Bahmut, a modern vérszivattyú – ezért ölik egymást az oroszok és ukránok

2023. január 2. 12:08
Május óta zajlik az ukrán Bahmut orosz ostromlása: lassan a világháborús Verdun jelentőségét éri el a stratégiailag fontos helyen fekvő kisváros, amiért emberéletet és fegyvert, lőszert nem kímélve harcol a két eddigi testvérnép.

Írta: Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai szakértő

 

1916 februárjában már másfél éve tartott az eredetileg hathetesre tervezett világháború. Erich von Falkenhayn német vezérkari főnök ekkor egy olyan katonai célpontot jelölt ki a német erőfeszítések céljául, amely elfoglalása több szempontból is közelebb hozhatta a háború végét.

Ez volt a később vérszivattyú és csontmalom néven elhíresült verduni erődrendszer.

Falkenhayn tudta, hogy a franciák nem adhatják fel a Verdun által őrzött Meuse völgyét, sőt a Párizs felé vezető útvonalakat és a belga front utánpótlását biztosító állásokat. A német célkitűzés szerint a támadás eredményeképpen az erőd visszafoglalására indított francia erőfeszítések során elszenvedett veszteségek kivéreztetik a francia hadsereget, és az anyagcsata eredménye annak összeomlása lesz. A tíz hónapig dübörgő hadjárat végül az oldalanként elvesztett 150 ezer halott és 600 ezer sebesült ellenére sem járt tartós eredménnyel, mivel a némethez hasonló francia tüzérségi koncentráció miatt a német veszteségek is megközelítették a franciákét.

A holdbéli tájjá változott környezetet ábrázoló képek, a lövészárkok és a szinte folyamatos tüzérségi tűz az első világháború pusztításának szimbólumaivá váltak.

A 2020-ban még 73 ezer fős lakosú, kelet-ukrajnai Bahmut porig rombolt épületeit látva

az embernek elkerülhetetlenül Verdun jut az eszébe.

De más miatt is megáll az összehasonlítás. Ugyanis az elsősorban az orosz Wagner csoport zsoldosai által ostromolt területen lényegében május óta folynak harcok, így mindkét fél a valós katonai értékénél nagyobb jelentőséget tulajdonít a területnek.

 

 

A februári, első próbálkozás kudarca után átcsoportosított orosz erők az áprilisban megindult támadás során elsősorban erre a területre, Donbaszra összpontosítottak. Már akkor kérdéseket vetett fel, hogy egy bekerítés helyett miért a legjobban védett területen támadnak frontálisan.

A 2014 óta tartó konfliktus során ugyanis az ukrán fegyveres erők jelentős mértékben megerősítették a szakadár köztársaságok ukrán kézen maradt területeit,

és három védelmi vonalat hoztak létre a régióban.

Az I. világháborús állásrendszerekhez hasonlóan lövészárkokból, sokszor acéllemezekkel megerősített fedezékekből és támpontokból álló vonalaknak a városok voltak a legerősebb pontjai. Liszicsanszk és Szeverodonyeck volt az első, amelyek elvesztése után az orosz támadás a Bahmut-Szoledar nevével összekötött második védelmi vonalat érte. Mögöttük már csak Konsztantinovka és Kramatorszk harmadik vonala áll, elvesztésük nemcsak szimbolikus jelentőségű lenne, hanem feltárulna a sztyeppe – azaz a nehezen védhető hatalmas nyílt területek is – a támadók előtt.

 

Szabályos embervadászat folyik a zsoldosok között Bahmutban

Eddig nem látott részletek kerültek nyilvánosságra a Bahmut körbevételéért folytatott harcokról. Andrew Milburn amerikai tengerészgyalogos-ezredes, a Mozart Group zsoldosalakulat vezetője egy hosszú interjút adott a Newsweeknek, amelynek részletesen elmesélte, mi zajlik a fronton. A nagyváros állítása szerint teljesen megsemmisült a harcokban, míg az ukrán egységeknek 70 százalékos veszteségeik vannak a térségben.

