Nézőpont Intézet: a magyarok 84 százaléka egyetért az iskolai mobiltelefon-korlátozással

2024. szeptember 02. 13:02

A jövő évi pedagógus-béremelés, illetve az iskolaőrprogram kapcsán is hasonló vélemények születtek.

2024. szeptember 02. 13:02

Nyitókép: Getty Images/ FreshSplash

A tanévkezdéskor érdemes tudni: a várakozásokkal szemben a magyarok a kormány számos közoktatási intézkedésével egyetértenek. Az iskolai mobiltelefon-korlátozásával 84 százalékuk, a jövő évi pedagógus-béremeléssel 71 százalékuk és az iskolaőr programmal is 52 százalékuk. A legnagyobb támogatottságnak a tanévkezdést megkönnyítő ingyenes tankönyv (92 százalék) és az ingyenes menzai étkeztetés lehetősége (92 százalék) örvend – áll a Nézőpont Intézet legfrisebb kutatásában.

Hangos közéleti vitával indult az új tanév, miután a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatója nem kívánta betartani azt a rendeletet, miszerint szeptembertől korlátozottan, kizárólag oktatási céllal lehet csak használni mobiltelefonokat az iskolákban. Míg egyesek kritikus állásponton vannak az intézkedést illetően, 

a magyar választók több mint négyötödös többsége (84 százalék) egyetért ezzel a döntéssel és jelentős kisebbségben (15 százalék) vannak azok, akik nem értenek egyet vele.

– írják.

Nem ez az egyetlen kormányzati intézkedés ugyanakkor, ami befolyással van az iskolás családok életére. Az iskolakezdés alkalmából a Nézőpont Intézet megmérte a legfontosabb kormányzati intézkedések társadalmi megítélését.

A köznevelésben és a szakképzésben tanulók ingyenesen jutnak hozzá az államilag gyártott tankönyvekhez, s idén közel mintegy egymillió-kétszázezer diákhoz jutottak el iskolakezdés előtt. Össztársadalmi egyetértés van a támogatást illetően, a magyarok 92 százaléka támogatja ezt a családtámogatási intézkedést. Ezzel azonos mértékű, elsöprő népszerűségnek (92 százalék) örvend az ingyenesen biztosítandó gyermekétkeztetés, melyet többek között rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók vehetnek igénybe.

A kormány bejelentette, hogy folytatja béremelési programját, és jövőre bruttó 820 ezer forintra emelik a tanárok átlagfizetését. 

A magyarok 71 százaléka van jó véleménnyel a tanárok fizetésemeléséről a bejelentést követően, s mindössze 25 százalék vélekedik inkább erről negatívan.

2020 szeptemberében vezették be az iskolaőr programot, melynek célja, hogy segítsék a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartását. A magyarok többsége (52 százalék) ezt az intézkedést is támogatja szemben a rossz véleményen levők kisebbségével (30 százalék).

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 03. 15:38 Szerkesztve
Z. "RasPutin 2024. szeptember 02. 13:19 A fidesz a rendeletben a tanórák közötti szünetekben tiltotta meg az okostelefon használatot. A tanórák alatti okostelefon használatot már régen betiltották maguk az iskolák. HÁZIREND 2019. www.vorosmartyaltisk-szfvar.hu/_user/browser/File/Iskolai%20dokumentumok/H%C3%A1zirend_2019_08_27.pdf" Ízisz RasPutin 2024. szeptember 03. 15:32 Z. HAZUDSZ!!! Házirend minden iskolának a sajátja!!! Nem az egész magyar iskolarendszerre érvényes!!! Voltak olyan tantestületek, akik ésszel már évekkel ezelőtt szabályozták!!! Helyesen!!! Székesfehérváron is!!! Aminek a linkjét ide másoltad!!!, te szerencsétlen!!! Ne legyél már hülyébb mint amilyen vagy kurva!!! ❗💯
Cséfy
2024. szeptember 03. 04:23
A tanítónéni ma reggel elvette negyedikesek telefonjait. A negyedikes Armandó(16) a nagyszünetre tervezte ugyanezt...
a straight cold player
2024. szeptember 02. 15:22
Dictator írja: "... A hülye szülő nem neveli meg a gyerekét. ... És születik egy törvény, hogy a hülyéket megpróbálják kordában tartani. " Nagyrészt egyetértek! Sajnos én is a ,,hülye szülők" közé tartozom, igyekszem a gyerekeimet bármilyen más (mint a mobil basztatás) tevékenységre ösztönözni, de ez piszok nehéz feladat. Iszonyatosan erős a generációban (és sajnos sok esetben a szülők generációjában is *) a telefon illetve az azzal összefüggő tartalmak általi függőség. Azaz hatalmas segítség ehhez ez a jogszabály. Mert a gyerekeim iskoláiban eddig is tilos volt mobilozni, de ez csak elvi tiltás volt. Bízom benne, hogy ez így valódi tilalom lesz mostantól. * Nyaraláson figyeltem meg: 4 tagú család, Rodosz, étterem. Várják a kaját, 20-25 percvárakozás alatt senki nem szól senkihez, nem néz semerre, mobilt basztat! Nyilván nem kevés pénzért elutaznak nyaralni és ugyanazt csinálják mint otthon a WC-n! Nem érdekli őket a tenger, legfeljebb egy poszt erejéig, stb, stb. A szülői generáció...
catalina11
2024. szeptember 02. 14:17
epét hánynak a mindenszarista libernyákok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!