Algoritmussal irányítanák a sebésztűt izraeli és amerikai tudósok

2021. október 7. 17:28
Az ívelt sebészeti tű testen belüli biztonságos és hatékony irányításához fejlesztettek ki innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai.

A kutatók olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján. Az innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai fejlesztették ki.

Az innováció számos orvosi eljárásnál alkalmazható, például biopsziánál vagy rákos daganat lokális kezelésének célba juttatásánál, amikor a célzott hely egy csont vagy sérülékeny szövet mögött rejtőzik. Ilyen esetekben a sebészeknek komoly nehézséget jelent az anatómiai szempontból sérülékeny akadályok kikerülése, különösen, amikor egyenes tűt használnak.

Orvosi képalkotó eljárásokkal – köztük komputertomográfiával (CT) és mágneses rezonancia (MRI) segítségével – készült felvételek alapján az új algoritmus kiszámítja az optimális pályát, amelyen a tű a célszövethez megérkezik, miközben nem okoz kárt más szervekben. Az új algoritmus tájékoztatja a felhasználót arról is, ha a kijelölt cél eléréséhez nincs lehetséges mozgási terv.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés