Kutatás: Hatékony a Szputnyik V

2021. február 02. 15:57

Az orosz fejlesztésű vakcina egy több mint 20 ezer fős mintán végzett kutatás alapján 91,6 százalék hatásosságú a tüneteket is mutató koronavírusnál.

2021. február 02. 15:57
null

Mint a Guardian írja, a kutatásban nagyrészt fehér felnőttek vettek részt, háromnegyedük kapta meg a vakcinát, míg a maradéknak placebót adtak az orvosok. A The Lancet londoni tudományos folyóirat beszámolója szerint az oltással kapcsolatban nem észleltek semmilyen súlyos szövődményt, a beoltottaknál enyhe influenzaszerű tünetek, gyengeség és az oltás helyén fájdalom jelentkezett.

A vakcinából két adagot kaptak a résztvevők, 21 napos különbséggel. Ebben a 21 napban a 14 964 főt számláló, oltott csoportban mindössze 16 embernél mutatták ki a koronavírust, a placebót kapott, 4 902 főt számláló csoportból 62 ember kapta el a fertőzést.  2144 hatvan évnél idősebb ember vett részt a kutatásban, ebben a csoportban a vakcina 91,6 százalékos hatásosságot mutatott a tünetekkel bíró koronavírussal szemben. Azt hangsúlyozták a kutatók, hogy a jelenlegi kutatás csak a tünetekkel járó koronavírusos esetekre vonatkoztatható. A vakcina tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre gyakorolt hatását további kutatásokkal kell vizsgálni. 

Ezzel a Szputnyik V vált a negyedik vakcinává – a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca/Oxford oltóanyaga után – amelyről már a klinikai tesztek harmadik fázisa után is rendelkezésre állnak információk. 

Hasonlóan az AstraZeneca/Oxford vakcinájához, a Szputnyik V is adenovírus vektorral működik. Ez azt jelenti, hogy a sejtekbe bejutó adenovírus tartalmazza a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjét kódoló gént, ami átíródva elindítja a tüskefehérje termelődését – kiváltva az immunválaszt.

Nyitókép: Oliver Bunic / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. február 02. 17:45
Azoktól a Nyugat-Európai országoktól, ahol kétpofára Putyinoznak, meg embargóznak, elvárjuk hogy tartsák magukat a szigorú szabályokhoz, vagyis hogy nem üzletelnek az Oroszokkal.
illiberator
2021. február 02. 17:34
Ezt már eddig is tudta mindenki. Csak hát van akinek nem drága több ezer emberi élet. Gondolom még nem voltak lélegeztető gépen.
sozlib_abschaum
2021. február 02. 17:32
Kíváncsi leszek, most az elmebeteg moslékkoalíciósok mit mondanak erre Impfstoff Sputnik V offenbar hoch wirksam https://www.sueddeutsche.de/politik/coronavirus-weltweit-ema-pruefung-antikoerper-mittel-1.5191968
Nebelwerfer
2021. február 02. 17:28
Ma ott tartunk, hogy csak az oroszok tudnak ütemezetten és üzemszerűen embert juttatni a világűrbe, ott űrállomást üzemeltetni, az ellátását biztosítani, majd mindenkit visszahozni. Most már azt is tudjuk, hogy vakcinát is tudnak gyártani... és 10 dolláros ár alatt szállítani... tömegesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!