 

Külön érdekessége a Bahmutért folyó harcoknak, hogy az orosz vezetés is szemlátomást kiemelt figyelmet szentel neki. Ukrán részről természetesen érthető az „egy lépést sem hátra” felfogás. Azonban az egyetlen terület, amire nem volt hatással a nyári nagy orosz visszavonulás, az ez a régió volt.

Lényegében május óta folyik itt a Wagner zsoldosainak lassú előrenyomulása,

olyannyira, hogy augusztusban az ukrán vezérkar is elismerte, hogy súlyos harcok folynak a területen, míg szinte mindenhol máshol az orosz csapatok általános visszavonulásban voltak. A frontvonalak megmerevedése ellenére is tovább folyt a zsoldosok lassú előrenyomulása, sőt a hírek szerint a Herszonból kivont ejtőernyős elit alakulatok is a térségbe érkeztek, így októberre már a Sky News is úgy fogalmazott, hogy közel lehet a város eleste.

December elejére már egyértelművé vált, hogy mi az orosz szándék, ahogy egyre több Bahmut és Szoledar környéki faluban lángoltak fel a harcok. Bár keveset tudni arról, hova kerültek a beérkező mobikok (mozgósított tartalékosok), úgy tűnik

a műholdak elől eltitkolhatatlan, átfogó orosz offenzíva helyett egy felőrlő jellegű támadás indult meg.

Mivel folyamatban lévő hadműveletekről lehetetlen pontos információkat kapni, olyan közvetett jelek utalnak csak a harcok súlyosságára, mint hogy Zelenszkij elnök röviddel amerikai utazása előtt személyesen Bahmutba látogatott, illetve ugyanaznap az ukrán vezérkari főnök Zaluzsnij tábornok videóüzenetben kérte a politikai vezetést dezertálás és a katonai fegyelem megsértése miatt kiszabott büntetések szigorítását. Ami biztos támpontot adhat, azok a hivatalos nyilatkozatok, amelyek egyes települések vissza- vagy elfoglalásáról szólnak, bár ezeket is érdemes fenntartásokkal kezelni.

 

Fotókon Zelenszkij bahmuti látogatása (galéria)

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az ukrán elnök kedden feltűnt Bahmutban. Zelenszkij látogatásáról Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója is beszámolt közösségi oldalán. Bejegyzésében úgy fogalmazott: „Volodimir Zelenszkij elnök meglátogatta a bakhmuti frontállásokat. A 128. önálló hegyi dandár katonáink tartják a védelmet ebben az irányban.

 

Az ilyen típusú küzdelmekben (is) a tüzérség játssza a főszerepet. A kiépített állások leküzdésében, a korszerűtlen orosz tüzérség is jelentős sikereket tud elérni, így elképzelhető, hogy valósak a súlyos ukrán veszteségekről szóló hírek.

A nyár óta a sajtóban keringő nyugati/európai tüzérségi lőszerhiány, valamint a szovjet eredetű technika lassú elfogyása miatt kérdéses, milyen szinten tudja ezt viszonozni az ukrán haderő.

Mindazonáltal jól mutatja két, Telegramon megjelent hír, hogy

a jelentős lőszerfelhasználás miatt az oroszok is nehézségekbe ütköztek.

Információk szerint december végére orosz oldalon is akadozott a tüzérségi lőszerek folyamatos ellátása. Az egyikben az eddig elég megbízhatónak bizonyult ’Dva majora’ (a.m. két őrnagy) nevű forrás ír a drónok és HIMARS-rakéták lőtávolságába telepített tüzérségi lerakatokról, amelyek folyamatosan kiemelt célpontjai az ukrán rakétatámadásoknak, így rendszeres elvesztésük hozzájárulhat a fennakadásokhoz. Egy másik felvételen két wagneres szidja egy régi MT-12-es 100 milliméteres páncéltörő ágyú mellett a Wagner tulajdonosával közismerten rossz viszonyban álló Geraszimov vezérkari főnököt a lőszerhiány miatt.

Összefoglalva a fentieket: a részleges orosz mozgósítás bejelentése óta folyik a találgatás, hol lesznek bevetve a bevonultatottak, és erre legalább részben megkaptuk a választ.

Bahmut és a szomszédos Szoledar lassan Verdun jelentőségűvé növik ki magukat.

