Gallup: A feketék többsége igényli a rendőrök jelenlétét

2020. augusztus 06. 12:01

A feketék ugyan többet látják a rendőröket saját környékükön, mint más amerikaiak, de – mint az a Gallup felméréséből kiderül – igénylik is ezt a jelenlétet, sőt akár többet is. Annak viszont örülnének, ha kicsit jobban bánna velük a rendőrség.

2020. augusztus 06. 12:01
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az amerikai feketék 61 százaléka azt szeretné, ha a rendőrök pont annyi, vagy épp több időt töltenének a környékükön, amennyit most töltenek – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Ez alig kevesebb, mint az összes amerikai hasonló igényt megfogalmazó 67 százaléka. Ha csak a fehéreket nézzük, akkor ez az arány 71 százalék. 

A Gallup 2020. június 23-július 6. között készítette a felmérést.

A feketéknek a 20 százaléka igényelne több rendőri jelenlétet, és 19 százaléka gondolja úgy, elég lenne a rendőrségnek kevesebb időt tölteni a környékükön. Az ázsiai származású amerikaiak 28 százaléka szeretne kisebb rendőri jelenlétet, ugyanígy vélekedik a spanyolajkúak 17 és a fehérek 12 százaléka.

A kutatás rákérdezett arra is, mennyit látják a rendőröket az amerikaiak a saját környékükön. A feketék az átlagnál többet, legalábbis 32 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy gyakran vagy nagyon gyakran látja a rendőröket lakóhelye közelében, míg a spanyolajkúaknak a 28, a fehéreknek a 22, az ázsiaiaknak pedig a 21 százaléka válaszolta ugyanezt. 

A feketéknek a 41 százaléka válaszolta azt, hogy néha látja a rendőröket, ami megfelel az országos átlagnak, és 27 százalékuk látja a rendőrséget ritkán vagy soha.

Azoknak a feketéknek is, akik gyakran látják a rendőrséget, csak a 34 százaléka gondolja úgy, hogy a rendőröknek kevesebb időt kellene tölteni a környéken; 56 százalékuk szerint éppen megfelelő mennyiségű időt töltenek náluk, és ennek a csoportnak a 10 százaléka még több rendőri jelenlétet igényelne. 

Azoknak a feketéknek, akik néha látják a rendőröket, csak 16 százaléka szeretne még kevesebbszer rendőrt látni, akik pedig ritkán, azoknak a 8 százaléka vélekedik így.

Egyéb cikkeink a témában:

Arról, hogy a tudományos kutatások szerint az amerikai rendőrséget nem jellemzi a rasszizmus, itt írtunk.

A Heather Mac Donald kriminológussal készült interjúnkat itt olvashatja az amerikai bűnözésről és rendőrségről.

Hogy a Black Lives Matternek miért nincs igaza, azt itt fejtegettük.

Hogy a struktúrális rasszizmus mítosz vagy valóság, arról itt olvashat.

 

Kevesebb bizalom

A feketéknek ugyanakkor különbözik a rendőrökkel kapcsolatos tapasztalata az amerikai átlagtól, mivel kevesebb, mint egyötödük bízik kiemelten a rendfenntartókban. Ez hasonló arány, mint az ázsiaiak 24 százaléka, ám jóval alacsonyabb, mint a spanyolajkúak 40 és a fehérek 56 százaléka. 

Ha azonban nem a kiemelt bizalmat nézzük, hanem az átlagos bizalmat, akkor sokkal jobb a kép, bár még mindig rosszabb a feketék percepciója: a 61 százalékuk bízik átlagosan a rendőrségben, míg az országos átlag 85 százalék, a fehérek közt ez az arány pedig egyenesen 91 százalék. Mindennek persze az is oka lehet, hogy a feketék körében magasabb bűnözés miatt ők gyakrabban kerülnek szembe a rendőrséggel. 

Jobb bánásmódot igényelnek

Ugyanakkora Gallup felmérése szerint a feketék azon vélekedését, hogy mennyi időt kellene a rendőröknek a környékükön tölteni, nem befolyásolja, hogy volt-e akármilyen interakciójuk a testület tagjaival az előző egy évben. Ugyanis azoknak, akiknek volt interakciója az előző 12 hónapban a rendőrökkel, a 79 százaléka ugyanannyi vagy több rendőri jelenlétet kívánna a környéken. A feketék számára a rendőrséggel való találkozások 41 százaléka nem pozitív élmény, érdekes ugyanakkor, hogy azoknak, akik azt mondják, nem kezelte őket a rendőrség tisztességesen, az 55 százaléka mégis azonos vagy több rendőri jelenlétet kíván. 

A feketéknek pusztán a 22 százaléka szeretné, ha megszűnne a rendőrség, túlnyomó többségük, 88 százalékuk viszont reformokat szeretne a testületnél. Ez az arány országosan 58 százalék; a spanyolajkúak 63 és a fehérek 51 százaléka vélekedik ugyanígy. 

A rendőrségi reform tekintetében nagyon nagy a pártpreferenciák szerinti különbség: a demokrata szavazók 89 százaléka szerint van szükség jelentős rendőrségi reformokra, míg a republikánus szavazóknak csak 14 százaléka vélekedik így; igaz, kisebb reformokra a republikánus szavazók 72 százaléka szerint is szükség van. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 06. 15:28
Egy távoli, furcsa, idegen ország, idegen problémái, amelyek az őrült politikájukból és a rossz törvényeikből fakadnak. Magyarországon annyira nem igényli a lakosság a rendőri jelenlétet, mert szerencsére a legtöbb helyen nincsen miért. Rendőri jelenlét nélkül is biztonságos az élet. Sötét színű kisebbség Magyarországon is akad, de még talán ők sem annyira sötétek, mint az amerikai négerek.
OberEnnsinnen
2020. augusztus 06. 15:14
Engem csak annyiban érdekel, sajnos nem nyomtatták rá minden tankönyvre, amit a napokban megkapnak az iskolába járók: A Mindenható Istenen kívül senki előtt ne hajts térdet! De még el lehet mondani tanévnyitón, minden osztályfőnöknek. Vajon hányan mondják el?
h040183
2020. augusztus 06. 13:57
New Jersey és Minneapolisban akkor hatékonyabb lett a rendvédelem, hogy feloszlatták a rendőrséget? A Defund Police mozgalom csak kitaláció, ezért nem olvastál róla az indexen? Te melyik bolygón laksz?
Dominium Magna Hungaria
2020. augusztus 06. 13:47
https://www.breitbart.com/politics/2020/07/15/nolte-black-activists-in-new-york-city-want-their-police-back/ https://www.foxnews.com/us/police-abolish-video-black-lives-matter-new-york-city
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik