Gulyás Gergely: A ciklus végére a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja a pedagógus átlagbér

2024. augusztus 22. 09:51

Ha nem sikerül eredményt elérni a hazánkat sújtó, migrációval kapcsolatos büntetéssel kapcsolatban, akkor a kormány vállalja, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja a déli határhoz érkező illegális bevándorlókat.

2024. augusztus 22. 09:51
null

Nyitókép: Hír TV

A nyári szünet után ma visszatért a Kormányinfó. A legfrissebb kormányzati döntésekről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő számolt be.

Gulyás Gergely elárulta: a tegnapi kormányülésen a kormány áttekintette az oktatás helyzetét az évkezdésre való tekintettel.

A jövő szempontjából nincs fontosabb mint a közoktatás” 

– szögezte le a miniszter.

 „2025-ben a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, ennek a 80 százaléka lesz a pedagógus-átlagbér. A miniszter tájékoztatása szerint a lépcsős béremelés keretében január 1-től  21 százalékos béremelésben részesülnek a tanárok. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a tanárok keresete

 2026-ra a bruttó 1 millió forintot is meghaladhatja.

Vitályos Eszter kifejtette: a családtámogatási ellátások idén is hamarabb érkeznek a tanévkezdés miatt. „Az előrehozott folyósítás segíti a családokat az iskolakezdésben. 13 millió tankönyv és 70 ezer oktatási segédeszköz áll rendelkezésre idén ingyen” – szögezte le, majd hozzátette: az ingyenes vagy kedvezményes étkeztetés pedig az önkormányzatokon keresztül érvényesül majd.

A szóvivő azt is kiemelte: eddig 500 ezer notebookot adtak át a családoknak és az intézményeknek, de ezután is nagy ütemben folytatódnak majd az iskolafejlesztések. 

5600 iskola- és óvodafejlesztés történt a mögöttünk hagyott időszakban

 – mondta. 

Vitályos szólt arról is, hogy folytatódnak a KRESZ és nyelvvizsga-támogatások is az idősebb diákok esetében. És azt is megerősítette, hogy a 25 év alatti fiatalok továbbra is SZJA-mentességet élveznek. 

Megoldódhat az ország kőolaj-ellátása

Gulyás Gergely elmondta, 

hogy a MOL tárgyalásainak eredményeként hosszútávon megoldódhat az ország biztonságos kőolaj-ellátása. 

A miniszter a migrációs helyzetről is beszélt: eszerint a kormány mérlegeli egy per lehetőségét. Jelezte, hogy ennek keretében felkérték az igazságügyi és a belügyminisztert, hogy vizsgálják meg, milyen jogi lehetőségeink lennének egy ilyen perben, annak érdekében hogy a költségek egy részét érvényesíteni tudjuk az Európai Bizottsággal szemben.„Ha az EU lehetetlenné teszi  a külső határok védelmét, akkor lehetőséget adnak arra a migránsoknak, hogy az uniós országok felé menjenek.  Ennek keretében az érkező migránsoknak felajánlják, hogy amennyiben Brüsszelbe akarnak tovább menni,  ingyen a belga fővárosba szállítják őket. Ennek költségeit a magyar állam állja. 

Magyarország nem kíván a végsőkig fizetni”

szögezte le a miniszter. Hangsúlyozta, hogy szeretnének megegyezni az Európai Bizottsággal a hazánkat sújtó bírsággal kapcsolatban, a bizottság azt jelezte, hogy szeptembertől hajlandók tárgyalni. 

A törvények mindenkire vonatkoznak

A Gellért-hegyi emlékműre tervezett keresztről kialakult vita kapcsán elmondta: nem ért egyet a kritikákkal, mert a szobor érintetlen marad. A talapzat ezzel szemben eddig sem volt érintetlen. 

Az óbudai korrupció botrányra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy

a baloldal tele van korrupciós ügyekkel, ezt támasztja alá ez az eset is. 

A zuglói parkolási botránnyal kapcsolatos vádemelés hírére úgy reagált: a törvények mindenkire kötelezőek. Az nem jó, hogy a baloldal úgy tekint Budapestre, mint ahol bármit elkövethet – fűzte hozzá. 

A jogi eljárásoknak le kell folynia. Annyi látszik jelenleg, hogy a letartóztatott Kiss Lászlót jelölő pártok egyelőre kitartanak a polgármester mellett – mondta a miniszter.

Kifejezetten jónak értékelte a miniszter az Operatív Törzs augusztus 20-i munkáját. Bravúros megoldás volt, hogy egy órával elhalasztották a tűzijátékot – idézte fel Gulyás. 

A orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a kormány álláspontja változatlan: tűzszünetre és békére van szükség, és minden ami ezzel ellen hat, azt helytelenítjük – válaszolta a miniszter az ukránok kurszki előretörésével kapcsolatos egyik kérdésre.

Nem igazolható az ukrán akció

Az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán indult német nyomozás eredményéről, illetve az ezzel kapcsolatos lengyel kijelentésekről elmondta: ez egy terrorcselekmény volt, a nyomozás eddigi eredményei szerint pedig ennek hátterében ukránok álltak. Németország döntése, hogy az őt ért sérelmet milyen mértékben veszi figyelembe.

Vannak eszközök, amelyek akkor sem elfogadhatóak, ha egyébként valakit támadás ért, mint jelenleg Ukrajnát. 

Ez nem teszi jogszerűvé, hogy egy súlyos bűncselekmény elkövetésével a német energiaellátást, energiabiztonságot befolyásolják. 

A magyar kormány kilenc hónapja várja az Európai Bizottság válaszát Erasmus-ügyben – mondta kérdésünkre Gulyás Gergely, aki nem tud arról, hogy a magyar egyetemek által az Európai Bíróságon indított perben történt volna bármilyen előrelépés tavasz óta. 

Először is azt kell megvizsgálni, hogy igazak-e az állítások. A kórházak pedig mindegyiket cáfolták – mondta Magyar Péter akcióival és állításaival kapcsolatban Gulyás, aki szerint 

az egészségügyi rendszer és az egészségügyi dolgozók lejáratása folyik. 

A tervezett KRESZ-módosítással ősszel fog részletesen foglalkozni a kormány – mondta Gulyás. Vitályos Eszter hozzátette, hogy jelenleg az érintett szakmai szervezetekkel folynak a a megbeszélések a társadalmi egyeztetések keretében. 

Gulyás egy másik kérdésre közölte: a kormány, ezen belül Lázár János tárgyalásokat fog folytatni Paks vezetésével a várost érintő adóátalakításokról. 

 

 

 

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. augusztus 23. 13:46
Ez mind nagyon szép, - 2 tanár is van a családban- de mikor gondolnak a nyugdíjasokra, különösen a 250 ezer kisnyugdíjasra?!
starmind
2024. augusztus 23. 04:15
A ciklus végére a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja a pedagógus átlagbér. Azt meg hogy?
..--..
2024. augusztus 22. 13:59
-zsoltkom- "A ciklus végére a bruttó egymillió forintot is meghaladhatja a pedagógus átlagbér" A demens és a közjó felé szarrágó Fidesz ciklus végére? Nincs olyan populáris ígérete, ami jól teljesült volna. Ami meg igen, addig a forint olyan leértékelt lett, hogy ténylegesen nem csináltak semmit. És ott a kérdés, hogy miből? Eddig az volt a hitegetés alapja, hogy majd, ha az Unió odadja Orbán jussát. Hát nem adja. Bé...meg, milyen üres ígéret ez megint? Ennyire rosszul megy, hogy már ígérni sem tudnak rendesen? Se gyerek nincs elég, se jól működő magyar gazdaság... de leértékelt forint és elinflált nyugdíj az van. Remélem, hogy olyan ciklus vége lesz, amikor el lehet számoltatni Orbánt. Nem szabad elhinni a szavukat.
oldcitizen-2
2024. augusztus 22. 12:59
A pedagógusok, tanárok fizetését azért kell emelni, hogy végre ne csak a leggyengébbek, a munkaerőpiacon magukat megmérettetni nem akarók menjenek erre a pályára. Akik aztán a kényelmes állásukban csak hőbörögni tudnak (tisztelet a kivételnek, mert olyan is van sok).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!