Úgy tűnik mindkét fél eltökélt birtoklásukkal kapcsolatban. Az igazi kérdés azonban továbbra is az, hogy az ott zajló küzdelmek milyen hosszú távú hatással járnak. Közelebb hozzák, valamelyik hadsereg összeomlását, vagy csak egy újabb véres fejezet lesznek az elhúzódó orosz-ukrán háborúban.

 

Nyitókép: bahmuti utcakép december 21-én (Sameer Al-DOUMY / AFP)

Összesen 448 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ironikus a helyzet. Amikor az oroszokat tolták a darálóba, akkor az amerikaiak oda küldték a fegyvereket, teherautókat, de még komplett gyárakat is.
Most meg ugye az ukránok kapják mindezt, most ott nem számít az emberélet.
(no meg az oroszoknál az is változás, hogy annak idején olyan volt a korfájuk, ami alapján hihettek a korlátlanul feláldozható emberéletben. Most már ezt nem tehetik meg)

Rajta te sasszívű, vaskezű had,
hej a jó doni penge-e jól odacsap, odacsap.

Most mondanám, hogy banderista vadbarom... de valószínűleg galvány segédfogalmad sincs se Banderáról, se semmi másról, hanem caak visszaböfögöd a 444-hvg-telex-es agitprop-tápot.

És?
Koszovó pont abban a státusban volt, mknt a Vajdaság. Baromira NEM volt szövetségi tagállam.

Amugy ez a verdunözes kissé túlzásnak tűnik.
Verdunnél fél év alatt legalább HETSZÁZEZER áldozat volt, közte legalább HÁOMSZÁZEZER HALOTT.

Hagyjuk már.

A szoci kormányok folyamatosan engedményeket tettek a szomszédos országoknak ("merjünk kicsik lenni"), cserébe az ottani őshonos magyar kisebbség egyre durvább asszimilációs nyomást kapott.
Zsarolóknak nem érdemes engedni, mert csak vérszemet kapnak.

Sztálin nem tudhatta, hogy mi lesz a hosszú távú következménye az emberek korlátlan frontvonalra betolásának (és ha tudta volna, sem érdekelte volna a rövid távú következmények miatt. De korábban mások is ugyanígy gondolták, mintha Napóleon mondta volna egy különösen sok veszteséget követelő csata után, hogy "Párizs egy éjszaka alatt pótolja ezt a veszteséget").
Viszont 1950 után folyamatosan nőtt az orosz népesség egészen 1990-ig, szóval még azt is lehet mondani, hogy igaza volt.
Az egyértelmű, hogy most már gyökeresen más a helyzet, emiatt is érthető, hogy mára az oroszok kerülik az emberek korlátlan frontvonalra hajtását.

És még előtte a " sztálini tisztogatások" alatt is meghaltak legalább tízmillióan, amiért szintén egyértelműen Sztálin a felelős. De én arról beszélek, hogy 1950-1990 között végig nőtt az orosz lakosságszám, ami azt jelenti, hogy akkor tényleg képes volt pótolni a fertilitás ezeket az elképesztő veszteségeket (úgy, hogy közben még a születéseket is meghaladta az abortuszok száma!)
A hangsúly itt azon van, hogy még békeidőben is folyamatosan csökken a lakosságszám, tehát aki hosszú távon tervez, ha csak lehet, elkerüli a katonák vágóhídra küldését.

Úgy menekült el eddig (a nyári adatok szerint!) hétmillió ember, hogy a hadra fogható férfiak (azaz egészen nyugdíjas korig) nem hagyhatják el az országot. Tényleg nem érzem úgy, hogy ez a hatalmas létszámú migráció a honvédő morál magas szintjét támasztja alá, sőt.

Enyhén csúsztatsz, mert az első állításod helyett jobboldalon azt mondják, hogy "az ukránok próbálkozzanak meg tárgyalásokkal". A második pedig így van.
Tapasztalati úton pedig azt lehet kijelenteni, hogy egy magyarországi baloldali számára a világon mindenki más fontosabb, mint egy másik magyar - ezért nem is tudják megérteni, hogy Magyarország, de az egész EU számára fontosabb kérdés, hogy megmaradnak-e a munkahelyeik, mint az, hogy mi történik Ukrajnában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés