Pszichológusok álltak ki a Meseország mellett és határolódtak el Bagdy Emőkétől

2020. október 11. 08:15

Bagdy Emőke szerint a gendermesék krízist okozhatnak a gyermek lelkében.

2020. október 11. 08:15
null

A mesék kiemelkedő fontossággal bírnak az életünkben, mert azt mutatják meg, ahogyan a világ körülöttünk működik” – kezdik állásfoglalásukat pszichológusok, akik a Meseország mindenkié című könyv kapcsán fejtették ki véleményüket – írta meg a 24.hu. Hangsúlyozzák, hogy az értékek közvetítésén és a helyzettel való megküzdési módok bemutatásán keresztül a mesék éppen abban tudnak segíteni, hogy az olvasó eljusson egy saját, belső rendig. A Meseország mindenkié fontossága és különlegessége a sokféleségben rejlik. A könyv olyan karaktereket jelenít meg, akik nem vagy nagyon ritkán szerepelnek mesékben, így a kötet mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz – írják.

Nem kötelező olvasmány

Szerintük a mesekönyv azért jelentős az abban megjelenő szereplőkhöz hasonló gyerekek számára, mert saját magunk elfogadása és pozitív önértékelésünk szempontjából elengedhetetlen, hogy találkozzunk hozzánk hasonló, pozitív hősökkel, akik példaképként szolgálhatnak ahhoz, hogy a csoportot, amelynek tagjai vagyunk, pozitív színben lássuk. Azt írják, az el-nem-fogadottság és a kirekesztő környezet hatására a társadalom többségétől különböző emberek komoly szorongást és krízist élnek át, mely elidegeníti őket a többségtől, így hozva létre egy megosztott társadalmat.

A könyv a többségi társadalom gyermekei számára azért fontos ezen pszichológusok szerint, hogy „lássanak tőlük eltérő élethelyzetben lévő gyerekeket. Lássák, hogy az említett csoport tagjai hozzájuk hasonlóan sokfélék, és még ha bizonyos dolgokban különböznek is, sok vágyuk, küzdelmük és motivációjuk megegyezik. Fontos megjegyezni, hogy a könyv nem kötelező olvasmányként jelent meg, annak megvételéről és olvasásáról mindenki szabadon dönt, és ezt a szabadságot tiszteletben tartjuk. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A könyv ezek alapján kiváló érzékenyítő eszköz lehet a gyermekeknek, hiszen az ő nyelvükön mesél olyan emberekről akik velünk élnek, de nem feltétlenül találkoznak velük a mindennapokban” – írják az állásfoglalásban.

Bagdy Emőke szerint a gendermesék veszélyt jelentenek a gyerekekre

Közleményük zárásaként a tiltakozó pszichológusok kiemelik, a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára, és egyúttal több pszichológustól – például Bagdy Emőkétől – is elhatárolódnak: „Elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szerintük szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása.

Bagdy Emőke a mesekönyv kapcsán a Magyar Nemzetnek nemrég azt nyilatkozta, a „gendermesék veszélyt jelentenek a gyerekekre”. Az ismert pszichológus szerint a korai érzékenyítés azért veszélyes, mert a szociális behatások olyan erőteljesek tudnak lenni, hogy megakadályozhatják a szabályozó gén kinyílását vagy módosíthatják azt, ami tovább is örökítődik. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek és pedagógusoknak azt kell erősíteniük, amit genetikailag hoz magával az illető, így teremtve meg a biológiai nem és a társadalmi nem összhangját, annak érdekében, hogy ne legyen krízis a gyermek lelkében. Bagdy Emőke azt is fejtegette, hogy óvodáskorban ha arról hall a gyerek egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek.

Kép forrása: Meseország mindenkié c. könyv

Összesen 461 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 13. 23:04
dézek Janikovszky Évától: "Sokszor érzem a gyerekek között, hogy nem is az a lényeg, amit én el tudok nekik mondani, hanem az, hogy van valaki, aki meghallgatja őket. Aki kíváncsi a titkaikra! - És milyen titkokat árulnak el neked? - Az örök titok, az alig bevallható fájdalom, hogy hiányzik egy igazi jó barát vagy barátnő. Kis közösségek, őrsök, játszótársak akadnak, de egyik sem pótolja azt az egyet. - Már a fiam nemzedékénél is azt tapasztaltam, ritkább az olyan eltéphetetlen, szoros barátság, mint ami a mi gyerekkorunk élménye. - Többször elmeséltem mostanában, hogy gyerekkoromban néha előfordult velem, hogy órákkal később értem haza az iskolából, mert a legjobb barátnőmmel oda- meg visszakísértük egymást. Olyankor a mai gyerekek megkérdezik, hogy "miről tetszettek annyit beszélni, az iskoláról?" És alig hiszik el, hogy - semmiről és a világon mindenről..." A lényege az idézetnek az, hogy a barátnője azonos nemű volt, sülve-főve együtt voltak, és ezért senkinek sem jutott eszébe őket lebuzizni. A vitatott mesekönyvvel az a probléma, hogy A BARÁTSÁGOT ÁTSZEXUALIZÁLJA, és ezzel keveri meg a gyerekeket és a felnőttek agyát is, mert így a felnőtt is esetleg féltheti a gyereket a barátkozástól, amire pedig iszonyatosan nagy szüksége van. Aki nem tud barátkozni, az később párkapcsolatban sem képes élni, mert a másnemű társsal való jó kapcsolatot pont az azonos neművel való - szexuális felhang nélküli - barátsággal lehet megalapozni. Így a gyerek vagy a családban ragad, vagy bele van lökve ellentétes neműek közé, ami egyik sem jó, neki pont az volna jó, hogy azonos nemű barátokat szerezzen és velük töltse az idejét. Bagdynak ez a szempont eszébe sem jutott, úgyhogy ő majdnem ugyanolyan olyan roncsoló és ostoba, túlszexualizált, mint a buzik. Alig menti a szexfüggőség vádjától az, hogy ő a heteró szexualitásba fullad bele. A gyerekek számára ez a téma még egyáltalán nem aktuális, heteró vonatkozásban sem. Nekik az aktuális, amit Janikovszky Éva is említ: a BARÁTKOZÁS.
Béna Géza
2020. október 13. 14:21
A buzi az buzi, én nem szeretném ha erőszakkal a gyerekszobába tuszkolnák őket nem tehetek róla én utálom a buzikat hányingerem van tőlük aki meg szereti őket szerese engem hagyjanak ki
Flagellator1974
2020. október 13. 06:46
Pszichológusok? Rohadt gazemberek. Úgy is kellene bánni velük.
bumburi
2020. október 12. 16:20
KIk ezek az állítólagos pszihológusok ? Hol a lista ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!