Óbudai korrupció: a lakók szerint le kellene mondania a kerület vezetésének, akik a börtönben ülve csak hallgatnak

2024. szeptember 14. 13:10

Miközben a kerületi korrupciós botrány továbbgyűrűzik, a helyi ügyek állnak.

2024. szeptember 14. 13:10

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner archív

December közepéig börtönben marad Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere, akinek a fogva tartásának meghosszabbítását kezdeményezte a nyomozó ügyészség. De sem Kiss, sem pedig a szintén rács mögött lévő alpolgármestere, Czeglédy Gergő nem mond le pozíciójáról. 

Miközben a kerületi korrupciós botrány tovább gyűrűzik, a helyi ügyek állnak.  

Ennek a helyzetnek pedig a legnagyobb kárvallottja Óbuda lakossága

– írta a Metropol.

„A börtönből nem lehet egy kerületet irányítani”

Az Óbudán élőknek megingott a bizalma az elöljáróikban, és úgy gondolják, hogy új polgármester-választást kell kiírni, mert, mint fogalmaztak,

a börtönből nem lehet egy kerületet irányítani”.

A Metropol korábban több járókelőt is megkérdezett a témában. Az egyik megszólaló szerint, „ha a polgármester tisztességes ember lenne, akkor már le kellett volna mondania”. 

Egy másik nyilatkozó pedig úgy vélekedett, „a kerületet nem lehet így vezetni. 

Ez egy nagyon rossz ómen, hiszen ők képviselik az embereket. 

Nem volt helyes, hogy őket választották meg”.

 

Lassan egy hónapja börtönben ül a polgármester is

Mint ismert, Kiss Lászlót, Óbuda újraválasztott polgármesterét augusztus 14-én vették őrizetbe, majd két nappal később a bíróság elrendelte a letartóztatását. Alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt valamivel korábban, júniusban vették őrizetbe, minősített vesztegetéssel gyanúsítják.

A megalapozott gyanú szerint, Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Az önkormányzat a pénz eredetének és céljának leplezése miatt feltehetőleg fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést feltételezhetően nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezhették el.

Ezt is ajánljuk a témában

Évekkel korábbra vezethetők vissza a korrupció szálai

Az ügyet 2021 őszén Anonymus robbantotta ki több videó kiszivárogtatásával. Ezek között volt egy rejtett kamerás felvétel, amelyen feltételezhetően korrupciós pénzeket számolnak egy autóban, és jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba helyezik. Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzati megbízásokból visszaosztott pénzről volt szó.

A nyomozás 2022 elején indult, az első gyanúsítottakat márciusban vették őrizetbe. Azóta az érintettek köre 16 főre bővült, a vádak között túlárazott és fiktív szerződések, valamint több százmilliós kenőpénzek visszaosztása szerepel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tavirozsa2
2024. szeptember 16. 14:55
A kerületi polgármester miért nincs a gáton?? On Line irányítja a védekezést?? Nonszensz...
mandala-3
2024. szeptember 14. 17:09
Jól meglett futtatva a médiában ez a korrupciós ügy. Mandi is éldegélt belőle. Legközelebb az ítélet hirdetésről várok szemlézést erről az ügyről.
Ekrü
2024. szeptember 14. 16:53
Az óbudaiaknak: Ki milyen virágot szakít, olyat szagol...
nempolitizalok-0
2024. szeptember 14. 16:50
Nem is értem, most a többség ott Óbudán tényleg úgy gondolta, hogy a ballibsik nem lopnak????? A kispestieket értem, ők tudták és ez így jó is volt nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!