OGYÉI: Veszélyes álhíreket terjeszt Hadházy Ákos az orosz vakcináról

2021. február 03. 20:57

Az intézet közleményben figyelmezet, hogy ismét félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot az ellenzéki képviselő.

2021. február 03. 20:57
null

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint ismét félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése az orosz Szputnyik V vakcina engedélyéről.

Hadházy Ákos szerdán a közösségi oldalán arról írt, hogy a „magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el”. A képviselő szerint ez az engedélyben is „feketén-fehéren le van írva”.    

Az OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya az MTI-hez eljuttatott szerda esti közleményében úgy reagált: az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő lakosságot félrevezető bejegyzése.    

„Az ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét” – írták.    

Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak. Kitértek arra: miután Hadházy Ákos megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a törvényesen átadható dokumentációt.

A képviselő azonban –

„nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan – a közösségi médiában teljesen hamis képet festett az engedélyezésről”. 

Az általa hiányolt vizsgálatokat – folytatták – az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).    

 – szögezték le. Megjegyezték: a napokban egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott, amikor feltételesen engedélyezte a Szputnyik V vakcinát, mivel a legfrissebb kutatások szerint a hatásossága meghaladja a 91 százalékot. Ezt támasztja alá a gyártóhelyen végzett ellenőrzés és az értékelés eredménye is – tették hozzá. Az OGYÉI a közleményben arra kérte Hadházy Ákost, hogy a „jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. február 05. 06:59
Hadházi elmebaja közveszélyes stádiumba lépett.
corsair
2021. február 04. 11:58
Angliában most kezdik vizsgálni a különböző típusú vakcinák keverhetőségének lehetőségét! A Pfizer, az AstraZeneca vakcináját és a Szputnyik V-t alkalmazzák egymás után. Persze ők az Oxfordi, Cambridgei egyetemen nem rendelkeznek Dr Hadházi Ákos tudásával és információival :-))))))
packó_
2021. február 04. 11:50
Na, ez a barom megint elkezdte, hogy a Rogán írta a fentieket róla, nem az OGYÉI, meg különben is nem az van az üvegekben, ami rá van írva. A pasas megőrült, de én lassan hozzáőrülök - tőle (persze, hogy nem őrült meg, hanem bűnöző, gonosztevő)!
nyugalom
2021. február 04. 10:07
Miert teheti? Meddig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!