Nem rasszista az amerikai rendőrség a tudományos adatok szerint

2020. június 07. 09:04

Nem támasztják alá a kriminológiai felmérések azt a feltételezést, hogy az amerikai rendőrség rasszista – írja a Wall Street Journalban Heather Mac Donald kriminológus. Mutatjuk, mit jelent ez.

2020. június 07. 09:04
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A George Floyd rendőri brutalitás okozta haláláról készült videó szörnyű, de az adatok nem támasztják alá, hogy az amerikai rendőrség intézményesen rasszista lenne – írja a Wall Street Journalban megjelent cikkében Heather Mac Donald kriminológus, a New York-i Manhattan Institute kutatója, a War on Cops (Háború a rendőrök ellen) című kötet szerzője, akivel a Mandiner is készített interjút.

Heather Mac Donald leszögezi: a tudományos kutatásokból és felmérésekből származó adatok szerint nem hatja át az amerikai rendőrséget és igazságszolgáltatási rendszert a rasszizmus, ami a letartóztatásokat, vádemeléseket és ítélethozatalokat illeti.

A rendőrök viselkedését sokkal inkább meghatározza a bűnelkövetés és a gyanúsítottak viselkedése, mint a faja. 

A 328 millió lakosú Egyesült Államok lakosságának 76,5 százaléka fehér, 13,4 százaléka fekete és számos más kisebb arányt képviselő csoport lakja még. 

2019-ben a rendőrség 1004 embert lőtt le, akik fel voltak fegyverezve vagy más miatt voltak életveszélyesek. Ebből 235 ember, tehát körülbelül a negyede volt fekete. Ez a szám Heather Mac Donald szerint kevesebb, mint a feketék bűnelkövetési aránya kapcsán várhatnánk. 

A legutolsó évre, 2018-ra vonatkozóan, amivel kapcsolatban már vannak erre vonatkozó adatok, az mondható el, hogy az ismert emberölések 53 és a rablások 60 százalékát követték el feketék. 

2019-ben a rendőrség kilenc fegyvertelen feketét és 19 fegyvertelen fehéret lőtt le. Ezek a számok 2015-ben 38 és 32 voltak. 2018-ban 7407 fekete áldozata volt az emberöléseknek. A kilenc lelőtt fegyvertelen fekete a 2019-ben megölt feketék 0,1 százalékát jelenti. Egy rendőrt 18 és félszer nagyobb eséllyel öl meg egy fekete bűnöző, mint egy rendőr egy fegyvertelen feketét.

Az ok, ami miatt a feketék nyolcszor nagyobb arányban lesznek gyilkosság áldozatai, mint a fehérek és latinok együttvéve, a bűnözés: a fekete bűnözők nagyrészt feketéket ölnek. 

 

A Barack Obama elnöksége alatt, 2015-ben az amerikai igazságügyi minisztériumban egy Harvard-professzor, Roland G. Fryer Jr. által készített tanulmány szerint Philadelphiában például sokkal esélyesebb, hogy egy fegyvertelen, fekete gyanúsítottat fekete vagy hispán rendőr fog meglőni, minthogy fehér.

Fryer szerint nincs bizonyíték a rendőrség általános rasszizmusára, és aki mást állít, az nem veszi figyelembe a bűnelkövetési adatokat és azt, hogy számít a gyanúsított viselkedése is a rendőrséggel szemben.  A Proceedings of the National Academy of Sciences kutatói ugyanilyen eredményekről számoltak be, és az is kiderült, hogy attól, hogy több kisebbségit, tehát feketét, ázsiait, hispánt vesznek fel a rendőrséghez, nem alakulnak át a fent összegzett arányok. 

2017 októberében Heather Mac Donald azt nyilatkozta a Mandinernek: „A rendőri tevékenység egyszerűen a bűnözést követi. Tekintve, hogy az Egyesült Államokban a bűnelkövetésben nagyfokú faji különbségek vannak, minden adatvezérelt bűnüldözés szükségszerűen oda vezet, hogy a rendőrségi tevékenység kisebbségi környékekre fog koncentrálni. Az ország 75 legnagyobb megyéjében, amelyekben a népesség nagy része él, a feketék az erőszakos bűncselekmények kétharmadát követik el, miközben csak a 75 megye népességének 15 százalékát teszik ki.”

Hozzátette: „A rendőrségellenes aktivisták fő stratégiája az, hogy a rendőrség munkáját, főleg az utcai igazoltatásokat és a letartóztatásokat összehasonlítják a népességi arányokkal. Szóval, ha, ahogy említettem, New Yorkban a feketék a lakosságnak csak 23-át teszik ki, de 53 százalékban állítják meg őket a rendőrök, akkor az aktivisták és a sajtó ezt a rendőrségi rasszizmus elsődleges bizonyítékának kiáltja ki. Azonban, tekintve hogy a rendőrség munkája adatvezérelt, a megfelelő viszonyítási alap nem a népességarány, hanem a bűnelkövetési adatok. Még csak a rendőrök fegyverhasználata sem mutat faji előítéletet. Négy, 2016-ban megjelent tanulmány közül egy sem mutatott ki faji előítéletet sem a rendőri fegyverhasználatban, sem a feketék vagy fehérek elleni rendőri intézkedésekben. A rendőrök ott használnak fegyvert, ahol a legyakrabban találják szembe magukat felfegyverzett és ellenálló gyanúsítottakkal, ezek pedig a kisebbségi környékek.”

Végül megjegyezte azt is: Amerikában „a feketéknek hatszor akkora esélye van gyilkosság áldozatává válni, mint a fehéreknek és hispánoknak együtt, mivel az elkövetők is feketék”. Ráadásul „a rossz környékeken lakó, törvénytisztelő feketék igénylik a rendőri jelenlétet, védelmet.”

A kriminológus szerint az a brutalitás, ami végzett George Floyddal, sokkal inkább kivétel, mintsem jellemzője az amerikai rendőrség munkájának.

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. június 08. 10:53
Ha valakit érdekel, ezt hívják kormánypárti média-manipulációnak. Mert egy rendőrségi nyilatkozatot tartalmazó cikket idéz, ami ugyebár egyszerre cáfolja, és erősíti a rasszizmust, hiszen a bűnözés szociológiájából következő evidens rendőri magatartást és módszert lehet amúgy így alátámasztani. De közben azt is lehet rámondani, h na ugye, a piszkos cigány-néger fajta... Csak tudnám, kedves Mandi, miért is jó nekünk, Önöknek, hogy ily módon uszít a kisebbségeink ellen?
Negyven Rabló
2020. június 07. 21:06
Kedves Szilvay Gergely! Nagyon szeretem az írásaidat, de könyörögve kérlek, ezt a "mutatjuk" szófordulatot ne használd, ez az Index és a 444 stílusa.
FAbika
2020. június 07. 15:10
Négerbűnözés?
öszödibeszéd
2020. június 07. 14:42
nem a rendőrség rasszista, hanem a tőkeerős, internacionalista, globalista, antidemokrata, antipluralista ballibaberált, libnáci tömegtájékoztatás és véleménymonopólium - vagyis a leghatalmasabb szupranacionális hatalmi ág a világon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!