Pszichiáter-főorvos: Vezetőségi tag vagyok, de nem tudtam előre a Magyar Pszichiátriai Társaság állásfoglalásáról

2022. január 28. 13:31

Nem tudott előre a Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos kritikai állásfoglalásáról Kosza Ida főorvos-pszichiáter, aki a társaság egyik vezetőségi tagja, és akinek más problémái is vannak a közleménnyel.

2022. január 28. 13:31
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Véletlenül vettem észre a Magyar Pszichiátriai Társaság honlapján a közleményt, és rácsodálkoztam, hogy az a pedofíliáról szóló új törvényhez kapcsolódik – nyilatkozta a Mandinernek megkeresésünkre Kosza Ida, a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja, aki ilyen minőségében sem értesült a társaság hétvégén közzétett „szakmai állásfoglalásáról” annak megjelenése előtt.

Kosza Ida főorvos a Pszichoszociális Rehabilitációs Világszövetség Magyar Ágának tagja, a világszövetség volt alelnöke a Mandinernek azt mondja: csodálkozik, nem a gyermekpszichiátriai társaság (Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai és Társszakmák Társasága, MAGYIPETT szólalt meg az ügyben, hiszen az volna a legkompetensebb.

A főorvos-pszichiáternek azonban más problémája is van a közleménnyel az előzetes tájékoztatás és egyeztetés hiányán túl: például az, hogy abban bizonytalan a nemi identitás és a szexuális orientáció meghatározása, valamint hogy a szöveg azt állítja, a vonatkozó törvény veszélyezteti az ifjúság egy részének mentális egészségét, de nem tisztázza, hogy vajon melyik részének.

A Magyar Pszichiátriai Társaságnak egyébként kedden távozott az elnöke, Balázs Judit, aki információink szerint az állásfoglalás egyik élharcosa volt, és még leköszönése előtt átnyomta azt.

Kapcsolódó anyagok:
Császár-Nagy Noémi: Saját szabályait szegte meg a Magyar Pszichológiai Társaság vezetősége
Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja: Válasz a Magyar Pszichiátriai Társaság állásfoglalására
LMBTQ-közlemény: belsős infóink szerint nincs konszenzus a szakmában
Sok a kritika: lezárta a kommentelést a pszichiátriai társaság
Így tévednek a gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társaságok

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2022. január 28. 20:08
Én a kamarákról írtam, hogy azokban a kormány jóváhagyása nélkül még takarítónőt sem lehet felvenni. Meg hogy minden társaságba is igyekszik a maga embereit betenni. Ha nem megy, oszlat, átalakít. Ez utóbbira írtam a végrehajtói kamarát, amit megszüntettek, most csak kar. A tagoknak pedig itt is írtam, hogy váltsanak elnökséget, ha mernek és tudnak. Arról is írtam, hogy ezekben a szervezetekben a tagsághoz képest ezért kevés arányaiban az aktív mozgolódó.
Kanóc
2022. január 28. 17:57
Már csak az a kérdés, hogy visszavonják-e végül a közleményt, vagy nem és akkor marad erős hivatkozási alap mindenhol.
florin
2022. január 28. 14:55
Hogy micsoda? A gyermekpszichológiai szakembereket nem kérdezték a gyermekvédelmi kérdésekről, ellenben a pedofil felnőttek pszichológiai "vöröskommandójának" állásfoglalását lobogtatták eddig. A bolsevikok saját gyermekeik ellenségei, csak hatalomhoz jussanak?!
Senki Alfonz
2022. január 28. 14:42
Miért nem tartanak rendkívüli tisztújítást???? Nem sírni kell, hanem lépni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!