Algoritmussal irányítanák a sebésztűt izraeli és amerikai tudósok

2021. október 07. 17:28

Az ívelt sebészeti tű testen belüli biztonságos és hatékony irányításához fejlesztettek ki innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai.

2021. október 07. 17:28
null

A kutatók olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján. Az innovatív számítógépes módszert az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai fejlesztették ki.

Az innováció számos orvosi eljárásnál alkalmazható, például biopsziánál vagy rákos daganat lokális kezelésének célba juttatásánál, amikor a célzott hely egy csont vagy sérülékeny szövet mögött rejtőzik. Ilyen esetekben a sebészeknek komoly nehézséget jelent az anatómiai szempontból sérülékeny akadályok kikerülése, különösen, amikor egyenes tűt használnak.

Orvosi képalkotó eljárásokkal – köztük komputertomográfiával (CT) és mágneses rezonancia (MRI) segítségével – készült felvételek alapján az új algoritmus kiszámítja az optimális pályát, amelyen a tű a célszövethez megérkezik, miközben nem okoz kárt más szervekben. Az új algoritmus tájékoztatja a felhasználót arról is, ha a kijelölt cél eléréséhez nincs lehetséges mozgási terv.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
W. A. Lacky
2021. október 10. 22:42
Az a helyzet, hogy ez lesz a fejlődés útja. Eljutunk majd oda, h pl. a sebésznek nem kell a beteggel közvetlen kapcsolatba kerülnie, elég h a helyszínen van egy-két ápoló, aki esetleg forgatja, stb. a beteget. Az orvos pedig akár a saját lakásából manipulátorok segítségével operálhat. Az orvos egy virtuális műtétet hajt végre, amelyet a manipulátorok a helyszínen szolgai módon lekövetnek. De lehet ez más szakmákban is, pl a postásnak sem okvetlen kell a lakáshoz mennie, elegendő a megfelelő drónt odairányítani, stb.
Kormánypárti1
2021. október 08. 09:03
A faszom se tudja, mennyivel megbízhatóbb egy infografikus mint egy sebész. Alapból mindkettőnél 50% az esély.
Rugo
2021. október 07. 17:48
Mi ebben az új? Ha adottak az anatómiai hűségű felvételek, szerintem egy végzős komputergrafikai hallgató megírja a programot a az adott mikrosebészeti műveletre. De az biztos, hogy a daganatok számítógépes lokalizálása még bizonytalan - így az egész csak a szokásos zsidó blöff. Mint ahogy a COVID járvány idején is a zsidók minden héten feltaláltak valami csodaszert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik