Transzba esett ideológiák – így nyomul az lmbt-lobbi itthon és Nyugaton

2022. február 08. 19:40

Miért nem lehet transznemű gyerekekről beszélni? Miként itatódott át az európai és nemzetközi intézményrendszer a genderideológiával? Körképünk az erősödő lmbtq-mozgalomról.

2022. február 08. 19:40
null

Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Politikai viták középpontjába került a pszichiáter- és pszichológusszakma, miután a Magyar Pszicho­lógiai Társaság és a Magyar Pszichiátriai Társaság, kiegészülve a Magyar Szexuális Medicina Társasággal közzétett egy, a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatosszakmai állásfoglalást”.

A január 22-én kelt dokumentum mindenféle tudományos alátámasztás nélkül, a szakmai tekintély felhasználásával kijelenti: a szexuális orientáció és a nemi identitás nem változtatható meg sem neveléssel, sem másmilyen „környezeti hatással”, ezzel utalva az lmbtq-propaganda iskolai betiltására. Az állásfoglalás ezt azzal igyekszik alátámasztani, hogy leszögezi: a szexuális orientáció biológiailag meghatározott tényező, a konverziós terápiák pedig, amelyek szerint a szexuális orientáció és a nemi identitás megváltoztatható, veszélyesek. A dokumentum megemlíti azt is, hogy egyes csecsemők biológiai neme nem állapítható meg ránézésre.

Az állásfoglalás korántsem szakmai, nincs összhangban a tudomány eddigi eredményeivel”

A közlemény megjelenése után szakmapolitikai botrány robbant ki: kiderült, hogy az állásfoglalás korántsem szakmai, magyarán állításai cáfolhatók, nincsenek összhangban a tudomány eddigi eredményeivel, ennek megfelelően nincs is szakmai konszenzus e kérdésekben. Vagyis az állásfoglalást a két társaság felső vezetése mind a tagok, mind a tágabb vezetőség megkérdezése és informálása nélkül tette közzé.

Fogalmak keveredése, mellőzött tagság

A legkoherensebb szakmai kritika az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja részéről érkezett. Emellett többen kritizálták, hogy az állásfoglalás összemosta a biológiai nem, a szexuális orientáció és a nemi identitás fogalmait. Összekeverte a „melegterápiát” („konverziós”, „reparatív”, „reintegratív” terápiák: ezek képviselői szerint bizonyos esetekben lehetséges a homoszexuális irányultság részleges vagy teljes megváltoztatása) azokkal az eljárásokkal, amelyek a nemiidentitás-zavarban, „nemi diszfóriában” szenvedő, azaz biológiai nemükkel azonosulni nem képes gyermekeknek és felnőtteknek segítenek testük elfogadásában, vagyis abban, hogy ne érezzék magukat fiúként lánynak és fordítva. Emellett az is kiderült, hogy a szexuális orientáció biológiai eredetét nem sikerült még bizonyítani, és a tudomány állása szerint pusztán valamennyi, részleges és indirekt biológiai behatás valószínű.

Ami a két társaság belső ügyeit illeti: mindkét szervezet felső vezetése veszélyes játékot játszva megkerülte a szélesebb vezetőséget és a tagságot. Információink szerint a közlemény egyik fő támogatója Balázs Judit, az ELTE PPK Pszichológiai Intézete Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a pszichiátriai társaság eddigi első embere volt, aki épp január 25-én távozott elnöki pozíciójából, és még mandátuma lejárta előtt szerette volna átnyomni az állásfoglalás közzétételét. A társaságnál nem tudott a dokumentumról számos vezetőségi tag sem, és az alelnökök közt sem volt egyetértés róla.

A Mandinerhez eljutott információk szerint a Magyar Pszichológiai Társaság eljárása is szembement a protokollal. A szervezet ritka eseteket leszámítva nem ad ki közleményt, mivel nehézkes többségi támogatást szerezni hozzá. A gyakorlat szerint eddig a szakterületeket képviselő huszonhárom szekció vezetőjénél és levelezőlistákon, valamint hírlevélben futtatták meg a közleménytervezeteket. A gyermekvédelmi törvényt kritizáló közlemény még a szekcióvezetőkhöz sem jutott el, pláne nem futtatták különféle fórumokon.

Fotó: AFP / Adrien Fillon / Hans Lucas
Fotó: AFP / Adrien Fillon / Hans Lucas

Mindezt megerősítette több vezetőségi tag nyilvánosság elé lépése is. Közleményben tiltakozott Császár-Nagy Noémi, aki mindkét szervezetnek a tagja, a pszichológiai társaság klinikai szakpszichológiai szekciójának a vezetője. Szerinte az állásfoglalás közzététele szembement az alapszabállyal, a társaság kommunikációs alapelveivel és etikai kódexével is, mivel „nemhogy a tagság, de esetlegesen a képviseleti joga alapján az ügyben eljárásra jogosult vezetőség sem vitatta meg, hagyta jóvá a megjelenését megelőzően”. Ugyancsak tiltakozott Kosza Ida főorvos-pszichiáter, a pszichiátriai társaság vezetőségi tagja, miután véletlenül vette észre az állásfoglalást a társaság Facebook-oldalán. Kosza Ida a Mandinernek megjegyezte: épp az egész témakörben legilletékesebb egyesület, a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátria és Társszakmák Társasága nem szólalt meg az ügyben, nem csatlakozott az állásfoglaláshoz.

A pszichiátriai társaságnak egyébként ötszáz, a pszichológiai társaságnak ezerfős tagsága van. Információink szerint tizennyolcezer pszichológus praktizál az országban, és még a Pszichológusok elnevezésű szakmai Facebook-csoportnak is több mint hatezer tagja van. Magyarán a két társaság nem reprezentálja a szakmát.

Hogy az akcióért jár-e majd felelősségre vonás, például indul-e etikai vizsgálat a két szervezeten belül, vagy esetleg visszavonják az állásfoglalást, azt még nem tudjuk. De több, minket megkereső tiltakozó jelezte, hogy szerinte az állásfoglalás közzétételét a választás elé időzítették a gyermekvédelmi törvény elfogadásának jóval korábbi időpontja helyett, mivel a két társaság felső vezetésének túlnyomó többsége baloldali meggyőződésű, és így az ellenzéket szeretné segíteni.

A gyermekek és a nemváltás

A nemzetközi lmbtq-mozgalom azután helyezte át az aktivistáskodás hangsúlyát a transzneműség kérdéskörére, hogy 2016-ban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kötelezővé tette a melegházasság bevezetését minden amerikai tagállamban, így az ezzel kapcsolatos csatát lényegében megnyertnek nyilvánították. Azóta a nemzetközi színtéren az „lmb”-t leuralta a „t”.

Az lmbtq-irányultságú emberek a társadalmak 1,2–5,6 százalékát teszik ki, a felük biszexuális. A transzneműek különféle felmérések szerint az Európai Unióban a lakosság 0,3, az Egyesült Államokban felméréstől függően 0,3–0,6 százalékát alkotják; a 447 milliós EU-ban valahol 1 millió és 1,3 millió között, a 331 milliós USA-ban 1,4 millióan lehetnek.

A transzneműmozgalom alapvetése az, hogy a transzneműek így születtek, azaz követi a melegmozgalom érvelését: az állapot veleszületett és megváltoztathatatlan. Vagyis a felfogás szerint lehetséges, hogy az ember személyiségének neme a teste nemével ellentétesnek születik.

Mindezt azonban nem támasztják alá a tudományos eredmények. Paul McHugh professzor, a Johns Hopkins Kórház pszichiátriai osztályának volt vezetője, a világ egyik legnevesebb pszichiátere, aki némi hezitálás után bezárta az intézmény genderklinikáját, valamint Lawrence Mayer biostatisztikus, epidemiológus, pszichiáter és orvos, aki a világ számos vezető egyetemének volt professzora, 2016-ban áttekintette a kérdéskör teljes szakirodalmát. Összefoglaló anyagukban megállapították: a tudomány szerint nincs olyan, hogy az ember neme úgy veleszületett, hogy ellentétes a biológiai nemével. Ezt támasztja alá az is, hogy a hetero­szexuálisok nemisége viszonylag stabilnak mondható, az lmbtq nemiségű emberek szexualitása viszont képlékenyebb.

Mindez gyökeresen ellentmond az lmbtq-szervezetek azon állításának, hogy a gyerekek nemi identitása három-négy éves korra kialakul, és ezután eme identitás megerősítése az egyetlen járható út, azaz a biológiai nemükkel hadilábon álló gyermekeket meg kell erősíteni „transzneműségükben”, mert minden más az öngyilkosság és a mentális kockázatok esélyét erősíti, és így etikátlan.

