Óriási mértékű haderőfejlesztést hajtanak végre a lengyelek

2022. augusztus 16. 22:32
Majdnem 15 milliárd dollár értékben rendeltek tankokat és repülőgépeket Dél-Koreától.

Varsó példátlan ütemben fejleszti a hadierejét, a lengyel vezetés Dél-Koreával állapodott meg egy 14,5 milliárd dolláros beruházásról. A lengyel hadsereg ennek értelmében tankokat és repülőgépeket rendelt Szöultól, úgy indokoltak, a fejlesztésre Putyin kiszámíthatatlan természete miatt van szükség. A lengyel hadsereg 700 darab önjáró tarackkal, 48 harci repülővel és 1000 darab K2 Black Panther tankkal fog erősödni. 

A lengyel kormány számára elsődleges a haderőfejlesztés, ugyanis az elmúlt években egyre nagyobb terhet jelentett az öregedő szovjet géppark fenntartása. Lengyelország az utolsó Európában, amely a mai napig üzemel Szu-22-es vadászgépeket. 

A 48 FA-50-es géppel jelentősen javul Varsó harci ereje, ugyanis ezek a könnyű harci repülőgépek szuperszonikus sebességre képesek, különféle bombákat hordozhatnak, és szállíthatnak levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is. Lengyelország a modern Block 20-as modellt kapja meg a gépből, amely kompatibilis a NATO rendszereivel. A dél-koreai rendelést erősítette, hogy a lengyel hadseregnek mihamarabb szüksége van a gépekre és a koreaiak voltak a leggyorsabb szállítók. 

Kulcsfontosságú, hogy amilyen gyorsan csak lehet, növeljük Lengyelország biztonságát

– mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter.

Az első gépek jövő év közepén érkeznek. 

Kapcsolódó

A Die Welt arról írt, hogy a háborúval Lengyelország Európa központi szereplője lett, ám aggasztónak tartják, hogy a varsói vezetés „továbbra is leépíti a jogállamot” és bizonyos kérdésekben harcol Brüsszellel. A részleteket IDE KATTINTVA olvashatja!

Nyitókép: Ted Aljibe/AFP 

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak kerozint kell szerezni a gépekbe. Úgy hallottam, szénnel meg német napelemmel nagyon nehéz ezeket a madarakat levegőben tartani.

Elmebeteg!

Orbán évek óta veri a tamtamot, hogy az EU-nak fejlesztenie kell a haderejét. MEGINT neki volt igaza.

Ja, és Putyin baromira NEM fog "próbálkozni" NATO-tagállamokkal. Azt hittem, ez teljesen világos úgy általános iskola harmadik osztály felett.

De hát ténylegesen csináljuk. Évek óta, szisztematikusan, téged idézve: stratégiai tervezéssel.
Ehhez képest a polákok fegyverkezése amolyan indulati pánikreakciónak tűnik.

Ukrajna bármiben is hasonlítható a NATO-hoz?
Nofene.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés