Megtámadta Magyarországot a Spar: a cég arra kérte Von der Leyenéket, hogy lépjenek fel hazánk ellen

2024. szeptember 01. 09:02

Kötelezettségszegési eljárást várna az osztrák multi az Európai Bizottságtól, miközben hazánkat ócskapiacnak nézi.

2024. szeptember 01. 09:02
null

Nyitókép: MTVA/Róka László

Az Index arról ír, hogy az osztrák áruházlánc a különadó miatt az Európai Bizottsághoz fordult, hogy marasztalja el Magyarországot kötelezettségszegési eljárás indításával. Hozzáteszik: magyar szakértők úgy vélik, a Spar nem kéne hogy ócskapiacnak nézze az országot. 

A Spar elsődleges célja az lenne, hogy szűnjön meg a 4,5 százalékos különadó,

mert akkor új befektetéseket hajtana végre hazánkban. A különadón kívül pedig az árstop volt a cég számára visszafogó erő, mely miatt az országos bevétele mínuszban van.

Hozzáteszik: a vagyont a fentiek miatt kivonták az országból, és két részre bontották a magyar üzletágat, ezzel tízmillió eurót sikerült megspórolniuk. A különadó miatti panaszukat még a Financial Times is lehozta: az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ugyanis az adó 90 millió pluszköltséget jelent a cégnek. Az európai testület azonban nem tett semmit, ugyanis a 2020-as Tesco-perhez hasonlóan itt is azt az álláspontot képviselték, hogy 

a progresszív különadók nem jogellenesek.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint 

a magas árak és az elavult üzleti modell miatt veszteséges a Spar. 

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet vezetője szerint pedig „a magyar kiskereskedelem nem csak egy ócskapiac”. „Az olyan fellépés, amelyikben 

lókupec módjára kicsapják az asztalra a befőttesgumival kötegelt húszezreseket,

mondván, hogy megveszlek kilóra, de csak súlyos feltételek árán, nem utal európai gentlemanhez illő befektetői magatartásra” – mondta.

Hangsúlyozta: „Annak idején adókedvezményekkel, munkahelyteremtési támogatásokkal indulhattak a nagy cégek, és láthatóan jól tejelt a magyar piac, hiszen a kifogásolt inflációletörő intézkedések és a különadó ellenére is még mindig fejik a tehenet”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 539 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SABOTAGE
2024. szeptember 03. 08:33
A magyarok többségének mindegy, kapunk pénzt az EU-tól vagy sem!!!! Ez a kormányközeli oligarháknak számít, hogy minnél többet tudjanak LOPNI!!!! Ideje lenne leváltani ezt a mocskos tolvaj, pedofideszes rohadék bandát!!!!
goldie-2
2024. szeptember 02. 09:44
Gondolom a rühes ribanc örömmel teljesíti a kérést.
warrior08
2024. szeptember 02. 08:47
Veszteséges a Spar! Na ekkora viccet, már rég hallottam. Akkor vonuljanak ki Magyarországról, de amúgy is kivonulhatnának!
Bastyaelvtars
2024. szeptember 02. 07:25 Szerkesztve
Szerintem Aham :)) Van olyan hogy vételi ajánlat, van még olyan is amit úgy hívnak hogy ellenséges felvasarlas és van olyan is hogy a miniszternok a veje számára tulajdonrészt akar megszerezni egy külföldi elelmiszrrlancbol. A ner elveszi a cégét a tulajdonosnak ha azt egy fideszes atyafi megkivanja. Na ehhez már nem sok köze van a szabadversenyre épülő kapitalizmusnak :) Mellesleg egyáltalán nem vagyok híve a kapitalizmusnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!