A bevett amerikai protokoll szerint az ilyen gyermekeknek kilencesztendős kortól adják be a pubertásgátlókat, tizenhat éves kortól kezdődik a hormonkezelés, és tizen­nyolc felett jöhet a „nemváltó” műtét, ami nem változtat ellenkező neművé senkit, és a kutatások szerint a mentális problémákat sem oldja meg.

Az lmbtq-szervezeteknek azért sincs igazuk, mert minden vonatkozó kutatás szerint az ilyen zavarral küzdő gyermekek 80–95 százaléka kamaszkorára magától kinövi azt, ha nem „tolják bele” és hitetik el vele, hogy transznemű – de még kamaszkorban is hatékonyan lehet kezelni a problémát.

Mindezt ignorálva a transznemű mozgalom elérte, hogy az ilyen terápiákat – amelyeket a közelmúltig teljes mértékben elfogadott a szakma – összemossák a „melegterápiával”, és betiltsák tizenkilenc amerikai tagállamban, Kanadában és a nyugati világ más országaiban is. Kanadában például január óta öt év börtönt is kaphat az a terapeuta, aki a biológiai nemével való megbékélés felé terelné nemiidentitás­-zavaros ügyfelét. Ugyancsak a „mintaliberális” Justin Trudeau országa az, ahol családon belüli erőszaknak számít, ha a szülők nem fogadják el gyermekük transzidentitását, és például biológiai nemének megfelelő módon szólítják meg. Az lmbtq-mozgalom és az iskolai gyakorlat az egész nyugati világban egyre hajlamosabb a „nem támogató” szülőket ellenségként kezelni, akik elől el kell titkolni a gyermek „nemváltását”, és akiktől meg kell menteni saját gyermeküket. Franciaországban a minap döntöttek arról, hogy ott is bűncselekmény lesz mindenféle kezelés, amely meg akarja változtatni a szexuális orientációt, hiszen „nincs mit gyógyítani”.

Amerikában és Nagy-Britanniában az lmbtq-mozgalmak, a tanárszervezetek, az iskolai „felvilágosítás”, a kortárs csoport nyomása és a környezet, a popkultúra hatása az, hogy egyre cikibb heterónak és egyre menőbb transznak lenni, így aztán az épp bizonytalankodó kamasz lányok tömegével képzelik magukat transzneműnek. A megfélemlített és megdolgozott mentálhigiénés és orvosszakma pedig egyértelműen a nemváltás felé tereli őket, aminek gyakran, már későn, megbánás a vége. Magyarán mégsem igaz, hogy a „nevelésnek” és a környezetnek nincs hatása.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Van-e lmbtq-lobbi?

Gyakran felvetődik a kérdés: valóban létezik-e meleglobbi, lmbtq-lobbi, vagy ez csak a jobboldali szavazók, mozgalmak, pártok és politikusok összeesküvéselmélet-szerű paranoiája, amely ellenségképzésre és a politika tematizálására alkalmas. Ha az lmbtq-lobbi mint kifejezés alatt az lmbtq-érdekvédelmi szervezetek hálózatát és érdekvédelmi tevékenységét értjük, fel lehet vázolni az összképet.

Itthon az ilyesfajta mozgalmak ernyőszervezete a Magyar LMBT Szövetség, amelynek 2012 és 2016 közti célja volt többek között „az lmbt-témák fokozottabb megjelenítése a köz-, illetve felsőoktatásban” és „a nemváltás jogi, intézményi és finanszírozási feltételeinek javítása”. A szövetség nyolc tagszervezete az Atlasz Sportegyesület, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Patent Egyesület, a Szimpozion Egyesület, a qLit – Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, valamint a Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. Érdemes megjegyezni, hogy a Budapest Pride támogatói és partnerei közt ott az ellenzéki előválasztást szervező aHang szervezet, a CEU, a Prezi, az Auróra Klub, a Citibank, a TASZ és Németország budapesti nagykövetsége is.

A Háttér Társaság honlapja sok információt elárul az összefonódásokról: a Nyílt Társadalom Alapítványok logója mellett ott az Európai Bizottságé, a támogatók közt szerepel az USA, az Egyesült Királyság, Svájc, számos német szervezet, a Soroséhoz hasonló Tides Foundation, az Erasmus+ program, az ILGA-Europe, az amerikai lmbtq-szervezet GLSEN, a Magnet Bank és a Wolters Kluwer jogi szakkiadó is. A Háttér leszögezi: „fontos célkitűzésünk, hogy jogszabály készüljön a transznemű emberek nemének jogi elismeréséről, és hogy a nemi megerősítő beavatkozásokat teljes tb-támogatás mellett lehessen igénybe venni”. A Háttér egyik főtevékenysége a stratégiai pereskedés, ami annyit jelent, hogy ellátják a jogi képviseletét annak, aki vállalja a pert. A Háttér Társaság a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány partnere is egyben.

A Labrisz Leszbikus Egyesület adta ki a Meseország mindenkié lmbtq-mesekötetet, és legfontosabb tevékenységei közt sorolja fel „a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítését”, többek közt

A Patent Egyesület, azaz a Patriarchátust Ellenzők Társasága az egyik legszélsőségesebb szervezet, és szorosan együttműködik a fenti csoportokkal. Működését támogatják a Nyílt Társadalom Alapítványok, a Reprodukciós Jogok Központja, a Nemzetközi Alap a Nőkért, a Norvég Civil Támogatási Alap és az Európai Egyesített Alap Magyar­országért.

A Transvanilla Transznemű Egyesület szerint a transz­neműséggel kapcsolatos mindenféle kritikus felvetés transzfóbia. A Transvanilla tagja a Transgender Europe és az ILGA-Europe ernyőszervezeteknek. Honlapja szerint „részt veszünk nemzetközi konferenciákon, figyeljük a nemzetközi kampányokat, akciókat, és igyekszünk ezekben részt venni. Hazai és nemzetközi emberi jogi mechanizmusokat is használunk tevékenységünk során”.

Mindezen szervezetek tagsága és vezetőségei szorosan összefonódnak, közülük számosan végeztek a CEU-n. A Magyar LMBT Szövetség és a Háttér Társaság egyik ügyvivője is például Dombos Tamás, akinek többek közt

A legnagyobb nemzetközi lmbtq-szervezet az ILGA 1700 tagcsoporttal. Az ILGA konzultatív státusszal bír az ENSZ-ben, és szerte a világon erős lobbitevékenységet folytat. Az ILGA-Europe-nak, amely ötszáz szervezetet tömörít, irodája van Brüsszel Európa-negyedében, és szorosan együttműködik az EU-s intézményekkel. Költségvetésének egyharmadát az Európai Bizottság adja, ezenkívül támogatja a Freedom House és a holland kormány is.

A felsorolt mozgalmak, célkitűzéseik és támogató szervezeteik tehát jól mutatják, hogy az európai és nemzetközi intézményrendszer mennyire átitatódott a genderideológiával. Bővebben a felsorolt szervezetekről itt olvashat.

Nyitókép: Shutterstock / Mandiner-grafika  

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. február 09. 10:22
A szexuális irányultság alakulásában a pszicho-szociális hatásoknak sokkal nagyobb a szerepük, mint a biológai adottságoknak. Ezért fontos óvni a szülő-gyerek kapcsolatot akár törvénnyel is, de ez nem váltja ki a szülői éberséget, odafigyelést. Csak az képes helyükre tenni az orv, alattomos, vagy épp szemfényvesztően látványos, gyermekük befolyásolására tett kísérleteket. A szülőnek viszont, sajnos, el kell veszítenie az ártatlanságát, hogy felismerhesse, éppen mire kell odafigyelnie gyermeke védelme érdekében.
istvanpeter
2022. február 09. 09:57
Nos ugyebár, mindenféle szexuális aberráció és anomália a neuronstruktúra téves és hibás működéséből ered, vagy is, valamilyen elmebajról van szó, ami az ember természetes mechanizmusának megfelelően kezelendő is lenne. Igen ám, de időközben az úgynevezett frankfurti iskola agytrösztje kitalálta, hogy a háttérhatalom világuralmának a megvalósítása érdekében, az emberi társadalom természetes szövetét kell szétrombolni, amihez a gyermekek és a fiatalság megrontása is hatékony módszer és fegyver lehet.
formaegy
2022. február 09. 09:50
LMBTQ=Gyerekgyilkosok.
123321
2022. február 09. 09:49
"Kanadában január óta öt év börtönt is kaphat az a terapeuta, aki a biológiai nemével való megbékélés felé terelné nemiidentitás zavaros ügyfelét" micsodaa?? De hát lmbt lobbi állítólag nem is létezik (a magyar pedofil pap szerint...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!