Kijózanító üzenetet küldött Putyin, Zelenszkij korán szólta el magát a háború végéről

2022. december 3. 6:41
Az orosz elnök aláhúzta: addig nem lesz béke, míg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát.

Mint azt a Mandiner is megírta, elszólhatta magát Volodimir Zelenszkij a háború befejezéséről, amikor

nemrég meglepő módon arról értekezett, hogy szerinte az orosz-ukrán háború a következő hónapokban véget ér.

Az ukrán elnök ennek pontos időpontjáról szólva egy interjúban úgy fogalmazott, erre akkor kerül majd sor, ha „Ukrajna győz, vagy Oroszország úgy dönt, hogy békét köt”. Erről itt írtunk bővebben.

Elszólhatta magát Zelenszkij a háború befejezéséről, kiderült, mi lehetett rá az oka

Ebben (is) reménykedhetett Zelenszkij

Sajtóhírek szerint az ukrán elnök kijelentésére többek között az is okot adhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kínai elnökkel zajlott tárgyalása kapcsán meglebegtette:

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra,

és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Hszi Csin-ping: A béke az összes eurázsiai ország érdeke

Kreml: Nem lesz béke, amíg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azonban telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával kapcsolatban „romboló hatású”, és felszólította Berlint, hogy gondolja át a megközelítését – közölte a Kreml. Mint írták,

Putyin „felhívta a figyelmet a nyugati államok, köztük Németország romboló vonalára, amelyek fegyverekkel pumpálják a kijevi rezsimet és kiképzik az ukrán hadsereget”

– közölte a Kreml. „Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás ahhoz vezet, hogy Kijev teljes mértékben elutasítja bármilyen tárgyalás gondolatát” – tették hozzá. Vagyis

a Kreml meglátása szerint addig esély sincs a békére, míg a Nyugat fegyverekkel „pumpálja” Ukrajnát.

Erről itt írtunk bővebben.

„Amit Németország csinál, az romboló a békére nézve" - Putyin és Scholz telefonon tárgyalt

Biden és Putyin is tárgyalna

További érdekesség, hogy a fent említett telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, és

Biden kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Putyinnal, ha a Kreml vezetője bizonyítja, hogy érdekelt a háború befejezésében.

A Kreml pénteken korábban emlékeztetett, hogy diplomáciai megoldást szeretne, és Putyin mindig is nyitott volt a tárgyalásokra, de ezt nehezíti, hogy Washington nem hajlandó elismerni az ukrán területek orosz annektálását. Erről itt írtunk bővebben.

Putyin kész tárgyalni minden féllel

Frissítés!

Cikkünk megjelenését követően érkezett a hír, hogy a Fehér Ház helyre tette Joe Biden amerikai elnököt, mert szerintük nem mondott igazat. Mint fentebb írtuk, bár az amerikai elnök azt nyilatkozta, bizonyos feltételekkel hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, a Fehér Ház ezt másképp látja. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Diplomáciai botrány: helyre tette Bident a Fehér Ház, szerintük nem mondott igazat a háborús tárgyalásokról

Kérdés csupán az, hogy a fentiek tükrében mikor kerülhet sor egy orosz-amerikai tárgyalásra, amely vélhetően az első lépés lehet a háborús konfliktus lezárásához.

***

Mit érzett Ceglédi Zoltán, amikor Bayer Zsolt megdicsérte az uniós források visszatartása kapcsán írt Facebook-posztja miatt? Novák Katalin lett Magyarország „jó zsaruja”, amiért Kijevbe utazott Zelenszkij meghívására? Mi lehet a következménye a baloldali kampányra érkező amerikai támogatásnak? Ezekről is szó esett a Mandiner heti kibeszélő podcastjában, de téma volt Pankotai Lili iskolaváltása is.

 

Nyitókép: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az oroszok kivonulnak Ukrajnából - a Donbaszból, a Krímből - akkor miért volt értelme az egész háborúnak? Nem fognak ilyen békét kötni.

Ha az ukránok úgy kötnek békét, hogy orosz kézen marad a Krím, és a Donbasz legjobb esetben autonómia árán maradhat az övék, akkor Zelenszkij kénytelen lesz elmagyarázni, miért nem fogadta ezt el háború nélkül? A Krím visszaadását egyébként már a nyugat sem követeli az oroszoktól.

Az USA hergelése nélkül az ukránok valahogyan megállapodtak volna az oroszokkal, és nem lenne ilyen tragikus a helyzetük. Zelenszkijnek egyszer még feltehetik a kérdést, mire volt jó USA befolyással a háta mögött kiprovokálni a háborút?

Akkor miről szól a nyelvtörvény?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés