Így teperték le a francia vonaton a terroristát

2015. augusztus 22. 12:03
Két amerikai katona, és egy barátjuk, valamint egy brit férfi segítségével sikerült leszerelni a marokkói terroristát a franciaországi vonaton. A Sky News-nak a terroristát semlegesítő férfiak részletesen elmondták, mi történt a vonaton, és hozzátették: hatalmas szerencséjük volt.

A Sky News-nak számolt be részletesen a marokkói terrorista elfogásáról az az amerikai katona, aki az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton utazott, és társaival hatástalanította az Iszlám Állam nézeteivel szimpatizáló 26 éves férfit. A marokkói támadó már korábban is a francia hírszerzés látókörébe került. A férfit Arras-ban letartóztatták.

„Hihetetlen szerencsénk volt” – mondta el beszámolójában a 22 éves Alek Skarlatos, aki két gyerekkori jóbarátjával, a szintén katona Spencer Stone-nal és a Sacramento-i Egyetem egy diákjával, Anthony Sadler-rel utazott a vonaton, amikor lövéseket hallottak. Amikor a marokkói férfi belépett a kabinba, és újratöltötte a fegyverét, akkor a két katona hatástalanította őt.

„Spencerre néztem, és azt mondtam »Kapjuk el!«” – mondta el a Sky News-nak Skarlatos már a hotelben, Arras-ban. „A férfit először Spencer kapta el a nyakánál, én a kézifegyverét fogtam meg, elvettem tőle, és elhajítottam. Ezután elvettem tőle a lábánál lévő Kalashnyikovot, majd a fegyverrel elkezdtem a fejét ütni” – írta le az eseményeket a 22 éves amerikai katona.

Az akcióban a légerőnél szolgáló Stonet a marokkói férfi megvágta a nyaka alatt, és a hüvelykujját is majdnem levágta a terrorista, amíg sikerült az amerikaiaknak lebirkózni a támadót. Sadler, aki szintén segített a támadó hatástalanításában elmondta: „a fegyveres férfi elővett egy dobozvágó kést, és azzal Spencert többször megsebesítette. A támadás közben a férfi egy szót sem szólt” – tette hozzá Sadler.

A légierő katonájának a súlyosan sérült keze miatt sebészeti beavatkozásra volt szüksége, de a barátai szerint jól van. A támadásban további két ember sérült meg.

A három amerikainak egy Franciaországban élő brit férfi, Chris Norman segített megkötözni a támadót, aki az események után videót is készített az incidens után. Miután sikerült hatástalanítani a támadót, Alek Skarlatos elkezdte a támadó fegyvereit hatástalanítani. A nemrég egy afganisztáni kiküldetésből visszatérő férfi ekkor látta, hogy a Kalashnyikov beragadt.

„Nagy szerencse, hogy a támadó nem tudta, hogyan kell sorozatlövőre beállítani a fegyvert. Ha a férfi AK-47-ese megfelelően működik, elképzelni sem akarom, mi történt volna. Hihetetlen szerencsések voltunk” – mondta el Skarlatos.

Skarlatos és Sadler azt is elmondta, hogy a barátjuk egy igazi hős, hiszen miközben ő maga is bőven vérzett a támadó által ejtett sebek miatt, megmentette egy férfi életét, akinek a nyakán ejtett sebet a támadó. Stone eltömítette a sebet, hogy a férfi ne vérezzen el. „Örülök, hogy a barátomnak nevezhetem” – mondta el Sadler, aki hozzátette: „ha Alek nem kiáltja el magát, hogy »Menj«, és Spencer nem reagál azonnal, akkor ki tudja hány embert ért volna lövés.” 

Skarlatos hozzátette: „Mi csak azt tettük, amit tennünk kellett. Vagy elfutsz, vagy harcolsz. Mi a harcot választottuk, és szerencsénk volt, és senki nem halt meg.”

A férfiak bátorságát a francia belügyminiszter, és az amerikai elnök is méltatta. Bernard Cazeneuve elmondta: Ha nem lettek volna képesek, ebben a helyzetben is nyugodtan cselekedni, akkor egy nagyon szörnyű drámáról beszélhetnénk most. Barack Obama az amerikaiak gyors gondolkodását és bátorságát emelte ki. „Bár a nyomozás még a korai szakaszában van, az biztos,hogy a hősi akcióval egy tragédiát sikerült megakadályozni” – jelentették ki a Fehér Házban.

A férfiakat egy Arras-ban lévő étteremben kitüntették a hősiességük miatt.

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egytől egyig angolszász országok állampolgárai a terroristát megfékező emberek, miközben a kontinentális európaiak nyilván jól elbújtak, nehogy baj legyen.
A kontinentális Európa teljesen ki lett herélve az elmúlt évtizedekben, egy kripli, egy tehetetlen mamlasz.
Miközben mi bizottság előkészítő bizottságokat állítunk fel, addigra az angolszász országok (USA, UK, Ausztrália) köszönik szépen, elintézik a saját módszereikkel a dolgot, ők nem fognak szarozni, nem köti őket 600 egyezmény, sokkal rugalmasabbak.

Egyetértünk. A baj az, hogyha a menekültáradattal ideküldenek néhány tízezer hasonló,kiképzett muszlim fickót gyilkolási céllal, nem kerül mindegyik mellé két ilyen amerikai katona.

Nem, de egy kis önvédelem oktatás nem ártana.

Annak idején nem értettem, hogy a tűzváltó kar miért középső állásában van sorozatlövésen? Ha valaki, főleg ha ideges, kibiztosításkor nagy erővel lenyomja, akkor előfordulhat, hogy ezzel, átugorva a középső helyzetet, egyes lövésre állítja. Ez a marokkói gyerek is lehet, hogy zavarban volt - szerencsére, és nem gondolkozott, mit is csinál.

De a fiúk lélekjelenléte elismerést érdemel.

Gondolod, hogy Szentpéterváron nem élnek például csecsenek, akik joggal haragudnak Oroszország Anyácskára?

Jobbik nélkül szebb a jövő!

Hozzáértés kérdése. Ez a terrorista gyerek nem volt profi.

a franciák vitézségét jól szemlélteti, hogy ehhez is amerikai-brit segítség kellett.

nem az ember, hanem csak te

a háttérhatalom rendezte ezt is. Még nem látom az összefüggést, de te majd elmagyarázod. Vagy meg kell várnom az új Szaniszló-műsort.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés