Világrendszer-váltás a Tranziton is: Schmidt Mária és Hack Péter beszélgettek

2024. augusztus 23. 23:03

Abban ma már mindenki egyet ért, hogy gigantikus fordulat megy végbe a világ hatalmi struktúrájában. A Tranziton sem volt ez másképp.

2024. augusztus 23. 23:03
null

Nyitókép forrása: Képernyőmentés

 

Abban ma már mindenki egyet ért, hogy gigantikus fordulat megy végbe a világ hatalmi struktúrájában. A történelem nem igazán akar véget érni. Mi az átalakuló világrendben Magyarország szerepe? – erről is vitáztak, beszélgettek a Tranziton, a Kommentár Alapítvány rendezvénysorozatán. A résztvevők Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, illetve Hack Péter, az ELTE ÁJK tanszékvezetője voltak. A moderátor Gulyás István volt.

„Világrendszer-váltás zajlik napjainkban, az Egyesült Államok elvesztette vezető pozícióját”

Schmidt Mária a beszélgetés során többször leszögezte: világrendszer-váltás zajlik napjainkban, az Egyesült Államok elvesztette vezető pozícióját, s új szereplők jelentek meg, akik nem érdekeltek az eddigi világrend fenntartásában. Hack Péter pedig úgy látta, az elmúlt években az a rendszer, ami 1945 óta felépült, bizony-bizony működésképtelenné vált.

Új rendszer épül, ebben minden kontinens keresi a helyét.

Schmidt azt mondta, szemben a Nyugat felfogásával, a nacionalizmus újra teljes erőbedobással alakítja a politikai küzdelmeket a világban. Ebben az Európai Unió magára maradt, mert az USA, Kína, India és a kelet-európai országok is nacionalisták. (Az ELTE tanszékvezetője hozzátette, dinamikus államokról van szó.)

Sőt, egy nacionalista háború folyik a határainknál, fűzte hozzá a történész. Viszont az Európai Unió mégis mindig azt képviseli, hogy a nacionalizmus már meghaladott dolog, ezért nem találja a helyét ebben a megváltozott világban. „Az EU beáll a nacionalista Ukrajna mögé, miközben ő maga ezt nem tartja fontosnak, hanem egy nemzetek feletti föderális államban gondolkodik” – jegyezte meg.

Az EU gyenge pozíciójáról a következőket mondta: „Európának arra kellene felkészülnie, hogy tudja képviselni saját érdekeit a megváltozott világban, ugyanakkor nem látom az Európai Unióban az erre való képességet.

Valószínű, ha ez az elit marad, akkor az EU kiszolgáltatottá válik az USA érdekeinek. Az USA viszont nem tartja, soha nem is tartotta feladatának, hogy képviselje az unió érdekeit.”

Magyarországra rátérve pedig kifejtette Schmidt: „Európa pozíciója határozza meg, hogy velünk mi fog történni. A magyar kormány felismeri a változó világrendből eredő kihívásokat, de a mozgásterünk túl korlátozott ahhoz, hogy meghatározó szerepet játszunk egy ilyen világátrendeződés közepette”.

A történész a Nyugat és Európa fő problémájának okát abban látta, hogy a nyugati világ elhagyta a hitet, holott korábban a keresztény hit alapján épült fel a kontinens. „A nyugati ember ma mindenben hinni akar; hisz abban, hogy férfiból nő lehet, hisz az életmódváltozás fontosságban, hisz a szépészeti, megfiatalító műtétekben, csak a Jóistenben nem hisz, így a legfontosabbat, a reményt veszti el!"

Hasonlóképpen vélekedett a beszélgetés egyik pontjánál a tanszékvezető is. Mint fogalmazott: „zajlik egy forradalom, amit mondjuk a »common sense«, a józan ész legyőzésére hivatott. Az ember abba, ha belegondol, hogy valaki 1999-ben kómába került valamilyen betegség vagy baleset következtében, és most nyáron újra magához tér, akkor mit lát maga körül a világban. Gondolok akár az olimpiára, akár a politikai diskurzusokra.

Arról vitatkozunk, hogy szülhet-e egy férfi. Hogy azok a gazemberek, akik úgy gondolják, hogy a férfiaknak nem kellene a női sportágakban megmérettetniük magukat” – vélekedett Hack.

A teljes beszélgetést alább nézhető vissza:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 25. 18:55 Szerkesztve
Tranzit? A fideszes maffia nyilvános bemutatkozása. Persze még a keresztapák, a consiglierek és capo bastonek nem plakátolták magukra pozíciójukat, de itt-ott már megmutatkoztak. Egy Takács Péter nevezetű faszfej már megnyilatkozott, mint miniführer. (Pofa nagy, ész semmi, hang óriási. Tipikus eszement zseboroszlán.) Valamelyik nap, még a nagyokos Lázár János is ettől az undorító fajtától óvta pártját valamelyik cikkében.
Lajoss
2024. augusztus 25. 06:06
Világrendszer-váltás…ti beszopjátok ezt a faszságot?! 🙉🙉🙉🙉🙉🙉
zakar zoltán béla
2024. augusztus 24. 15:55
MÁRIA MIMM
Sulammit
2024. augusztus 24. 13:13
Jó volt, erre is számítottam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!