Kalányos Zoltán: „Én más életet akarok élni, mint ahogy a legtöbb cigány ember él!”

2015. január 05. 15:20

„Az igazi boldogságot Jézus Krisztusban fogjátok megtalálni”, mondja az erdélyi Korond baptista roma gyülekezetben Kalányos Zoltán, aki a családon belüli veszekedések, verekedések után határozta el, hogy más életet akar élni.

2015. január 05. 15:20

„Arról szeretnék beszélni, hogy Isten hogyan vette kezébe az én családomat, és minket hogyan formált át. Ugyanúgy ahogyan közületek sokan, a szüleim is ugyanúgy kezdték el a házasságukat. Egy szántóföldre kezdtek el építeni. Nem volt pénzük, csak egyszobás lakást tudtak építeni. Még ágyuk sem volt... Nem tudtak ágyat venni, hanem szénát vittek be és ott aludtak. És nagyon sokáig egy szobában laktunk és emlékszem, az az egy szoba volt nekünk: a konyhánk, ahol ettünk; a hálószobánk, ahol aludtunk; és a fürdőszobánk, ahol fürödtünk” – meséli el Kalányos Zoltán, a korondi baptista roma gyülekezetben.

Mint mondja: „nemcsak a szegénységgel volt nekünk problémánk, hanem úgy, ahogy nektek is, problémánk volt a veszekedéssel. Sokszor benn a családban: anyám apámmal vesztek össze, s kicsi gyermekként kellett válasszak.”

A családon belüli veszekedéseken kívül a szomszédokkal is sokszor összetűzésbe kerültek, sőt volt, hogy verekedésig fajultak a dolgok. Zoltán ekkor határozta el, hogy ő másképp szeretne élni: „én más életet akarok élni, nem olyan életet, mint ahogy a legtöbb cigány ember él. Én boldog ember akarok lenni!”

De egy baj volt: hogy a boldogságot rossz helyen kereste. Elindult a világban és azt hitte, hogy a barátok, a bulik, a csajozás betölti a szívét örömmel: „ahogy ezeket így kipróbáltam, belekóstoltam. Ahelyett, hogy örömet adtak volna, még nagyobb szomorúságot hoztak a szívembe” – mondta.

Zoltán ezután azt hitte, hogy igazán boldog élet nem is létezik, az emberek csak ezzel vigasztalják egymást. Ekkor szinte minden reménnyel feladott. Az ördögi kísértések ellenére is elhatározta, hogy megtér: „ott álltunk az Isten előtt. Először nagyon fájtak a bűneim, de ahogy megvallottam, Isten felszabadította a szívemet. Az Úr Jézussal együtt jött az igazi boldogság, s többet nem volt szükségem a világ szemétjére” – mesélte a férfi.

Végül egy hasonlattal bátorította a gyülekezet tagjait: „mi, emberek úgy vagyunk megteremtve, hogy a szívünkben van egy isteni űr. Egy olyan rész, amit csak az Isten tud betölteni. És te akkor válsz azzal azzá, amit az Isten teremtett, hogyha az Istent engeded, hogy belépjen az életedbe.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. március 14. 14:38
ennek a tagnak szociális problémái voltak, neveltetési hiányosságai. elég baj, ha ezt az úrt csak az egyház hajlandó betölteni és az állam nem, hiába van meg minden lehetősége az általános iskolában. Magyarországon kifejezetten üldözik a szociológusokat a társadalomtudományokkal foglalkozókat, a szociális munkások is inkább külföldön tudnak megélni, pedig valójában nagy szükség lenne rájuk a társadalom formálásához.
Fahrenheit 451
2015. március 14. 14:38
én pl. azt is tudom,h,vannak protestáns szervezetek, amik primitív egyházi dalocskákkal gyógyítják az alkoholizmust és működik. de azt is tudom,hogy ez kevés,hogy egy cigánygyerek belefut az egyházba és összejön neki. erre mondtam, hogy az iskolai szocializálással, neveléssel kellene megelőzni, hogy hátrányos helyzetű fiatalok kallódjanak, bűnözővé váljanak vagy ahogy ez a gyerek, munka helyett a szórakozásba vesse magát, ami sok káros formába is fajulhat. ateistaként nem tudhatod, de én keresztényként csak azt tudom mondani, hogy a kereszténységgel szociális hátrányokat kiküszöbölni, az olyan, mint nehézvízzel wc-t pucolni, mert ehhez kevesebb is elég, csak nem másra kéne szórni a közpénzt.
Fahrenheit 451
2015. március 14. 14:38
a kereszténység térítő vallás, de a történelmi egyházaknak nem kell ezt a tevékenységet a pünkösdista szekták agresszivitásával művelniük.
Fahrenheit 451
2015. március 14. 14:37
"a kereszténységgel szociális hátrányokat kiküszöbölni, az olyan, mint nehézvízzel wc-t pucolni" ez azt jelenti, hogy többre tartom a kereszténységet, semmint praktikus célokra használják, egyéb hiányosságokat pótolandó. szerintem külön kezelendő az iskolai nevelés és az egyház tanítása. az alapvető a családi nevelés, ennek hiányosságait kell pótolnia az iskolának, - ami nem feltétlenül állami, hanem lehet egyházi vagy magán iskola is - és ezeken kívül kell állnia az egyház tanításának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!