Elfogadta a parlament Szabó Tímea javaslatát: egy napon lehet a parlamenti választás és a gyermekvédelmi népszavazás

2021. november 09. 17:37

Eztán a parlamenti választás napján is lehet majd népszavazást tartani, de több olyan részletszabályt is elfogadott a parlament, amely nehezíti a jogorvoslatot vagy az aláírásgyűjtést.

2021. november 09. 17:37
null

A parlament 183 szavazattal egyhangúlag elfogadta a párbeszédes Szabó Tímea törvénymódosítását” – hívta fel a nyilvánosság figyelmét kedden a 444.hu.

A választás napján is lehet népszavazást tartani

A baloldali képviselő törvénymódósítási kérelme lényegében arról szólt, hogy törölje a kormány „a népszavazási eljárásról szóló törvényből azokat a részeket, amelyek megtiltották, hogy országos népszavazást tarthassanak az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára (vagy az azt megelőző és követő 41 napon belülre)” – emlékeztet a portál.

Ennek köszönhetően akár már a 2022-es parlamenti választás napján is lehet népszavazást tartani.

Volner János javaslatait is elfogadták

Szabó Tímea törvénymódosításához kapcsolódóan a parlament elfogadta Volner János kapcsolódó javaslatait is. Ezek lényegében ugyancsak arról szólnak, hogy a parlamenti választás napján is lehessen népszavazást tartani, de ez már több olyan részletszabályt is tartalmaz, amely nehezíti a jogorvoslatot vagy az aláírásgyűjtést.

Az ellenzéki politikus javaslatával a többi között:

  • 5 napról 3-ra csökkentették az egyszerre tartott szavazásoknál országos népszavazási eljárásban a jogorvoslat benyújtására és elbírálására rendelkezésre álló határidőt,
  • valamint az alkotmányjogi panasz benyújtási határideje is 3 napra csökkent.

De gyakorlati változás a népszavazás kapcsán például az is, hogy míg eddig a szavazólapon csak egy javaslat szerepelhetett, mostantól ha a kezdeményező azonos, akkor az összes javaslat egy lapra kerülhet. A szavazat akkor lesz érvénytelen, ha nem tartalmaz érvényes szavazatot a szavazólap, vagy ha a választópolgár mindkét válaszra leadta szavazatát.

Volner javaslatát 143 igen és 48 nem mellett fogadta el a kormánypárti többség.

A 444.hu szerint a Fidesznek azért sem lehetett ellenére a nemváltó gyerekekről szóló népszavazások és a parlamenti választás összetolása, mert a garantáltan magas részvétel miatt a kormánynak a népszavazás érvényessége miatt sem kell aggódnia.

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. november 10. 08:49
Most attól függetlenül, hogy fideszesként röhögök és dörzsölöm a tenyeremet, mekkora húzás ez az Orbán részéről, ha ettől elvonatkoztatok, akkor szerintem tök fölösleges. Lehetne ez egy kampánytéma, egy érv a választás előtt, mindenki tegye ki az asztalra, hogy mit gondol erről, és az majd befolyásolni fogja a választót abban, hogy kit válasszon a rendes választáson. És akkor nyugodtan mondhatja joggal a kormány, hogy a törvénynek van demokratikus legitimitása. Volt róla konzultáció is, meg a választáson is kimondták az emberek a véleményüket erről. Pont. Mint ahogy az új alkotmányról is már harmadszorra kb. Pont.
neociprióta
2021. november 10. 05:25
a módszert sikeresen alkalmazzák immár több ciklusban az oroszoknál, ezzel biztositva a szükséges szavazatmennyiséget....
Pierre
2021. november 09. 23:22
egy kibaszott nemzeti konzultaciova fogjak zulleszteni a kovetkezo parlamenti valasztasokat. Hazug modon feltett iranyitott kerdesekkel, indulatok korbacsolasaval. Felboszitett idiotakat akarnak a szavazohelysegekbe terelni, nehogy holnap nemvalto muteteket vezessenek be az ovodakban.
Krupp Skya
2021. november 09. 22:59
Anyááám én nem ilyen lovat akartam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!