Új tanév: itt vannak a tudnivalók a változásokról, szünetekről, vizsgákról

2024. szeptember 02. 08:26

Mindenkit érdekel, mikor lesznek a szünetek, vizsgák, jelentkezési határidők, az okostelefontilalom és más ügyes-bajos iskolai dolgok. Mutatjuk, mit kell tudni a szeptember 2-án startoló tanévről.

2024. szeptember 02. 08:26
Iskolakezdés

Fotó:  MTI/Vasvári Tamás

Szeptember másodikán, hétfőn reggel nyolckor megkezdődött a 2024-25-ös tanév, melyben számos változás állt be a korábbi gyakorlathoz képest – írja az Index.

A legjobban talán az érdekel mindenkit, hogy miként is alakulnak idén a szünetek. Nos, a belügy rendelete szerint az őszi szünet október 26-tól (szombat) november 3-ig (vasárnap) tart. A téli szünet előtt december 20-án, pénteken tanítanak utoljára, s 21. szombattól van szünet, egészen január 4. vasárnapig. Az első tanítási nap január 6. hétfő. A tavaszi szünet április 17. nagycsütörtöktől április 27. vasárnapig tart, azaz nagyhét második felével kezdődik, s húsvét egész hete is szabad.  

Az első félévnek január 17-én lesz vége, 24-ig kapják meg a diákok a félévi bizonyítványokat.

Az utolsó tanítási nap 2025. június 20., péntek lesz, a nyári szünet augusztus 31-ig tart majd.

Az általános iskola első osztályába, a következő tanévre 2025. április 10–11-én lehet beíratni a tanköteles korú tanulókat. A központi középiskolai felvételire idén december 2-ig lehet jelentkezni, a vizsgák pedig jövő január 18-án lesznek. A középfokú iskolákba jelentkezés határideje 2025. február 20. lesz az Index szerint.

A középiskolákban az őszi írásbeli érettségi vizsgák 2024. október 11-től 25-ig tartanak tartanak majd, az emelt szintű szóbeli vizsgákra 2024. november 7–11. között kerül sor, míg a középszintűekre 2024. november 18–22. között.

A tavaszi írásbeli érettségik 2025. május 5-én kezdődnek magyar nyelv és irodalommal, és május 23-án végződnek. 

Az emelt szintű szóbelik június 3. és 11. között zajlanak, a középszintű szóbelikre pedig június 16. és július 2. között kerül sor – írja az Index.

Érdekesség, hogy egy új törvény szerint ezentúl bármely 55 év feletti katona átvezényelhető a tankerületekbe munkavégzésre, akkor is, ha nincs pedagógusvégzettsége, ám ebben az esetben nem tanítani fog, hanem nevelést-oktatást közvetlenül segítő, gazdasági, ügyviteli, műszaki és kisegítő munkakört lát majd el.

Nagy visszhangot váltott ki az iskolai okostelefon- és digitáliseszköz-használat korlátozása. Az ilyen eszközöket a tanítási nap elején le kell adni az iskola által meghatározott módon, és csak oktatási céllal használhatóak. Az okostelefonok használatának iskolai korlátozását a magyarok 84 százaléka támogatja. Bővebben itt írtunk a kérdésről.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A pedagógusok teljesítményértékelését ezentúl nem külsős szakértők, azaz más intézmények erre képzést kapott tanárai végzik, hanem – a tanárok közt végzett felmérés eredményének megfelelően – a saját igazgatójuk. Az igazgatókat pedig egy, a fenntartó által kijelölt képviselő értékeli majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég a Kormányinfón közölte, hogy a kormány folytatja a pedagógusok béremelési programját, amelynek eredményeképpen 

a tanárok fizetése jövőre a terveik szerint eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát. Ezzel a miniszter szerint 2027 elejére a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja a pedagógusok fizetése.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. szeptember 02. 09:58
lemez 2024. szeptember 02. 09:24 A tanitanék a soros sátán gárdistái ezek.Nálunk már két éve a szülők kérték a telefon elvételét szúnetben is.Nem ettek,nem beszélgettek,nem mentek az udvarra levegőzni,minden gyerek a padban bújta a telefont. Te vetted a gyereknek a telefont vagy a tanár?
lemez
2024. szeptember 02. 09:24
A tanitanék a soros sátán gárdistái ezek.Nálunk már két éve a szülők kérték a telefon elvételét szúnetben is.Nem ettek,nem beszélgettek,nem mentek az udvarra levegőzni,minden gyerek a padban bújta a telefont.
zabszem
2024. szeptember 02. 09:14
Na, figyu... Hazudós Petike megint fején találta a szöget... "Szerinte ez valójában nem a telefonokról szólt, hanem szándékosan hoztak egy olyan törvényt, ami ürügyet szolgáltat arra, hogy utána eltávolítsák az igazgatót." Szóval Rogánék megint tudnak... Direkt hoztak egy telefont korlátozó törvényt, hogy a madáchos igazgató ne tartsa be és kirúghassák.. Na, emberek, az elmeroggyant tud valamit, igaz?
RasPutin
2024. szeptember 02. 08:44
states-2 2024. szeptember 02. 08:38 Tehát a komcsiknak szokás szerint sikerült jól tökönszúrni magukat a mobilcirkusszal is a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint, ugyanis a lakosság döntő többsége egyetért a szigorítással. Már mondtam. Simán hazudott a fideszes Nézőpont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!