Hatalmas mennyiségben érkezhetnek új rakéták Ukrajnába

2022. november 28. 17:44

A Boeing és a SAAB olcsó alapanyagokból gyártana muníciót a HIMARS-sorozatvetőkhöz.

2022. november 28. 17:44
null

Nagy mennyiségben érkezhetnek jövő tavasztól Ukrajnába a HIMARS-sorozatvetővel kilőhető rakéták, amennyiben a Pentagon elfogadja a Boeing és a SAAB tervét. A két cég olyan olcsó alapanyagokból gyártana muníciót, amelyekkel tele vannak az amerikai raktárak – számolt be a Magyar Hírlap.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Pentagon elfogadja a Boeing javaslatát: a cég a SAAB-bal együttműködve kombinálná a nagy mennyiségben rendelkezésre álló, kisméretű GBU–39-es precíziós bombákat és az M26 rakétahajtóműveket, hogy

ezáltal olcsón biztosítani lehessen Ukrajna ellátását a HIMARS-okból kilőhető, nagy hatótávolságú munícióval.

A GLSDB-rendszert 2019-ben kezdték fejleszteni, októberben pedig már készen állt a tömeggyártásra, így kedvező visszajelzés esetén 2023 tavaszától szállítható. A hatótávolsága 190 kilométer, ami a duplája a jelenleg használt GMLRS-ekének.

Tömve vannak a raktárak a szükséges alkatrészekkel

A Pentagon féltucatnyi ötletet kért be a hadiipari szereplőktől arra vonatkozóan, hogyan lehetne biztosítani Ukrajna és Amerika kelet-európai szövetségeseinek ellátását hadianyaggal egy elhúzódó háború esetén. A Boeing javaslata kapta a legjobb fogadtatást, már csak azért is, mert valóban minden rendelkezésre áll a megvalósításához; az afganisztáni kivonulás miatt tömve vannak a raktárak a GLSDB-hez felhasználható bombákkal és rakétahajtóművekkel.

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thanos
2022. november 29. 06:28
Mintha ezt már hallottam volna valahol?! "Steiner észak felől indítja a felszabadító támadást, közben elkészül a Wunderwaffe Zwei is és a Tiergartennél megindítjuk az ellentámadást és kiszorítjuk az oroszokat Berlinből!" Mondta a Führer a bunkerban, mielőtt fejbelőtte magát.
Namond
2022. november 28. 22:11
Nagyszerű olyan olcsó nekünk is kell dögivel a jövőbeni Vaskupolánk, mellé ökölnek. Csak tudunk csinálni?
Házam Hazája
2022. november 28. 22:08
Rettegjetek lengyelek! Jön az óccó amci raketta arzenál. Megbízhatatlanokra bízni egy nagy valószínűség szerint, megbízhatatlan rakétát?! Azért a leírásban szerepeljen, hogy az forró "ágyúcső" nem macskaszárításra van kitalálva!
5m007h 0p3ra70r
2022. november 28. 21:12
"Hatalmas mennyiségben érkezhetnek új rakéták Ukrajnába" Önjáró szállítással. From Russia with love.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!