Rogán Antal: Szuverén gazdaságpolitika nélkül Magyarország nem lenne ilyen sikeres, a békeköltségvetés terve a fiókban van (Videó)

2024. augusztus 23. 10:52

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter előadást tartott a tihanyi Tranziton A magyar gazdaság esélyei a veszélyek korában címmel. Összefoglalónk!

2024. augusztus 23. 10:52
null

Rogán Antal előadása elején tisztázta, melyek azok a stabil alapok, amelyekre egy társadalom gazdaságfilozófiájának épülnie kell. Ezek közül a legelső és a legerősebb, a munkaalapú gazdaság, ezt hirdette meg a kormány 2010-ben, akkor ugyanis az volt a helyzet, hogy az ország többsége nem dolgozott. Azóta viszont egymillióval több munkahely lett, a munkanélküliség pedig radikálisan csökkent. Rogán Antal szerint, ha ez változik, akkor van baj a gazdaságban, de – mint azt egy ábrával is alátámasztotta – nincs változás ezen a téren.

A foglalkoztatottság stabil maradt a válságok, és a Covid-járvány közepette is

Mint mondta, a foglalkoztatottságot stabilan tudták tartani és a munkahelyeket is megőrizték a legnehezebb válságidőszakokban, a járvány és az energiaválság mellett is. Mint a miniszter rámutatott:

2010-ben az EU-átlag alatt, 2023-ban viszont már az élmezőnyben volt a foglalkoztatottság Magyarországon.

Rogán Antal aláhúzta: mindezt nem érhette volna el a kormány megfelelő adópolitika nélkül, melynek fontos összetevője a mukáltatói adóterhek csökkentése. A tárcavezető kijelentette: a munkát terheő adók csökkentésének a keresetekre is volt hatása.

Mint mondta: hiába érik a kormányt gyakran olyan vádak, hogy az adópolitikája a gazdagoknak kedvez, ennek a tények ellentmondanak. A statisztikák szerint ugyanis éppen a legalacsonyabb jövödelmi csoportok pénzügyi pozíciói javultak a legnagyobb arányban.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyan a magyar minimálbér nincs előkelő helyen az unióban, a garantált bérminimum már a középmezőnyben van. Mint aláhúzta:

a következő két esztendő fontos célkitűzése, hogy a minimálbért felzárkóztassák a garantált bérminimumhoz.

A családtámogatási rendszerről: 2015 óta 1,1 millióval kevesebb ember él szegénységben hazánkban

Rogán Antal foglalkozott a családtámogatási rendszerel is. Mint a témában kiemelte: fontos, hogy a demográfiai mutatókon javítsunk, de valójában

a családtámogatások elsődleges célja az, hogy aki gyereket nevel, ne szegényedjen el. Ezért nőtt háromszorosára a családtámogatások mértéke 2010-hez képest.

Lényéges eleme a magyar gazdaságpolitkának az enegiaszuverenitás és a rezsicsökkentés is – tette hozzá a miniszter.

A magyar fogyasztók fizetik a legkevesebbet a villamos energiáért és a fölgázért

 – hangsúlyozta. Az eddig felsorolt intézkedések oda vezettek, hogy 2015 óta 1,1 millióval kevesebb ember él szegénységben hazánkban – húzta alá Rogán Antal. Mindezen eredményeket szuverén gazdaságpolitika nélkül nem lehet tartani – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban kifejtette ugyanakkor, hogy

az EU mégis elvárja a rezsicsökkentés eltörlését, a társasági adó és az ingatlanadó növelését, a kétkulcsos adórendszer bevezetését, a 13. havi nyugdíj megszüntetését és a nyugdíjkorhatár emelését.

Rogán Antal kitért arra is: alkalmazkodni kell a digitális gazdasághoz, ezért elindították a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP). A miniszter azt jósolta, Magyarországon elsőként lesz meg az összes olyan digitális igazolvány, amely az egész EU-ban használható lesz. A miniszter szerint

a magyar gazdaság idén is növekedni fog, még az Európai Bizottság szerint is a legjobbak között vannak hazánk növekedései kilátásai, miközben háború van.

Rogán Antal teljes előadását itt nézheti vissza:

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 25. 06:16
Hová jutott ez a magyarvizslás Tóni….a magyar Berija… az egyik legnagyobb NER-bűnöző..🤮🤮🤮
NokiNokedli
2024. augusztus 24. 14:21 Szerkesztve
Eléggé hihetetlen sztorit adott elő Rogán maffiózó, helyből fele hazugság. De a hihetőség kedvéért, az összes személyeskedő fidesz-trollt berendelték a cikk alá támogatásul. Magától nem lehet ennyi hülye ember, hogy ezt a kamut beveszi!
NokiNokedli
2024. augusztus 24. 13:55
Rogán, mint a migráncskötvények fő maffiózója (is) és a szuverén gazdaságpolitika. Ki kit hülyít?
The Loner
2024. augusztus 24. 11:21
SKY ! A TE, GATYÁJÁBA SZARÓ GAZDÁD, A VENDÉGEKKEL POFOZKODÓ, TELEFONTOLVAJ ...stb MIKOR HOZZ HASONLÓ DÖNTÉST ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!