Gulyás: Március elején, áprilisban kétfázisú nyitás jöhet

2021. február 05. 11:11

Február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után.

2021. február 05. 11:11
null

Ha jók lesznek a számok, megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása, március elsejétől és április elejétől két fázisú nyitás jöhet – jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz, a számok stagnálnak. Más országokban, ahol karácsonykor nyitás volt, kiugróak a számok.

Gulyás beszélt a februárban kezdődő nemzeti konzultációról is, ezen a két fázisú nyitásról kérdezik meg majd az embereket.

Bejelentette azt is: február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után.

Gulyás elmondta: legitim felvetés az is, hogy kell-e bérleti díjat fizetnie annak, aki nem állami vagy önkormányzati ingatlant bérel. Személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. A magánfelek között zajló jogi vitába azonban a kormány nem kíván belefolyni.

Tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig nem kell megkezdeni a törlesztést – mutatott rá a miniszter.

A kínai vakcináról Gulyás kifejtette: ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina jöhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina érkezik a tervek szerint.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2021. február 05. 20:56
Ebben egyetértünk. Ebből a görbéből semmiképpen nem következik, hogy március elején lazítani lehet. Még akkor sem, ha addig a cik éppen cak lesz. Szvsz meg kell várni, míg a 60 fölöttiek mind be lesznek másodszor is oltva, plusz utána eltelt 14 nap, akkor lehet az első lazításon gondolkozni. Ez a jelenlegi nyilatkozatok alapján kb. április elejére várható.
Kriszta67
2021. február 05. 17:53
Ha beveszed nem leszel beteg, mondja a covidosokat kezelő szakember. Vajon kinek az érdeke hogy ne vehessük be? https://videa.hu/videok/hirek-politika/ivermectin-gyogyszer-a-koronavirus-ellen-covid-19-V6UPFRhEEJytktBO?fbclid=IwAR0ULazEsH2BsM3nFfFq4fRU0z7E255KR4SxLOT6TQ9gEII7-M-cAV6YmP4
night watch
2021. február 05. 15:23
Attól még vannak politikai meggondolások. Mellesleg szakmailag sem lehet túl megalapozott a március elejei lazítás. Három hét múlva a mostaninál világosabban fogunk látni szakmailag? Ne ne má.
masikhozzaszolo
2021. február 05. 15:20
A magánfelek között zajló jogi vitába azonban a kormány nem kíván belefolyni. Már hogy a (hadházy) ne folyna bele! A törlesztési moratórium a bank és a magán ügyfél között köttetett. Aztán belefolyt a devizahiteleseknél is, na persze nem úgy mint a horvátoknál. Odapattant a bankok mögé. Jaj, azok nehogy csőd bemenjenek. Inkább a jelzálogosok forduljanak fel. Múlt hét szombaton néztem meg az Ócsai telepet, mert szépen sütött a nap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!