Már a nemzetközi hitelminősítők is elismerik: robusztus gazdasági növekedés várható Magyarországon

2024. szeptember 06. 17:35

A magyar gazdaság stabil kilátással rendelkezik.

2024. szeptember 06. 17:35

Nyitókép: Andy Sacks / Getty images

A robusztus gazdasági növekedési kilátásokat az elektromos jármű- és akkumulátorgyártó iparban megvalósuló jelentős közvetlen külföldi tőkebefektetések támasztják alá, amelyek támogatják a hazai gazdaságot és hozzájárulnak a megnövekedett exportkapacitásokhoz – írja a Világgazdaság. Emellett a magánfogyasztás további fokozatos élénkülése is hozzájárul az általános növekedéshez – emelte ki a Moody’s, hozzátéve, hogy értékelése szerint végül megkapjuk az uniós források javarészét is.

A Moody’s Ratings Baa2 minősítést adott a magyar kormány által kibocsátott, jenben denominált, elsőbbségi, nem biztosított úgynevezett szamurájkötvényeknek. Ezek a kötvények 3 és 10 éves futamidejűek, részben hagyományos, részben pedig zöldkötvények. A jelentés szerint Magyarország összesen 75,3 milliárd jen (kb. 98 milliárd forint) értékben bocsátott ki szamurájkötvényeket négy részletben, és erős nemzetközi érdeklődés mutatkozott a bizonytalan gazdasági környezet ellenére is.

A hagyományos kötvényekből származó bevételt az államháztartási hiány finanszírozására és a lejáró államadósság refinanszírozására fordítják, míg a zöldkötvények bevételét zöld projektek finanszírozására használják fel. 

A Baa2 minősítés stabil kilátással rendelkezik, ami Magyarország gazdasági erejét tükrözi, beleértve a robusztus gazdasági növekedést és az exportkapacitások bővítését,

különösen az elektromosjármű- és akkumulátorgyártásban megvalósuló külföldi befektetések révén.

A költségvetési egyensúly terén a GDP-arányos államadósság enyhe csökkenése 2023-ban elmaradt a várttól, és a magas inflációhoz kötött lakossági kötvények negatívan hatnak az adósság megfizethetőségére. 

A Moody’s ugyanakkor azt várja, hogy ezek a mutatók 2025-től javulni fognak.

A hitelminősítő kiemelte, hogy bár az államadósság devizaadósságának aránya meghaladja a GDP 20 százalékát, a stabil kilátás tükrözi, hogy a kockázatok jelenleg kiegyensúlyozottak. Az orosz energiafüggőségből eredő kockázatok mérséklődtek, bár Magyarország továbbra is jelentős mértékben függ az orosz gázszállításoktól, amelyeket főként a TurkStream gázvezetéken keresztül kap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. szeptember 07. 07:20
Nézzetek már utána, mit jelent a baa2 minősítés. Hát
SABOTAGE
2024. szeptember 07. 04:31
Propaganda író, pedofideszes kamukrónikás, úgy hazudsz , hogy még magad sem hiszed el!!!!
herden100
2024. szeptember 06. 20:38
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
gekk
2024. szeptember 06. 19:57
Újabb kölcsön, a gyengébb fidkányok kedvéért. Hasítunk. Növekedünk. Beindulunk. Hányadszor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!