Óriási mértékű haderőfejlesztést hajtanak végre a lengyelek

2022. augusztus 16. 22:32

Majdnem 15 milliárd dollár értékben rendeltek tankokat és repülőgépeket Dél-Koreától.

2022. augusztus 16. 22:32
null

Varsó példátlan ütemben fejleszti a hadierejét, a lengyel vezetés Dél-Koreával állapodott meg egy 14,5 milliárd dolláros beruházásról. A lengyel hadsereg ennek értelmében tankokat és repülőgépeket rendelt Szöultól, úgy indokoltak, a fejlesztésre Putyin kiszámíthatatlan természete miatt van szükség. A lengyel hadsereg 700 darab önjáró tarackkal, 48 harci repülővel és 1000 darab K2 Black Panther tankkal fog erősödni. 

A lengyel kormány számára elsődleges a haderőfejlesztés, ugyanis az elmúlt években egyre nagyobb terhet jelentett az öregedő szovjet géppark fenntartása. Lengyelország az utolsó Európában, amely a mai napig üzemel Szu-22-es vadászgépeket. 

A 48 FA-50-es géppel jelentősen javul Varsó harci ereje, ugyanis ezek a könnyű harci repülőgépek szuperszonikus sebességre képesek, különféle bombákat hordozhatnak, és szállíthatnak levegő-levegő és levegő-föld rakétákat is. Lengyelország a modern Block 20-as modellt kapja meg a gépből, amely kompatibilis a NATO rendszereivel. A dél-koreai rendelést erősítette, hogy a lengyel hadseregnek mihamarabb szüksége van a gépekre és a koreaiak voltak a leggyorsabb szállítók. 

Kulcsfontosságú, hogy amilyen gyorsan csak lehet, növeljük Lengyelország biztonságát

– mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter.

Az első gépek jövő év közepén érkeznek. 

Kapcsolódó

A Die Welt arról írt, hogy a háborúval Lengyelország Európa központi szereplője lett, ám aggasztónak tartják, hogy a varsói vezetés „továbbra is leépíti a jogállamot” és bizonyos kérdésekben harcol Brüsszellel. A részleteket IDE KATTINTVA olvashatja!

olvashatja!

Nyitókép: Ted Aljibe/AFP 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. augusztus 17. 14:26
Lengyelország vszleg már recesszióban van... 2,3%-os visszaesés a 2. negyedévben, negyedév/negyedév alapon...
FAbika
2022. augusztus 17. 11:54
Lengyelország megtámadja Ukrajnát és Fehéroroszországot?
airmax
2022. augusztus 17. 10:46
Így van +1 Tehát ha új gripen századot akarunk 3-4 év múlva akkor ma már képezni kell rá a pilótákat... (illetve mivel már legalább egy éve megkezdtük, akkor 2-3 éven belül jöhetnek az új Gripenek...Na persze, ha lesz rá lóvé :) )
airmax
2022. augusztus 17. 10:28
Juteszembe... pl 4iG próbált felvásárolni izraeli műholdas (és katonai jelentőségű) céget.. (SpaceCom) Tudni kell, hogy a 4ig-ben a Rheinmetall-nak is van részesdedése és közös katonai műholdas kommunikációs projektet indítottak... Az izraeliek nem engedték a többségi tulajdon megszerzését, de 30%-ot igen... Csak, hogy az aljas áruló libsiket jellemezzem, már kampányoltak, (gondolom izraelben is.,..), hogy a "magyar oligarchák" kezébe jut a cég .. (lásd hvg...) Mocskos szarháziak, a Rheinmetall mióta magyar oligarcha? Ezeknek FÁJ ha valami magyar nemzeti tulajdonban van mert nem az övék és nem adhatják el a gazdáiknak bagóért...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik