Hagyományos családmodell? Pofa be! – Zuckerbergék résen lesznek

2021. november 17. 15:00
Írta: Nagy Gábor
A gyermekvédelmi ügyekben izzíthatják be igazán az algoritmusokat az online közösségi terekben. Eddig is voltak tiltások, felfüggesztések, jövő áprilishoz közeledve viszont jó eséllyel megszaporodhatnak az antidemokratikus lépések.

A világ legnagyobb virtuális közösségi platformja, a Facebook (META) korábban már számos olyan bejegyzést, hozzászólást, képet és videót tiltott le a „közösségi irányelvekre hivatkozva”, amelyek a liberális szemlélettel szemben helyezkedtek el, vagy épp a nyugati fősodratú (mainstream) álláspont ellentmondásaira hívták fel a figyelmet.

Úgy tűnik, kifejezetten érzékeny területnek számítanak az online térben az LMBTQ-közösségekkel kapcsolatos megjegyzések, amelyek a kormánypártok és a Jobbik által elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag körül kialakult vita, valamint a kabinet által bejelentett, népszavazási kezdeményezés nyomán igencsak megszaporodtak.

A hazai és nemzetközi baloldal, illetve az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) már elébe mentek a magyarországi gyermekvédelmi rendelkezéseknek. Utóbbi elnöke, Ursula von der Leyen például hamarabb (július 15.) nevezte szégyenletesnek a szabályozást, ismertette a hazánkkal szembeni kötelezettségszegési eljárás megindítását, minthogy megvárták volna a budapesti kormány válaszlevelét, a törvény angol nyelvű fordítását. (Didier Reynderst jogállamisági biztossal készült interjúnkat ITT olvashatják el.)

Kérdés, mit lépnek a közeljövőben ebben az ügyben a közösségi média techóriásai, különösképpen a Facebook, amely idehaza nem csupán monopolizálta a közbeszéd felületét, egyoldalú közösségi alapelveivel, cenzormechanizmusaival

torzítja a véleménybuborékokat, manipulálja a tartalmakat.
Forrás: AFP

„Gyermekeink jövője a tét, e kérdésben nem engedhetünk”

Ismert, július 21-én jelentette be Orbán Viktor: hogy Magyarország nemzetközi pozícióit erősítse, népszavazást kezdeményez a gyermekvédelem ügyében. A kormányfő közölte, „Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”, amelynek elfogadását követően a hazai jogszabályok „nem engedik a szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban, a televíziókban és a reklámokban”. Nyugat-Európában „az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és az iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást. Nálunk is ezt akarják, ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, vagyis visszaélnek a hatalmukkal.

A gyermekeink jövője a tét, ebben a kérdésben nem engedhetünk” – szögezte le a miniszterelnök.

Egy napon lehet a referendum, illetve a parlamenti választás

November 9-én az Országgyűlés elfogadta a párbeszédes Szabó Tímea azon törvényjavaslatát, amely szerint egy napon lehet a parlamenti választás és a gyermekvédelmi referendum. A Ház többsége szintén igent mondott a független Volner János kapcsolódó rendelkezéseire. Többek között: míg eddig a vokslapon csak egy javaslat szerepelhetett, mostantól – ha a kezdeményező azonos –, az összes javaslat egy lapra kerülhet. A szavazat akkor lesz érvénytelen, ha nem tartalmaz érvényes voksot a szavazólap, vagy ha a választópolgár mindkét válaszra leadta a szavazatát.

Bár a gyermekvédelmi referendum egyik kérdése – „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” – még nem végleges, mivel azt a Kúria először elmeszelte; az alábbi kérdések viszont ott lehetnek a szavazólapokon:

  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

 

Frissítés: a Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz a Kúria által kritizált kérdést, így a fenti négy kérdésről lehetne majd dönteni.

Van még szólás- és véleményszabadság az online világban?

Visszatérve a közösségi média szereptévesztésére, az elmúlt években gyakorlatilag egyetértés alakult ki a tudományos és üzleti szférában azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi állapot, amely szerint az olyan techóriások, mint a Facebook által kialakított véleményterek nem kedveznek sem a demokráciának, sem a szólás-, sem pedig a véleményszabadságnak, hiszen e cégek kizárólag a Szilícium-völgy befolyásos embereinek tartoznak felelősséggel, hogy miként alakítják a nyilvános szférát, nem a szabadon választott parlamenteknek. (Megjegyzendő: azok, akik eddig a kevesebb államot kérték számon a jogalkotón, most az állami beavatkozást sürgetik a közösségi médiumok rendszabályozása érdekében. Ezen próbálkozásokról ITT olvashatnak részletesebben.)

Forrás: AFP

Minap például a Matheus Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciájának több résztvevője kritizálta a moderátorok, tényellenőrök kiválasztásának, kiszervezésének módját. Norman Lewis, a Futures-Diagnosis londoni üzleti tanácsadó cég igazgatója félírástudatlan indiai és afrikai cenzorokról beszélt; Arnaud Dassier a párizsi Avisa Partners nevű kockázatmenedzselési vállalat társalapítója pedig arról, hogy alapvetően Afrikában élő, franciául beszélő muszlimok döntik el: mit és kit tesznek indexre a francia közbeszédben, ahol most épp a muzulmán kisebbség viselt dolgai a forró téma.

Kérdéses ugyancsak, van-e szükség egyáltalán a Facebookon moderációra,

amely egyébként egy rendkívül összetett algoritmusra épül, a kulcsszavas ellenőrzés pedig ennek ellenkezője: egy lebutított mechanizmus.

De ha még át is jut az információ e két szűrőn, még mindig korlátozható annak elérése – hívta fel a figyelmet Őry Mariann, a Magyar Hírlap külpolitikai rovatvezetője a konferencián, aki jelezte: míg a nyilvánvaló álhíreket a magyar kormány kapcsán olykor megfuttatja a rendszer, addig az ellentmondásos témában megosztott tartalmak alig érnek el valakihez. Ez az úgynevezett árnyéktiltás (shadow banning), amelyet szintén algoritmusok szabályoznak.

Célkeresztben a jobboldali influenszerek

Ugyan baloldali véleményvezérekkel is előfordult már, tiltást, netalántán megrovást kaptak egy-egy posztjuk miatt a közösségi médiafelületeken, a szólás- és véleményszabadság itteni deformált értelmezése javarészt a jobboldali influenszereket érinti. Így talán nem is az a kérdés, mit lépnek a közeljövőben az LMBTQ-propaganda veszélyeire felhívó, a hagyományos családmodell mellett kiálló gyermekvédelmi népszavazás ügyében a közösségi platformok techóriásai, hanem az, hogy

mikor izzítják be igazán az itthon csupán tapogatózó algoritmusokat.

Mindenesetre a választási kampány már elkezdődött: Bohár Dánielt, a Pesti TV oknyomozó riporterét azért tiltotta le a Facebook, mert kommentár nélkül osztott meg fotókat a Budapest Pride-ról; mert fotómontázst készített a neki szánt gyalázkodó kommentekből, üzenetekből; és mert megosztott egy a Konverzió által készített videót, amely Karácsony Gergely főpolgármester ellenzéki miniszterelnök-jelöltségétől való visszalépést parodizálja ki. A megafonos Bohár nem kapta vissza több tízezres oldalát, újat kellett létrehoznia.

Rákay Philip Facebook-oldalát szintén azért korlátozták, mert egyik videójában a genderideológia térnyeréséről, illetve a nemváltásról beszélt. A közismert író-publicista, Bayer Zsolt oldala ugyancsak indexre került 24 órára, mert bejegyzésében arról értekezett, mivel lehetne gendersemlegesen helyettesíteni a Lufthansa járatain a „hölgyeim és uraim” megszólítást. Bencsik Andrást, a Demokrata főszerkesztőjét is a társadalmi nemek ellentmondásai miatt tiltotta le a Facebook, míg Apáti Bence publicista oldalát visszamenőleg is bannolták a közösségi térben.

Címlapkép:ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ebbe ne merészeljetek bíráskodni meg osztani az észt, befolyásolni.
Azt majd az emberek eldöntik. ÉS NEM TI."

Adott időben, Európa bukása után az európai embereknek fel kell keresniük az EU Bizottság, a Parlament és a Bíróság tagjait.
És el kell számolni velük, egyszerűen és hatékonyan.
Tartsuk ezt észben, a túlélők ne felejtsék el.
Ugyanígy a magyarországi Soros-ügynököket, mind egy szálig.

Korábban meg a zsidókhoz való viszony volt mindennek az origója.

Hamarabb össze fog omlani ez az egész neojakobinus mozgalom.

Végre buziként felvilágosítod a sok hülye szülőt, nagyszülőt........nem kell itt félteniük a gyermekeiket, unokáikat.

Nem baj, te majd támogatólag fogsz szavazni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés