Öt érv az iskolai mobilkorlátozás mellett – számtalan álhír terjeng, de most tisztázzuk a tényeket!

2024. szeptember 04. 09:50

Magyarország a tizenegyedik európai ország, amely valamilyen korlátozást vezet be az iskolai mobilhasználat körében.

2024. szeptember 04. 09:50
null

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár egy ma közzétett Facebook-posztjában mutatott rá, hogy a „tanévkezdés új intézkedése körül sok álhír terjeng”. Bejegyzésében öt pontot sorol fel az iskolai mobilkorlátozással kapcsolatban, ami véleménye szerint alátámasztja a kormányzat törekvéseit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek a következők:

1. Oktatási célra továbbra is lehet használni a mobiltelefont, az iskolák pedig jelentős mozgásteret kaptak, mindenhol a saját igényekre szabva hozzák meg a szabályokat.

2. A címzetes egyetemi docens szerint: „sok hazai és nemzetközi kutatás is bebizonyította, hogy a mobiltelefon-használat káros a diákokra nézve.

3. Magyarország a tizenegyedik európai ország, amely valamilyen korlátozást vezet be az iskolai mobilhasználat körében.

Azaz egyáltalán nem igaz, hogy más nemzetek nem érzékelték volna a problémát. Mindez azért is érdekes, mert a hazai ellenzék és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is támadta az intézkedést, miközben a nyugati példák és tapasztalatok azt mutatják, hogy fontos és hasznos szabályozásról van szó

Továbbá – mutat rá a helyettes államtitkár: 

4. A szülők és a magyar társadalom túlnyomó többsége is egyetért a korlátozással.

Ezzel kapcsolatban a Nézőpont Intézet közölt egy kutatást, amiről a Mandiner is beszámolt.

5. „Végezetül az sem vitás, hogy egy jogszabályokat be nem tartó, azokkal nyíltan szembehelyezkedő igazgató nem irányíthat egy állami intézményt, hiszen a rendelet a gyermekek tanulását és a pedagógusok munkáját segíti” – zárja a bejegyzését Balatoni Katalin. 

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

A sztárpedagógus felvetése könnyedén bekerülne egy „Tíz mondat, amellyel csökkentheted a tanári szakma presztízsét” című összeállításba.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. szeptember 04. 12:53
A táblánál légy okos, ne a tabletnél..:)
Mandiner444hu
2024. szeptember 04. 12:16
Antikrisztusi szellemiség ömlik a médiából és az internetről. Felkészítve a jövő generációját Sátán önkéntes lelkes fogadására
Nozi03
2024. szeptember 04. 11:51
Az én gyerekeimnek ugyan volt már okoseszköz a kezükben, de kicsik még ahhoz, hogy sajátra szükségük legyen, illetve felelősen tudják azt használni. Úgyhogy én személy szerint örülök, ha eleve úgy nőnek fel, hogy azt látják maguk körül, hogy igenis el lehet lenni napi 6-8 órát anélkül, hogy egyfolytában az eszközön pötyögjenek, zombi módban tekergessék, simogassák a képernyőt. Épp elég nehéz a felnőtteknek is ehhez a függőségre csábító eszközhöz megfelelően viszonyulniuk. Nekünk, szülőknek is van dolgunk vele, azt hiszem.
Reszelő Aladár
2024. szeptember 04. 11:49
Ezzel kellett volna kezdeni. Erra való a kormányinfó. Gyulyás miniszterúr elmondja a tételmondatot és utána megidokolja az első 4 ponttal. Akkor a lipsik indulhattak volna ellenpéldákat keresni, hogy miért teljesítenek jobban azok a diákok, akik órán is tiktokoznhatnak. Bakker, erre való a kormányinfó!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!