A Black Lives Matter hazugsága

2020. június 02. 21:29

Minden érthető lenne, ha a tettes rendőröket nem vonnák felelősségre, és az amerikai rendőrség tényleg pikkelne a feketékre – de egyik sem igaz.

2020. június 02. 21:29
Szilvay Gergely
Mandiner

Ártatlan, fekete férfit gyilkolt rendőr, ezt nem tűrhetjük tovább, „nem megengedhető, hogy a rendőrség intézkedése során fegyvertelen fekete bőrű emberek tucatjai haljanak meg” (Cseh Katka), és hasonló szólamok uralják a baloldali közbeszédet a napokban. Még Budapesten is szerveznek szimpátiatüntetést a Black Lives Matter mellett. 

Mindez érthető lenne, ha a tettes rendőröket nem vonnák felelősségre, és az amerikai rendőrség tényleg pikkelne a feketékre – de egyik sem igaz. 

Utóbbi persze, mármint hogy az amerikai rendőrség (pontosabban minden nyugati ország rendőrsége, de főleg a jobboldali kormányok által vezetett országokéi) rasszisták, de legalábbis elnyomó intézmények, alaptétel a radikális baloldalon.

Eközben viszont: a minneapolisi intézkedő rendőröket elbocsátották, a George Floyd nyakán nyolc percig térdelőt pedig gyilkosságért beperelték. Azaz példás felelősségre vonás történik épp.

Az amerikai rendőrség pedig nem pikkel a feketékre, ugyanis ugyanígy jártak volna el akkor is, ha fehér csávóhoz riasztják őket. 

Fun fact: a minneapolisi rendőrfőnök fekete (Medaria Arradondo); a a minneapolisi polgármester demokrata (pontosabban: Demokrata-Farmer-Munkáspárt); és az egyik minnesotai szenátor, Amy Klobuchar úgyszintén demokrata.

Klobuchart egyébként, aki az elnökjelöltségre is pályázott, amikor a maga idejében ügyész volt Minnesotában, KloboCopnak hívták, és aktívan közreműködött egy olyan rendszer kiépülésében, amiben a rendőrök érinthetetlenek, azaz immunitást biztosított a rendőröknek, és nem volt hajlandó ellenük eljárást indítani, legalább tucatnyi esetben. 

De biztos jó alelnök-jelölt lenne Joe Biden mellé, a rendőrségellenes baloldaliak álma. 

Ahogy War on Cops című, 2017-es könyvében és a Mandinernek adott interjújában is elmondta a Black Lives Matterrel kapcsolatban Heather Mac Donald amerikai kriminológus: az amerikai rendőrség munkája adatvezérelt. Oda mennek, ahol az adatok szerint több a bűnelkövetés, és ahová hívják őket. A feketék körében azonban különböző okokból magasabb a bűnözési arány, ezért a rendőrség is többet foglalkozik velük. Az ország 75 legnagyobb megyéjében, amelyekben a népesség nagy része él, a feketék az erőszakos bűncselekmények kétharmadát követik el, miközben csak a 75 megye népességének 15 százalékát teszik ki.

Annak, hogy a rendőrök kimennek, ha feketék hívják ki őket feketék miatt, 

az amúgy a jogkövető feketék nagyon is örülnek,

mert attól nem fogsz feketeként a kirablód nyakába borulni, hogy ő is fekete testvér. A feketék körében magas bűnözési aránynak tehát nagyrészt az áldozatai is feketék – és gyakran halálos áldozatokról beszélünk. 

Hogy miért magasabb a feketék körében a bűnözési arány, arról lehet beszélni, de ezügyben a megoldás nem a rendfenntartó szervek kezében van, hanem a politikusokéban és a társadalméban. A rendőrség dolga a rendfenntartás. 

Arról nem is beszélve, hogy a fehérek is áldozatai a rendőrségi brutalitásnak, csak az ilyen esetek nem szoktak a média érdeklődésének homlokterébe kerülni. Természetesen számítanak a fekete életek, de a fehér életek is számítanak. Bizonyára akadnak rasszista rendőrök, de a rendőrség nem rasszista, sőt rengeteg fekete és hispán kopó is van. 

Az, hogy

az amerikai rendőrség szükségtelen brutalitással lép fel kisebb esetekben is az elkövetők ellen, rossz gyakorlat,

amin változtatniuk kellene, de egyaránt érint feketéket és fehéreket, különbség nélkül. Akár hiszik, akár nem, Amerikában nincs rendszerszintű rasszizmus, és a valóban rasszista szervezetek is marginálisak. Sajnálatos, hogy Cseh Katka és mindenki más automatikusan beáll ebbe az idétlen kórusba, és rögtön Black Lives Matterözik.

Persze értem én, a BLM egy radikálbalos szervezet, beleillik a narratívába. 

Valójában azonban megalapozatlan hangulatkeltésről van szó. 

Minden élet számít. A feketéké, a fehéreké és a rendőröké is.
 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 03. 13:52
Az egész akkor kezdődött, amikor kedden a Facebookon fél órán át élőben közvetítette négy FEKETE fiatal, ahogy egy fogyatékkal élő, hasonló korú FEHÉR fiút gyaláznak, kínoznak, bántalmaznak, miközben a bőrszínére tesznek megjegyzéseket, és olyanokat ordítanak, hogy Fuck Donald Trump, illetve Fuck white people (Kb. Kibaszott Donald Trump, és Basszák meg a fehérek). Azt is ordították, hogy áldozatuk Trumpot képviseli, úgyhogy mindjárt bedobják egy autó csomagtartójába, aztán téglát tesznek a gázra, illetve arra kényszerítették, hogy szidja a hamarosan hivatalba lépő elnököt." A konzervatív Fox összegyűjtötte, szerintük a liberális sajtó hol hazudott. Eszerint: A Washington Post először kilenc bekezdés után írt csak a támadók bőrszínéről, és akkor is úgy, hogy "a videón a támadók feketének tűnnek. " Az AP hírügynökség első híradásában le sem írta, hogy feketékről van szó, és hogy a támadók szidalmazták a fehéreket. Kifogásolták, hogy a CNN-en azt mondták 1.: bárcsak ne kellett volna megmutatni a felvételeket, 2.: nem gonoszság, hanem rossz nevelés eredménye, 3.: meglepő, hogy egyesek politikai ügyet akarnak kreálni az egészből.
catalina9
2020. június 03. 11:19
Gratulálok Szilvay Úr! Gyorsan és pontosan reagál a libsik hazugságaira. Csak így tovább!
Emmanuel Goldstein
2020. június 03. 09:47
Az amerikai rendőrség rasszizmusa és brutalitása sajnos objektív tény, amit több vizsgálat is megerősített: https://www.vox.com/2020/5/30/21275507/minneapolis-george-floyd-protests-police-violence
Jason Bourne
2020. június 03. 09:36
Je Suis Floyd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!