Orbán Viktor: Most mi támadunk és a vírus védekezik

2021. február 05. 07:17

Mi lesz az ún. vakcinaigazolvánnyal? Vakcinabeszerzés, gazdaságvédelem, és „a vendéglátósoknak igaza volt” – a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége. Összefoglalónk.

2021. február 05. 07:17
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a legfrissebb adatok szerint 1576 új fertőzött van, 98 ember meghalt, és több mint 3600 ember van kórházban. Az elmúlt három nap adatai alapján az mondható el, hogy a helyzet javulása megállt, némi romlás látható. Az oltottak száma 264 530 fő, míg az oltóanyaggal másodszor is beoltottak száma 90 ezer fő körül van.

„Most mi támadunk és a vírus védekezik” – fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő kiemelte:

március 15-ig minden 60 év feletti Magyar állampolgárt – aki regisztrált – be fognak oltani,

ennek köszönhetően április elejére a (víruson már átesett, vagy már beoltott ezért) védett magyarok száma még a legrosszabb forgatókönyv szerint is meg fogja haladni a kétmillió főt.

„A baloldal túlságosan messzire ment”

Orbán Viktor közölte, hogy Szerbiában mind az orosz, mind a kínai vakcina kapcsán jók a tapasztalatok. A kormányfő elmondta, hogy a világban egy csata figyelhető meg a gyógyszergyártók között, hiszen három különböző vakcina van: orosz, amerikai, és kínai. „Ezek a gyártók nagyon csúnya dolgokat tesznek közzé egymásról” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette:

A miniszterelnök elmondta, a dolog másik fele „a hatalomról szól, a baloldal ellenzékben van, és logikus, ha rosszul működnek a dolgok, akkor ez a kormányra nézve negatív dolog” – szögezte le. „Ez logikus gondoltat, de egy világjárvány idején elfogadhatatlan” – emelte ki. Mint fogalmazott:

Brüsszeli vakcinabeszerzés, hazai baloldal

A miniszterelnök elmondta, az uniós vakcinabeszerzés kapcsán továbbra is lassúság látható. „A brüsszeli bürokraták számára a minél olcsóbban beszerzett vakcina volt a fontos, de

– tette hozzá. 

Igazuk volt a vendéglátósoknak

Orbán Viktor a gazdaság helyzetéről szólva elmondta: érzi a sürgetést, hogy mindenki nyitni szeretne. Megérti a vendéglátósok és a szállodások elkeseredését – tette hozzá. A kormányfő elmondta azt is, hogy a vendéglátósoknak igazuk volt a bértámogatások ügyében. „Előlegben kifizetjük azt, ami jár nekik” – tette hozzá. Február hónap során „minden pénzt kézhez kaphatnak. Elsősorban számukra indítanak egy hitelprogramot” – szögezte le. Ennek lényege:

10 millió forintos hitel, 0 kamatozással, 10 évre, amelyet az első három évben nem kell törleszteni.

Sikeres a gazdaságvédelem

„Miután a vakcina megérkezett, a gazdaságvédelem átadhatta a helyét a gazdaság újraindításának” – mondta el kérdésre válaszolva a kormányfő. Mint fogalmazott:

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy április elején döntenek a felsőoktatás átalakításáról, amelynek kapcsán 1500-2000 milliárd forintos beruházásról van szó. Június elején pedig a teljes hazai energiarendszer és az ágrárrendszer átalakításáról döntenek. 2021 egy példátlanul sikeres év lehet. Nemzetközi összevetésben egyáltalán nem néz ki rosszul a 2020-as év, a visszaesés mértéke alacsonyabb lesz, mint sok országban – mondta el a kormányfő.

Mi lesz a vakcinaigazolvánnyal?

Orbán Viktor kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy nem foglal állást az úgynevezett „vakcinaigazolvány” ügyében. Ha majd meglesz a konzultáció eredménye, akkor lehet döntés erről.

„Jobb állapotban van a nemzet, mint 10 évvel ezelőtt”

Orbán Viktor a családtámogatásokról szólva elmondta, a demográfiai adatok esetében érdemes arról beszélni, hogy 2010-ben kezdődött a mostani kormányzás. Az elmúlt 10 évben nagy eredményeket ért el Magyarország az öntudatra ébredés és az önbecsülés terén. Egyre több jól és szépen nevelt családról van kimutatás, a nem kívánt gyermekek száma is lecsökkent.

– emelte ki a kormányfő, aki hangsúlyozta:

és azoknak meg kell születnie” – szögezte le a kormányfő. Kiemelte: „elkötelezett vagyok abban, hogy folytassuk a magyar családok támogatását”. A miniszterelnök ennek kapcsán beszélt arról is, hogy „szerencsére a cigányság is támogatja, hogy munkához kössük a támogatási formákat. Ha nem vezetjük be ezeket a lépéseket, akkor 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna” – tette hozzá.

Nem akarnak életformát az emberekre erőltetni

Orbán Viktor elmondta, hogy bízik benne, hogy minél többen szeretnének önálló lábra állni, így a fiatalok esetében is így gondolkozik. A születéstől a fiatal felnőttkorig jelentős segítséget ad a kabinet ennek a korosztálynak – közölte a kormányfő.

– szögezte le a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte, sok esetben meg kell védeni egy evidens álláspontot.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. február 05. 13:54
Az emelkedő fertőzők és az elhunytakra vonat kozó számok aszt jelzik hogy Orbán vezír ismét megfeledkezett a kovi vírust értesíteni.Szóval a vezír akkora baromságot mondott mint ide a vasedény!
Menhetten
2021. február 05. 13:09
" Kiderült: a gyártók helyett a magyar kormány viseli a felelősséget a sebtében engedélyezett kínai és orosz vakcinákért! " A különleges jogrend alatt a törpe a felelős mindenért, az időjáráson kívül. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210205/kiderult-a-gyartok-helyett-a-magyar-kormany-viseli-a-felelosseget-a-sebteben-engedelyezett-kinai-es-orosz-vakcinakert-468402?fbclid=IwAR0ItGftkFq5OSbJSAOycC6FyoSuX700ApmMzUQV9tfCEGK5yTUi1DMMLsE
Ati Papa
2021. február 05. 12:11
Olvasom a kommenteket - nemcsak a mandineren. Sajnos eljutottunk arra a szintre - bányász- béka szintje alá - ahol lehet nyunyókázni, viktorkázni tegező stílusban,fenyegetőzni, minél nagyobb blődségeket írni. Az rendben van ,hogy a közszereplőknek el kell viselni sok mindent, de azért az aljas, primitív mocskolódásoknak,"csipkelődéseknek" is kellene, hogy legyen határa. Ezek az emberek saját szüleiket,nagyszüleiket is ilyen módon szólítják meg? Iskolázottságtól függetlenül miféle beteg lelkű,primitív emberek ezek?
I.E.D.
2021. február 05. 11:55
Az eddigi hadművészeted szart sem ér , vezénylő tábornok uram. Hetek óta ezer körüli fertőzöttség, nyolcvan száz halott naponta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!