Belügyminisztérium: A pedagógushiánnyal foglalkozó közlések többsége hatásvadász és messze áll az igazságtól

2024. augusztus 31. 21:17

A tanév szeptemberi indítása komolyabb zökkenők nélkül megvalósulhat.

2024. augusztus 31. 21:17

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Az elmúlt hetekben számos spekuláció és találgatás látott napvilágot a közoktatásban uralkodó pedagógushiányról. Egyes vélemények szerint akár ezres nagyságrendű tanárhiány is fennállhat, de a valós helyzet feltárása nem egyszerű feladat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a 2023-2024-es tanévben az általános iskolákban dolgozó tanárok száma közel 1200 fővel csökkent az előző évhez képest, míg a középfokú oktatási intézményekben a tanárok létszáma nagyjából változatlan maradt – írta meg a VG.

A pedagógushiány valódi mértékének megállapítása azonban kihívást jelent, mivel az üres álláshelyekről nem áll rendelkezésre teljes körű információ. A KSH szerint az oktatási szektorban az év első negyedében összesen 7030 betöltetlen pozíció volt, de ezek az adatok az oktatás egészére vonatkoznak, nem kizárólag a közoktatásra. A köznevelésért felelős minisztérium úgy véli, hogy a pedagógusok toborzása nem kötelező jellegű, így nincs pontos nyilvántartás arról, hány tanárt keresnek az állami, egyházi és magánintézményekben.

A Belügyminisztérium véleménye szerint a tanév szeptemberi indítása komolyabb zökkenők nélkül megvalósulhat. A tárca szerint a pedagógushiányról szóló híradások gyakran eltúlzottak, és becsléseik szerint a tanárhiány mindössze 1 százalék körül mozog, ami egy ilyen méretű rendszerben nem jelentős. 

A pedagógushiánnyal foglalkozó közlések többsége hatásvadász és messze áll az igazságtól”

– fogalmazott a tárca. Ugyanakkor elismerték, hogy egyes intézményekben és tantárgyaknál időnként problémaként jelentkezhet a tanárhiány, amely megoldást igényel.

 

 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. szeptember 01. 14:15
KÍVÜLRŐL nem lehet megállapítani, mennyire NINCS, vagy van pedagógushiány! DE! ALJAS, mocskos húzás POLITIKAI ügyet kreálni ebből , és valótlanul riogatni. A NAGY ERZSÉBET -féle PDSZ -ről - ma már nincs ugyan benne, de folyamatosan nyekereg - pl. TUDHATÓ volt, hogy a DK fiókszervezete!
google-2
2024. szeptember 01. 13:07
Magyar Péter gyurmából tanárokat, orvosikat, ápolókat állítana elő, szenzáció, szenzáció!
cccbasatu
2024. szeptember 01. 07:25
Nos a sulikba vezényelt bakák mit és hogyan milyen minőségben fogják tanítani a nebulókat?Ez minden csak nem zökkenő mentes Más részt hogy is van ez az iskola kezdés mert ugye a külhoniak 100000 Ft iskola kezdési támogatást kapnak a mi adóinkból ,és a honi magyar iskolakezdők mit ,mikor kapnak a lófaszon kívül Magyarországon?
Osztap_Bender
2024. szeptember 01. 07:09
Belügyminisztérium: A pedagógushiánnyal foglalkozó közlések többsége hatásvadász és messze áll az igazságtól Ezt már hallottátok: a belügyminisztérium köztudottan ordas módon terjeszti az igazságot. Magyarul mondva hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!