Román termék lesz a kürtőskalács az EU-ban?

2015. január 29. 08:16

Román termékként jegyezheti be az Európai Unió az egyik legismertebb magyar édességet. A Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestület ugyanis évek óta nem tud dűlőre jutni a magyar hatóságokkal az engedélyezés ügyében – írja a Magyar Nemzet.

2015. január 29. 08:16

Újabb hungarikumról dönthet csütörtökön a Hungarikumbizottság: annak előszobájába, a Magyar Értéktárba vehetik fel a kürtőskalácsot a testület mai ülésén – írja a Magyar Nemzet. 

 
A termékkel kapcsolatos anyagból ugyanakkor a szakma más képviselői szerint épp a termék történetének lényeges elemei hiányoznak, például nem említik meg székely eredetét. Sebestyén Csaba, a Hungarikumbizottság egyik erdélyi tagja ezért a bizottsághoz és a földművelésügyi miniszterhez is levelet intézett az ügyben.
Szlovákia 2006-ban a náluk trdelník néven ismert, a mi kürtőskalácsunkhoz hasonló édességét már levédette. A magyar dokumentációban élesen elkülönítették a két terméket, a szaktestület kutatásai ugyanis kimutatták, hogy a trdelnik a kürtőskalács kétszáz évvel ezelőtti, karamellizált cukormáz nélküli változatához áll közel. 
 
Ha megkapnák az uniós védjegyet, akkor a kürtőskalácsot magyar termékként tartanák számon az EU-ban, azok a sütők pedig, akik betartják a minőségi előírásokat, ingyen használhatnák a tanúsító logót a csomagolásaikon. 
 
Nemzeti támogatás nélkül azonban lehetetlen az uniós bejegyzés. A szaktárca a szaktestület szerint itt is komoly akadályokat gördített az ügymenet elé. A minisztérium több próbálkozás és fellebbezés ellenére is elutasította a szaktestület kérelmét, a szervezet a döntést bíróságon támadta meg. 
 
A történtek fényében a székelyföldi sütők fölvetették, hogy ha folytatódik ez a huzavona, kénytelenek lesznek engedni a romániai nyomásnak, a bukaresti mezőgazdasági tárca ugyanis szintén lépne az ügyben. Így előfordulhat, hogy a hagyományos magyar édességet végül romániai termékként regisztrálják majd az EU-ban – írja a Magyar Nemzet.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisfejsze
2015. január 29. 14:33
tipikus magyar történet
röviden
2015. január 29. 11:08
A tragédia nem az, hogy megint az alapkérdéshez lyukadunk ki, hogy román-e a székely, miután a románok is székely kalácsnak hívják ezt a jószágot. Az a tragédia, hogy Kürtőskalácseredet-igazolási Eseti Bizottság kell az Uniónak, nyilván hat-nyolc alkalmazottal, ami a kérdés tisztázása után rőgvest átalakul Kürtőskalács-minőség- és forgalomellenőrzési Hivatallá, bővített létszámmal.
thymian
2015. január 29. 11:04
A kürtős (kürtősh) család http://de.wikipedia.org/wiki/Baumkuchen#mediaviewer/File:K%C3%BCrt%C5%91sh_Kal%C3%A1ch_family.jpg
Forsz
2015. január 29. 10:26
Ezen a kürtős-/kürtös anomálián könnyen segíthetnénk, ha a jelzős formának az -s toldatát elhagynánk és simán kürtő kalács lenne. Mint ahogyan tulajdonképpen az is. Egy kürtő. Szerintem a kürtőS változat egy tévedés, amit azután a bunkók sajnos - mint annyi mindent, - ezt is elferdítik. És miért? Mert azt, hogy kürtő, talán nem is tudják, hogy az mi. Kürt....hát, az van; de a buta fejben az fel sem merül, hogy hogyan függhet össze a kaláccsal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!