító segítségével oldják meg, vagy a családtagok segítségével egyénileg. A vakcinákat szállító járművek minden megyébe elindultak, a megyei kormányhivatalokhoz érkeznek, ahonnan a járási népegészségügyi osztályok veszik át és az oltóanyagot az influenzavakcinákkal egyező módon kapják meg a háziorvosok. 

Fotó: Gulyás Gábor háziorvos hűtőszekrénybe teszi az amerikai Moderna cég koronavírus elleni oltóanyagát belvárosi rendelőjében, Nyíregyházán 2021. február 3-án. Az oltási rendben február 4-én a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek: minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával. MTI/Balázs Attila

A Népszava arról írt, hogy a háziorvosok nem kapták meg levélben az oltásra kiválasztottak listáját, így maguknak kellett utánajárniuk, kit is kellene beoltaniuk. A lap azt állította, hogy „az egyik háziorvos addig kutakodott a világhálón, mígnem rátalált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a változásjelentések közé eldugva egy furcsa fájlra. Nos, ez volt az ő listája”. Ezt az információt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben hazugságnak nevezte. „Sajnálattal látjuk, hogy egyes szerkesztőségeknek nem az a céljuk, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet és a védőoltási programot, hanem az, hogy tudatosan álhíreket és zavart keltsenek” – reagált a NEAK. Azt is írják, hogy a háziorvosok minden tájékoztatást megkaptak, ők pedig az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditáltak, „többszörösen titkosított csatornán”. Azt is írták, hogy a NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ szintű adatokat más módon, ezért „szürreálisnak” tartják és visszautasítják a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a „világhálón keringő sajtpapírokról”.

Megérkezett a Szputnyik V-szállítmány

Kedden húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra. Az oltóanyagot fejlesztő cég igazgatója szerint feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V-vakcina. A Moszkvában folyó klinikai vizsgálatok harmadik fázisának köztes eredményei alapján az oltóanyag több mint 91 százalékos hatékonyságú. A vizsgálatokat a tekintélyes The Lancet című orvosi folyóirat internetes oldalán publikálták.

A Szputnyik V oltóanyag hatékonyságáról szóló adatokat a német szövetségi egészségügyi miniszter is bátorítónak nevezte. A szlovák egészségügyi miniszter pedig azt jelentette be, hogy Szlovákia is törekszik arra, hogy beszerezzen ebből az oltóanyagból. Nemcsak ők, az olaszok is az orosz vakcina alkalmazását szorgalmazzák: a nemrégiben lemondott kormány egészségügyi minisztere, Roberto Speranza, valamint a járványügyi biztos az oltóanyagok több forrásból való beszerzését sürgették az eddig rendelt vakcinaszállítmányok hetek óta tartó késése miatt.

A keddi nap híre az is, hogy a közép-olaszországi Umbria tartományban is azonosították az új koronavírus brazíliai mutációját, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok keddi bejelentése szerint. Magyarországhoz hasonlóan vakcinabeszerzést lehetővé tevő törvényt fogadott el Észak-Macedónia is. Ez lehetővé teszi majd a jövőben a koronavírus elleni oltóanyag beszerzését a kormány számára.

„Veszélyes álhíreket terjeszt Hadházy Ákos” 

Nagy port kavart a héten Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése, amelyben azt írja, hogy az OGYÉI félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot. „A magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el” – írja Hadházy. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Az OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya közleményben reagált a vádakra. Azt írták, hogy „az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő lakosságot félrevezető bejegyzése. Az ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét” – írták. Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak. Kitértek arra: miután Hadházy Ákos megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a törvényesen átadható dokumentációt.

A hét fontos híre még, hogy az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a tagállami kormányok engedélyezhetik oltóanyagok használatát. „Az Európai Unió bármely tagországában kiadhat a kormányzat szükséghelyzeti használati engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagokra, de ilyen esetben a termékkel kapcsolatos felelősséget nem a gyártó, hanem a kormány viseli” – mondta Ursula von der Leyen. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elismerte, hogy „visszatekintve” már látható, hogy sokkal többet kellett volna foglalkozni „a tömeggyártás kihívásaival”. 

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. február 06. 13:26
Ursula von Bubó segített?............
flesh ripper
2021. február 06. 11:45
Jól csinálja a kormány. PÉLDAMUTATÓAN! Minden lehetségest megtesznek a magyarok javára!
legkisebbek közül
2021. február 06. 09:13
A nemzeti konzultáció, amely nem a nemzettel történő konzultáció, nem is konzultáció, hanem manipulatív politikai eszköz, ugyanúgy hiteltelenít, mint az a politika nyomás gyakorlás, amely hitelteleníteni a vakcinák szakmai kivizsgálását és ezzel elbizonytalanít milliókat, bizalmi válságot növelve.
Swim Swim
2021. február 05. 22:44
Igaz teljes nyitás lesz miután megkapta mindenki az oltást aki kérte? Vagy ahogy a világ urai mondták az "új normál" az időszakos lezárogatások lesznek? És csak új zöld újraindítással engedhetőek el a korlátozások
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!