Wu és munkatársai kimutatták, hogy a H3 altípusnál a védekező reakciót kiváltó anyagnak éppen az a része, amivel az immunrendszer azonosítja az adott vírust, tojásban történő tenyésztés során jóval nagyobb mértékben megváltozik, mint a többi influenza-altípusnál. Ráadásul a módosult vírusok előfordulási gyakorisága olyan magas, hogy az megakadályozza a hatékony immunválasz kialakulását (három nagyságrenddel csökken az antitest-kötődés). További problémát jelent, hogy nemcsak a vakcina előállításához, de a legkorábbi lépéshez is tojást használnak, ami azt eredményezi, hogy már a vakcina-gyártás megkezdése előtt is tojás-adaptálódott, mutált vírusok vannak jelen (Wu és munkatársai kimutatták a oltóanyag hatását lerontó HA-mutáció jelenlétét már a vakcina-gyártás megkezdése előtt is).
Ian Wilson, a tanulmány utolsó szerzője nyilatkozatában elmondta: más módszerrel kell előállítani az influenza elleni oltást, így pl. ha sejtes módszereket alkalmaznak, emlőssejtekben kell tenyészteni a vírust, vagy rekombináns HA-protein vakcinákat kell előállítani.