Svájci választás: nagyot erősödtek a zöldek

2019. október 20. 20:23
A vasárnap tartott svájci választáson az eddigi eredmények szerint a legtöbb nagyobb párt gyengült, a Zöldek és a zöldliberálisok viszont erősödtek.

Szövetségi választást tartottak Svájcban vasárnap (előzetes elemzésünket itt olvashatják!).

Az önkormányzati, kantonális és szövetségi választások, valamint népszavazások sorával a közvetlen demokratikus modellt erősítő Svájcban ez is csak egy választás a sorban – de igaz, itt dől el, milyen erőviszonyok lesznek a berni szövetségi parlamentben, valamint a mindig a négy legerősebb párt által alkotott szövetségi kormányzatban.

Az eddigi eredmények alapján a választást az eddig is legerősebb Svájci Néppárt (SVP) nyerte 25,8 százalékkal, ami több mint 3 százalékkal gyengébb a legutóbbi eredményénél. A szocdemek 16,6 százalékon állnak, szintén gyengülve; a liberális szabad demokraták pedig 15,3 százalékot szereztek.

A negyedik helyen jelenleg a közel 6 százalékpontot erősödő, most 13 százalékon álló Zöldek állnak. Ezzel megelőzhették a kereszténydemokratákat, akik a szavazatok 11 százalékára számíthatnak jelen állás szerint.

A Zöld Liberálisok is közel megduplázták támogatottságukat, 7,9 százalékra erősödtek.

A Zöldek a most elért eredményeik miatt egy vasárnapi megnyilatkozásuk szerint bejelentkeztek a svájci kormányzatban való részvételre.

(forrás: NZZ)

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a duplázás olyan, mint amikor a busmannak két ágyékkötője lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés