Íme az orosz médiakatona, aki leszámolna a Nyugattal, és szíve szerint még ma délután megtámadná Varsót és Berlint

2023. január 21. 12:21

Írta: Sal Endre
Vagy épp Angliát fenyegeti. Teszi mindezt mikrofonnal a kezében, az orosz állami tévében. De ki is ez a Vlagyimir Szolovjov, Putyin első számú propagandistája?

Akik közelről ismerik, azok szerint lételeme a vita és az, hogy a középpontba kerüljön. Tesz is érte. Ő az az ember, aki az orosz-ukrán háború kapcsán kijelentette, hogy Angliát, Franciaországot és Németországot is meg kellene támadnia Oroszországnak. Vlagyimir Putyin első számú propagandistája, az orosz állami televízióban nagy nézettséggel megy a talkshow-ja (Este Vlagyimir Szolovjovval), ahol rendszeresen elemzi a Putyin-barát vendégekkel a „cár” lépéseit az ukrán háborúval kapcsolatban.

„Volt Franciaország, aztán nincs" - megelőző atomcsapással fenyegetnek az oroszok


Az idén 60 éves tévés 1999 óta vezet vitaműsorokat Oroszországban. A stílusát és szókimondását látva nem meglepő, hogy sok pert akasztottak már a nyakába, ám nem foglalkozik vele.

 

Megy előre Putyin faltörő kosaként,

abban a tudatban, hogy Oroszország területén védett ember. Ott igen, az ukrán háború óta viszont Európában tiltólistás. Könnyen mond nagyokat, ám neki is lehet kellemetlen perceket szerezni.

2017-ben derült ki állítólag, hogy Szolovjovnak pompás villája van a Comói tó partján (azóta már kettőről beszélnek), hogy csak Moszkvában három lakása van, no meg egy háza, és beszéltek egy méregdrága, Maybach autóról is. Akkor a vagyonát 17 millió amerikai dollárra becsülték, ami ugyebár jócskán meghaladja azt, amit műsorvezetőként keresni tud.

Az ukrán háború óta az olaszországi villáját lefoglalták az olasz hatóságok.
Putyin portré egy Moszkva környéki kisvárosban. Fontos a propaganda. Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Putyin számára Szolovjov tökéletes: lehet vele riogatni Európát, az Egyesült Államokat, s ha zavarnák a sokszor elképesztő megjegyzései, valószínűleg már szájkosarat rakott volna rá, ám helyette kitüntette, és az sem véletlen, hogy Putyin maga jelentette be, hogy Szolovjov ellen merényletre készültek, de megakadályozták. Nem volt mindig Putyin első számú szócsöve, 2013-ban például még ellene volt a Krím annektálásának, ám azóta az orosz háborús propaganda meghatározó arcává nőtte ki magát.

Putyin propagandistája: El tudom képzelni, ahogy Kadirov fegyveresei bevonulnak Varsóba

Szolovjov műsorvezetőként messze túllépi a határait, ami viszont az orosz propagandának jó, hogy naponta idézik az elképesztő megjegyzéseit, hiszen félelmet kelthet a megidézett országokban. Az ukrán-orosz háború kapcsán például egy esetben kijelentette: „Mi akadályoz bennünket abban, hogy lecsapjunk az Egyesült Királyság területére, és azokat a logisztikai központokat célozzuk meg, ahonnan ezeket a fegyvereket küldik?” Ugyancsak ő mondta azt, hogy 

„Ha Macron tankokat küld, akkor én megelőző csapást mérnék Franciaországra,

hiszen ők is háborús félnek tekinthetők.” De ugyanúgy üzent már Lengyelországnak is azzal, hogy be kellene vonulni az orosz különleges erőknek Varsóba, legutóbb pedig Németországot fenyegette meg. „Oroszországnak meg kell támadnia Németországot!” – jelentette ki, majd így folytatta: „Csapatokat kell küldenünk Berlinbe, és soha nem szabad elhagynunk!”

Szolovjov Magyarországgal szemben kíméletesebb, sőt, egy esetben kijelentette: Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös értékeket vall. Ami bizonyos, Szolovjov, Putyin médiakatonája hamarosan újabb látványos kinyilatkoztatást tesz, tudván, hogy Nyugaton idézni fogják az elrettentő mondatait.

Sokaknak eszébe juthat róla a nemrég elhunyt orosz ultranacionalista politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij, aki hasonló meghökkentő kijelentéseket tett. Lehet, hogy Szolovjov hamarosan a Kremlben találja magát? 

 

(Nyitókép: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFPL / SPUTNIK / AFP)

***

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez kb zsele orosz parja csak hala az egnek ott nem o az elnok

Endre!

Bizonyára nem beszélsz nyelveket, vagy csak az oroszt, mert ellenkező esetben, a tárgyilagosság kedvéért írásodban bemutatnád a másik oldali háborús uszítást, propagandát is..így teljesen hiteltelen vagy, egy a sok sekély tudású újságíró közül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés