LMBTQ-közlemény: belsős infóink szerint nincs konszenzus a szakmában

2022. január 25. 17:00

Sem a Magyar Pszichiátriai, sem a Magyar Pszichológiai Társaságban nincs konszenzus a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos közleményről.

2022. január 25. 17:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Koránt sincs konszenzus a gyermekvédelmi törvényt „szakmai alapon” kritizáló szombati nyilatkozatról a Magyar Pszichológiai és a Magyar Pszichiátriai Társaság berkein belül – tudta meg a Mandiner. 

Mint azt vasárnap délelőtt megírtuk, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság Facebookon közzétett közleményben kritizálja „szakmai alapon” a gyermekvédelmi törvényt. A közlemény azonban, mint elemzésünkben megírtuk, tudományosan erősen vitatott kijelentéseket tesz (hogy a nem heteroszexuális orientációk is elsősorban biológiai gyökerűek, hogy neveléssel nem lehet megváltoztatni valaki nemét, és így tovább). 

Tudni kell, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság egy civil szerveződés, ami nem reprezentálja a szakmát. A társaságnak

ezerfős tagsága van, miközben az országban 40 ezer pszichológus van,

és még a Facebookon működő szakmai csoportnak is 6300 tagja van. A tagság teljesen opcionális, aki nem tag, az ellen nem tudnak etikai eljárást kezdeményezni sem. 

Információink szerint a közlemény egyik fő támogatója Balázs Judit, a pszichiátriai társaság eddigi elnöke, az ELTE PPK Pszichológiai Intézete Klinikai- és Gyermekpszichológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt, aki épp 2022. január 25-én, kedden távozik elnöki pozíciójából, és még mandátuma végén szerette volna átnyomni a közleményt.

Megírtuk azt is, hogy a pszichiátriai társaság Facebook-posztja alatt sokan kritizálták szakmai alapon a közleményt. Olyannyira, hogy nagyjából 370 komment után az MPT lezárta a kommentelés lehetőségét. Pedig a hozzászólók többsége szakmabeli volt.

Egyes hangok szerint

nem véletlen, hogy a két társaság épp a választások előtt adta ki a közleményt,

mivel azok prominens, hangadó balos vezetőségi tagjai hozzá szeretnének járulni az esetleges ellenzéki sikerhez. Ugyanakkor sokan aggályosnak tartják, hogy a két MPT ennyire az ellenzéki oldalra teszi meg tétjeit.

Mint említettük, információink szerint koránt sincs a két szervezeten belül konszenzus a közleményből, a pszichiátereknél például míg az elnökség elfogadta a dolgot, addig a tágabb vezetőség nem is tudott róla. Sőt: 

Azóta azt is megtudtuk, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság eljárása szembement a bevett protokollal. A társaság bevett gyakorlata az, hogy ritka eseteket leszámítva nem ad ki közleményeket, mivel nehézkes többségi támogatást szerezni azok mögé. A gyakorlat szerint eddig legalább a szakterületeket képviselő 23 szekció vezetőjénél és levelezőlistákon, valamint hírlevélben futtatták meg a közlemény-tervezeteket, valamint a 6300 fős Pszichológusok szakmai Facebook-csoportban is futtatták őket, habár utóbbiban sosem sikerült konszenzust teremteni. Ez azt is jelentette, hogy a tagság legalább előre tudott a közlemény-tervezetekről, és legalább a szélesebb vezetőség bele tudott szólni a szövegezésbe.

Információink szerint azonban a mostani,

gyermekvédelmi törvényt kritizáló közleményt még a szekcióvezetők sem látták, pláne nem futtatták meg szakmai levlistákon és a hírlevélben. 

A Magyar Pszichológiai Társaság az utóbbi években a „hajléktalan-törvény”, illetve Bagdy Emőke kapcsán szólalt meg. Úgy tudjuk, egyik közlemény mögött sem volt szakmai konszenzus, azaz nem állt mögötte a tagság túlnyomó többségének konszenzusa. 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Károli professzora, a magyar pszichológiatudomány egyik megteremtője ellen ezren írtak alá egy petíciót a szakember Meseország mindenkié című LMBTQ-mesekönyv kapcsán tett nyilatkozata miatt. Bagdy Emőkét azért támadták, mert az óvodáskori „érzékenyítés" veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Pszichológusok szakmai Facebook-csoportban információink szerint

Mindezt annak ellenére, hogy a csoportban az LMBTQ-mozgalommal szimpatizáló tagok igen harsányak, és gyakran letorkolják azokat, akik nem értenek velük egyet, sőt akár kifejezett kommunikációs hadjáratot folytatnak ellenük.

A Bagdy Emőke elleni petíciót ráadásul sok olyan személyiség is aláírta, aki nem szakmabeli, illetve voltak „anonim” aláírók. Magyarán az egész amatőr próbálkozás volt. Ezután viszont az MPT etikai eljárást kezdeményezett Bagdy Emőke, a magyar pszichológiatudomány egyik megteremtője ellen. Bagdy ezután kilépett a társaságból, így az eljárást kénytelenek voltak megszüntetni. 

Ajánljuk még: 
Transz iskolai útmutató: El kell titkolni a szülők elől, hogy fiú alszik a lányoknál

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gondolkodom tehát vagyok
2022. január 26. 11:52
Milyen ajánlások, milyen guideline van a szakmában? Hogyan adhattak ki egyáltalán ilyen irományt? A legelső kérdések egyike amit egy pszichológus, pszichiáter feltesz az anyának a gyermekével kapcsolatban, hogy hogyan táplálta a csecsemőjét, anyatejet kapott közvetlenül, azaz szoptatta vagy mesterségesen, tápszert kapott a gyerek. Minden befolyásolja a gyermek fejlődését, kapcsolatát a szülővel, szűkebb majd tágabb környezetével. A másik ami nagyon érdekes, hogy azért utána kellene menni, hogy a fizetős óvodákban, fizetős alsó tagozatos ill. felsős iskolákban, fizetős gimnáziumokban érzékenyítettek-e gyermekeket eddig? Vagy ezt csak az állami iskolákban tehették meg, ahol megtették?
Most80
2022. január 26. 08:41
Hja, mindig akad egy-két túlfűtött, hiperaktív libtálib, aki, miután legitimációt merített éppen aktuális gyomorsav-túltengéséből, megkerül minden normát és lépéseket tesz az Ügy (természetesen a "Jó Ügy") érdekében. Nagyobb határozottsággal kell szankcionálni az ilyen megtévelyedetteket.
Ben Jeremiah
2022. január 26. 08:31
Az azért különösen gáz, hogy a Szent Ferenc kórházból, és a Bethesda kórházból is aláírták. Nem tudom, milyen a munkaszerződésük, de remélem, hogy ki lehet b@szni őket.
balbako_
2022. január 26. 07:11
Ott a gond, hogy a szakmai világ hangadói behódoltak a politikának. A többség véleményét meg nem ismerjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!