Gallup: A feketék többsége igényli a rendőrök jelenlétét

2020. augusztus 6. 12:01
A feketék ugyan többet látják a rendőröket saját környékükön, mint más amerikaiak, de – mint az a Gallup felméréséből kiderül – igénylik is ezt a jelenlétet, sőt akár többet is. Annak viszont örülnének, ha kicsit jobban bánna velük a rendőrség.

Az amerikai feketék 61 százaléka azt szeretné, ha a rendőrök pont annyi, vagy épp több időt töltenének a környékükön, amennyit most töltenek – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Ez alig kevesebb, mint az összes amerikai hasonló igényt megfogalmazó 67 százaléka. Ha csak a fehéreket nézzük, akkor ez az arány 71 százalék. 

A Gallup 2020. június 23-július 6. között készítette a felmérést.

A feketéknek a 20 százaléka igényelne több rendőri jelenlétet, és 19 százaléka gondolja úgy, elég lenne a rendőrségnek kevesebb időt tölteni a környékükön. Az ázsiai származású amerikaiak 28 százaléka szeretne kisebb rendőri jelenlétet, ugyanígy vélekedik a spanyolajkúak 17 és a fehérek 12 százaléka.

A kutatás rákérdezett arra is, mennyit látják a rendőröket az amerikaiak a saját környékükön. A feketék az átlagnál többet, legalábbis 32 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy gyakran vagy nagyon gyakran látja a rendőröket lakóhelye közelében, míg a spanyolajkúaknak a 28, a fehéreknek a 22, az ázsiaiaknak pedig a 21 százaléka válaszolta ugyanezt. 

A feketéknek a 41 százaléka válaszolta azt, hogy néha látja a rendőröket, ami megfelel az országos átlagnak, és 27 százalékuk látja a rendőrséget ritkán vagy soha.

Azoknak a feketéknek is, akik gyakran látják a rendőrséget, csak a 34 százaléka gondolja úgy, hogy a rendőröknek kevesebb időt kellene tölteni a környéken; 56 százalékuk szerint éppen megfelelő mennyiségű időt töltenek náluk, és ennek a csoportnak a 10 százaléka még több rendőri jelenlétet igényelne. 

Azoknak a feketéknek, akik néha látják a rendőröket, csak 16 százaléka szeretne még kevesebbszer rendőrt látni, akik pedig ritkán, azoknak a 8 százaléka vélekedik így.

Egyéb cikkeink a témában:

Arról, hogy a tudományos kutatások szerint az amerikai rendőrséget nem jellemzi a rasszizmus, itt írtunk.

A Heather Mac Donald kriminológussal készült interjúnkat itt olvashatja az amerikai bűnözésről és rendőrségről.

Hogy a Black Lives Matternek miért nincs igaza, azt itt fejtegettük.

Hogy a struktúrális rasszizmus mítosz vagy valóság, arról itt olvashat.

 

Kevesebb bizalom

A feketéknek ugyanakkor különbözik a rendőrökkel kapcsolatos tapasztalata az amerikai átlagtól, mivel kevesebb, mint egyötödük bízik kiemelten a rendfenntartókban. Ez hasonló arány, mint az ázsiaiak 24 százaléka, ám jóval alacsonyabb, mint a spanyolajkúak 40 és a fehérek 56 százaléka. 

Ha azonban nem a kiemelt bizalmat nézzük, hanem az átlagos bizalmat, akkor sokkal jobb a kép, bár még mindig rosszabb a feketék percepciója: a 61 százalékuk bízik átlagosan a rendőrségben, míg az országos átlag 85 százalék, a fehérek közt ez az arány pedig egyenesen 91 százalék. Mindennek persze az is oka lehet, hogy a feketék körében magasabb bűnözés miatt ők gyakrabban kerülnek szembe a rendőrséggel. 

Jobb bánásmódot igényelnek

Ugyanakkora Gallup felmérése szerint a feketék azon vélekedését, hogy mennyi időt kellene a rendőröknek a környékükön tölteni, nem befolyásolja, hogy volt-e akármilyen interakciójuk a testület tagjaival az előző egy évben. Ugyanis azoknak, akiknek volt interakciója az előző 12 hónapban a rendőrökkel, a 79 százaléka ugyanannyi vagy több rendőri jelenlétet kívánna a környéken. A feketék számára a rendőrséggel való találkozások 41 százaléka nem pozitív élmény, érdekes ugyanakkor, hogy azoknak, akik azt mondják, nem kezelte őket a rendőrség tisztességesen, az 55 százaléka mégis azonos vagy több rendőri jelenlétet kíván. 

A feketéknek pusztán a 22 százaléka szeretné, ha megszűnne a rendőrség, túlnyomó többségük, 88 százalékuk viszont reformokat szeretne a testületnél. Ez az arány országosan 58 százalék; a spanyolajkúak 63 és a fehérek 51 százaléka vélekedik ugyanígy. 

A rendőrségi reform tekintetében nagyon nagy a pártpreferenciák szerinti különbség: a demokrata szavazók 89 százaléka szerint van szükség jelentős rendőrségi reformokra, míg a republikánus szavazóknak csak 14 százaléka vélekedik így; igaz, kisebb reformokra a republikánus szavazók 72 százaléka szerint is szükség van. 

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az "ezek" szerinted az egységsugarú afroamerikaiakra vonatkozik? Te átlagos, azaz hüje lipsi lehetsz...

Engem csak annyiban érdekel, sajnos nem nyomtatták rá minden tankönyvre, amit a napokban megkapnak az iskolába járók:
A Mindenható Istenen kívül senki előtt ne hajts térdet!
De még el lehet mondani tanévnyitón, minden osztályfőnöknek.
Vajon hányan mondják el?

Ezeket a heteket, hónapokat az USA soha nem heveri ki, a helyzet csak rosszabb és rosszabb lett.
A méreg szét lett hintve és most már önálló, önfenntartó életre kelt.
Egy aljas, szerencsétlen nyomorultból csináltak térdmeghajlást kiváltó hőst, ez mindent elmond a jövőről.

Éppen ezért, mindent NEKI, a Mindenhatónak köszönhetsz.
Ha tetszik, ha nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés