Orbánék sikerre vitték a magyar álláspontot

2020. december 9. 19:58
Bekerült az uniós megállapodásba, amit a magyar és lengyel kormányfő követelt. Exkluzív részletek a deal tartalmáról!

A jogállamisági mechanizmust csak úgy lehet majd alkalmazni, ha tiszteletben tartják a tagállamok nemzeti identitását és hatáskörét – a Mandiner értesülései szerint ezt is tartalmazza az elmúlt időszak tárgyalásai nyomán született megegyezés. Ismeretes: a magyar és a lengyel kormány vétót emelt a költségvetés, illetve járványügyi mentőcsomag elfogadása ellen, miután az unió egy tisztázatlan jogállamisági kritériumrendszerhez kötötte volna a támogatások kifizetését, megmásítva ezzel a júliusi tanácsi döntést.

Az unió soros elnökségét ellátó Németországgal folytatott tárgyalások nyomán, a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt hazánk Lengyelországgal komoly politikai és jogi garanciákat harcolt ki.

Úgy tudjuk, az új szöveg egyebek mellett tisztázza, hogy a rendelet célja az EU költségvetésének védelme a csalással, korrupcióval és az összeférhetetlenséggel szemben.

Ahogy azt is, hogy a „jogállamiság elveinek megsértése” önmagában nem elégséges a mechanizmus elindítására. A jogállamiság megsértését továbbára is az alapszerződés 7-es cikke kezeli. Ez lényegében azt jelenti, hogy csak akkor alkalmazhatók a szankciók, ha a jogállamiság sérelme kifejezettem az EU pénzügyi érdekeivel összefüggésben valósul meg.

Lesz jogorvoslati lehetőség is. Magyarország és Lengyelország ugyanis az Európai Bírósághoz fordulhat a rendelet jogszerűségének vizsgálata érdekében, és mindaddig, amíg a vizsgálat nem zárul le, a Bizottság nem fog intézkedéseket javasolni.

A Mandiner információi szerint az új megállapodás szövege tisztázza: a rendelet nem általános hiányosságokra vonatkozik, hanem konkrét jogsértésre van szükség bármilyen eljáráshoz. A kormány részben azért kifogásolta az eddigi terveket, mert azok általánosságok alapján is, egyfajta politikai zsarolásra alkalmas eszközként tették volna lehetővé a jogállamisági mechanizmust. További adalék, hogy a lapunk által megismert dokumentum tisztázza: a jogsértő magatartások úgynevezett zárt listát képeznének, így ezek közé nem lehet beleérteni ettől eltérő jellegű szempontokat, például gender- vagy migrációs témákat.

Vagyis a családügyi vagy a bevándorlás kapcsán meglévő ellentétek nem képezhetik szankciók alapját.

További adalék, hogy a rendelet csak abban az esetben kerül alkalmazásra, ha az uniós jog által biztosított más eljárások nem biztosítják hatékonyabban az EU költségvetésének védelmét.

Ami a konkrét eljárást illeti: bevezetik az úgynevezett vészfékmechanizmust, amely szerint a Bizottság szankciós javaslatát az állam- és kormányfők testülete elé lehet terjeszteni. Az Európai Tanácsban viszont egyhangúságra van szükség a következtetések elfogadásához.

Fontos, hogy a mechanizmus a mostani uniós költségvetésre még nem vonatkozik, a Bizottság pedig amúgy sem fog intézkedéseket javasolni mindaddig, ameddig az uniós bíróság nem döntött a rendelet jogszerűségét illetően. Ez nagyjából két évet fog igénybe venni, ami azt jelenti, hogy

összességében a jogállamisági mechanizmus kérdése nagyjából 2 évig úgy ahogy van, lekerül a napirendről.

Ez komoly győzelem a magyar és a lengyel félnek. Kérdéses természetesen, hogy mire jutnak a tagállami vezetők a csütörtökön kezdődő csúcson, ám Orbán Viktor magyar miniszterelnök komoly esélyekkel utazhatott el ma Brüsszelbe.

Még a kormánypártisággal aligah vádolható 444 is kénytelen volt elismerni: Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett rendelet-tervezetbe. A jogállamisági mechanizmus tartalmát ugyanis jelentősen felpuhították, alkalmazását pedig évekre eltolták.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Varsóban 2020. november 30-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 377 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EP-nek nincs több beleszólása?
Gratula, győzött a józan ész.

Az ellenzéknek is szövegértési problémái vannak.

Szerintem nem fogadták el a jogállami mechanizmust.
Csak akkor lesz elfogadott, ha az állam- és kormányfők egyhangúan igennel szavaznak. Ez pedig ha most megtörténik akkor nincs értelme a bírósághoz fordulni, mivel az állam- és kormányfők tanácsának egyhangúsággal bármikor joguk van az 5. és 7. cikk módosításához. Azonban ekkor is szükség van, hogy a tagállamok országgyűlése elfogadja, ratifikálja. Ebben az esetben is egyhangúságra van szükség - minden tagország országgyűlése elfogadja - ahogy a korábban tervezett Európai Unió Alkotmánynál történt. Mivel ez nem volt meg, így alkalmazásra sem valósult meg.

Nem akar kilépni. Semmi erre utaló jel nincsen. Viszont határozottan elkötelezett az EU ügyeit illetően. Nem kilépni akár, hanem a jobb működésért küzd.

Vetoval elérve:-) nem önszántukból.

Ez az EP és az et hatalom megosztásáról is szól. Remélem, az et megnyeri ezt a küzdelmet.

Nem a pénz az elsődleges. Az első a szuverenitás, a második a pénz.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook bejegyzése

Add tovább! Magyarország győzött! Ismét bebizonyosodott, hogy mindig, minden helyzetben megéri kiállni a magyar érdekekért.

Érdemes volt harcolnunk azért, hogy a világjárvány idején ne kössék ideológiai elvárásokhoz a pénzügyi támogatásokat.

A megállapodás tiszteletben tartja az uniós szerződéseket, a nemzeti identitásunkat és védelmet nyújt a politikai zsarolással szemben.

Mi mindig, minden alkalommal harcolni fogunk Magyarországért.
Győztünk! Győzött a lengyel-magyar barátság!

Pass it on! Hungary won! Once again, it has been proven that it is always worth standing up for the Hungarian interests in all situations.

It was worth fighting for financial subsidies not to be tied to ideological expectations during a pandemic.

The agreement respects the EU treaties, our national identity, and provides protection against political blackmailing.

We will always and every time, fight for Hungary. We won! The Polish-Hungarian friendship won!

Jó lenne holnap este ugyanezzel az optimizmussal nézni a jövő elé. Végre van két miniszterelnök, aki egyenes gerinccel képviseli nemzete érdekeit, s nem a szőnyeg alól kandikál ki alázatos szolgaként. A holnap sikere a német kancellár kezében van.

A zuglóiak elhiszik neki?
Szerintem arrafelé van internet ( nem vidék:-)))) ), tehát utána fognak nézni:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés