A SPAR az Orbán-kormány ellen: példátlan, amit Magyarországon művel az osztrák bolthálózat

2024. szeptember 06. 18:43

Miközben a magyar kormányzattal szemben rendre kimutatja a foga fehérjét a SPAR, más piacokon már jóval harmonikusabb a kapcsolata az adott ország vezetésével.

2024. szeptember 06. 18:43

Idén márciusban hidegzuhanyként érte a magyar nyilvánosságot, hogy a SPAR Österreich tulajdonosa, egyben vezérigazgatója 

szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett a magyar kormányról.

Ezt is ajánljuk a témában

Így robbant ki a SPAR-botrány

Hans Reisch a Lebensmittel Zeitungban szólalt meg, de nagyjából ezzel egy időben a Die Presse is interjúzott vele. Az egymás utáni két nyilvános szereplés üzenete lényegében megegyezik: a menedzser szerint a magyar állam viszonylag nyíltan tolmácsolta feléjük, hogy részesedést szerezne a kereskedelmi láncban.

Ez a kirohanás nem volt előzmény nélküli. Akkoriban derült ki ugyanis, hogy 

a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt.

Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Ezt követően állt elő Hans Reisch azzal, hogy a magyar kormányzat felajánlotta neki, hogy adja el a magyar SPAR legalább egy részét.

Tekintve, hogy sem a kiskereskedelmi különadó (ez 2020 májusától jelent meg újra – szerk.), sem az élelmiszerárstop – melyet tavaly augusztusban már kivezettek – nem új intézkedés, felmerül a kérdés, hogy a Spar miért éppen most nyitotta ki a vitát uniós szinten.

Ezt is ajánljuk a témában

A SPAR veri az asztalt, de egyelőre hiába

Pláne, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága jogszerűnek nyilvánította. Ezt még 2020-ban mondta ki abban a precedens értékű perben, amelyet a Tesco áruházlánc indított a magyar állam ellen. Ebben a brit gyökerű multi visszakövetelte az elsőként 2010-ben, a távközlésben és a kiskereskedelemben válságkezelési szándékkal kivetett különadós befizetéseit, mondván, hogy az adó kivetése uniós jogokat sértett.

Ezt melegítette tehát fel Hans Reisch, aki előzékenyen azt is elmondta, hogy az osztrák gazdasági miniszternél, illetve a külügyminiszternél is lobbizott, és bírja a támogatásukat. 

Mindezzel a háta mögött tett feljelentést az osztrák SPAR az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnál.

Szerintük ugyanis a magyar különadó, az árstop, valamint a kötelező akciózás diszkriminatív intézkedések, és sértik az áruk szabad mozgását, nem beszélve más uniós jogokról. A SPAR felszólította Brüsszelt, hogy avatkozzon be a működését érintő pusztító hatások enyhítése érdekében.

Panaszukban azt állították, hogy a kormány beavatkozása mintegy 90 millió euróval növelte a költségeiket, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okozott a vállalkozásnak. A feljelentés nem maradt visszhang nélkül: az Európai Bizottság rendkívül komolyan vette a Magyarországon második legnagyobb kiskereskedő problémáját és bejelentette, hogy vizsgálják a beadványt.

Mindez még áprilisban volt, és hiába telt el azóta majdnem fél év, nagy a csend az ügy körül. Pedig Hans K. Reisch a nyár közepén Brüsszelben lobbizott a magyar szabályozás ellen. A napokban a SPAR Österreich rá is erősített, hogy még mindig várja az Európai Bizottságtól, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

A SPAR „a balhés gyerek”

Miközben a magyar kormányzattal szemben rendre kimutatja a foga fehérjét a SPAR, más piacokon már jóval harmonikusabb a kapcsolata az adott ország vezetésével. Persze mindig kettőn áll a vásár, de azért az figyelemreméltó, hogy a SPAR kétségkívül hangos botrányain túl elvétve találni arra példát, hogy más magyarországi cég ilyen szinten rúgja össze a port a kormánnyal.

Pedig nemzetközi multikból nincs hiány Magyarországon. Csak tavaly példátlan mértékű befektetői aktivitás történt: 

éves szinten a beruházási volumen a 2022-es 6,5 milliárd euróról 13 milliárd euróra ugrott. 

A bejelentett projektek száma még ennél is dinamikusabban nőtt. Az újonnan létrehozandó munkahelyek száma (19 692) szintén jelentős, 30 százalékos növekedést könyvelhetett el. Még soha ennyi új munkahelyről nem született döntés éves szinten.

Vagyis erősen úgy tűnik, hogy 

a nemzetközi gazdasági szereplők szerint Magyarország igenis kívánatos befektetési célpont.

Minden jel szerint a SPAR ugyanezt vallja – hiszen nem akar kivonulni –, csak valamilyen okból kifolyólag jobbnak látja a hangos érdekérvényesítést.

Hogy az osztrákoknak van-e igazuk vagy súlyosat tévedtek, azt majd az idő eldönti.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. szeptember 12. 11:59
A Spart és bármelyik multik a kormány közbenjárása nélkül a legkönnyebben a vásárlók tudják megregulázni / megböntetni . Egyszerüen nem mennek oda , nem vásárolnak semmit - ideje lenne visszatanulni milyen is volt a piaccsarnokokvba járni vásárolni ahol mindenki mindenkit ismert , tudtuk ki honnan hozza az áruját , kinek mi a buja baja , ez volt az igazi társadalmi élettér . Ennek a visszahozását kell támogatni , nem a retkes multikat . Nekik elkobozni a meg nem fizetett adókért , a vagyonukat és az ingatlanokban lehetne állandó piacokat kialakitani ..
nomost
2024. szeptember 08. 17:14
Spar rohadjon meg. Eddig se vásároltam náluk, ezután plán-e, hogy nem? De még mennyire nem! Udvariatlan bunkó eladók, ócska az egész.
iphone-13
2024. szeptember 07. 10:51
A TETVES SPAR NYUGODTAN KICVONULHAT SENKINEK SEM FOG HIÁNYOZNI A CSILLAGÁSZATI ÁRAIVAL. AZ ÖSSZES MULTI KÖZÜL EZ A LEGDRÁGÁBB SZARFÉSZEK.
dr.ótos
2024. szeptember 07. 10:50
Az ellenzékiek tömören : a spar azért ilyen/olyan mert Bese,Hodász stb.kancsó. A Dk-s az nem,mert az a gyerekeket szereti. Nem először rakom a mandira, tps:proshoper.ru/actions/spar/ Most is várnék némi épitő hozzászólást.miszerint az agyonszankcionált V.Putyin cárral szemben hasonló a spar hőbörögése ? KIRÁLYSÁGOT !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!