Bravúros teljesítmény, amit a magyar kormányfő véghez vitt a békemisszióval: a Tranziton csapott össze L. Simon László és Magyari Péter

2024. augusztus 23. 22:18

A vita során többek között szó esett az európai uniós jogalkotás, a folyamatos szerződésszegés, az uniós források visszatartása, vagy épp a Patrióták Európáért nevű jobboldali európai parlamenti frakció kiszorításáról is.

2024. augusztus 23. 22:18
null

 

Értékek és érdekek – Magyarország szerepe az átalakuló világban – erről is vitáztak, beszélgettek a Tranziton, a Kommentár Alapítvány rendezvénysorozatán. A résztvevők L. Simon László kultúrpolitikus és Magyari Péter, a Válasz Online újságírói voltak. A moderátor Gulyás István volt.

Magyar érdek? Magyar érték?

– L. Simon László úgy felelt, a legfontosabb magyar érdek, hogy Magyarország önálló szuverén ország maradjon. Evidencia, politikai közhely ez, ráadásul egy ezeréves folyamat része e küzdelem, és bármennyire is furcsa ezt kimondani, de Magyarország a szuverenitását a trianoni békediktátummal szerezte vissza. Magyar értékből pedig nagyon sokat tudott volna mondani, de talán a magyar költészetnél nagyobb csoda nem létezik a világon. „Az ember tán csak azt sajnálja igazán, hogy ezt semmilyen közvetítő nyelven nem tudjuk átadni másoknak.”

Magyari Péter az értékeknél maradva szintén megemlítette a nyelvet, a kultúrát; érdeknek viszont egy kevésbé politikai választott, azt, „hogy mi, itt, a Magyarországon élők minél jobban legyünk”. Mire L. Simon hozzáfűzte: ne keverjük össze az érdekeket a célokkal, a cél továbbra is, hogy minél jobban éljünk, jobb legyen az ellátás, az infrastruktúra, miegymás. De ezek egyike sem garancia Magyarország szuverenitására.

Mert ha száz esztendő múlva idehaza arabul fognak beszélni, a lakosság felét mondjuk kicserélik, az ugyanúgy igényként fog felmerülni, hogy jobban éljünk, hogy jobb kórházak, utak legyenek. Az identitásunk megőrzéséhez viszont szükségeltetik a szuverenitás.”

Ugyanakkor milyen szerepe van Magyarországnak az átalakuló világban? – érdeklődött a moderátor.

A szó L. Simonnál maradt, aki ezúttal is egy különutas válasszal lepte meg a közönséget. Bár helyénvalónak tartja, hogy a jelenlegi kabinetben előkerülnek vágyvezérelt célok, gondolatok, és ezt intézkedésekkel is alá kell támasztani, magát óvatosnak tartja.

Vannak ugyanis dolgok, amik a „mi vágyvezérelt politikai gondolkodásunkban” nem igazán stimmelnek – utalt a döntési kompetenciakérdésekre. „Az én konzervativizmusom sziklaszilárd, és ez a konzervativizmus a globális politikai tér megítélésében sok szempontból találkozik annak a pártnak az iránymutató gondolataival, aminek jómagam is képviselője voltam több mint egy évtizedig. De hát azért óvatos vagyok…” – fogalmazott az egykori múzeumi főigazgató, jelezve, hogy bravúros volt az a teljesítmény, egy nagyon jó fricska is, amelyet a magyar kormányfő véghez vitt békemissziójával, azonban továbbra is fennáll a kérdés:

van-e Magyarországnak tényleges mozgástere abban, hogy alakítsa a magyar helyzetet befolyásoló globális, geopolitikai eseményeket.

L. Simon úgy vélte, akkor lenne nagyobb mozgástere a magyar kormánynak, ha az Európai Unión belül erősebb pozíciói lennének a budapesti kabinetnek, de „sajnos nincsenek”. Azért nincsenek – fűzte hozzá –, mert a kormánypártok nemzetközi szövetségesei nem tudnak a saját hazájukban átütő sikereket elérni.

Magyari szerint viszont Magyarország helye ott van, ahol nem az erőszak, az erővel való visszaélés. Szerződések és protokollok, „tehát a nyugati világ”. Úgy vélte, Magyarország mozgástere egyre kisebb, szűkül a NATO-ban, az Európai Tanácsban, és így tovább. Mind mögött pedig a magyar kormány provokatív stílusa áll, vélekedett a Válasz Online újságírója.

A vitában szó esett még az európai uniós jogalkotás, a folyamatos szerződésszegés, az uniós források visszatartása, vagy épp a Patrióták Európáért nevű jobboldali európai parlamenti frakció kiszorítása.

A teljes beszélgetést lentebb tekinthetik meg:

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. augusztus 24. 16:56
L. Simon László, jó fej és okos is. Amit az orosz sportolókkal, művészekkel oligarchák rokonaival vagyonuk elcsaplizásával, ellopásával kapcsolatban mondott, mindig is így gondoltam. Disznóság büntetni őket!
gekk
2024. augusztus 24. 14:00
Fidkányok olvastatok már vmit lsimi mélykeresztény, konzervatív emberként írott szerzeményei közül? Ajánlom figyelmetekbe.
The Loner
2024. augusztus 24. 10:53 Szerkesztve
SKY ! A TE, GATYÁJÁBA SZARÓ GAZDÁD, A VENDÉGEKKEL POFOZKODÓ, TELEFONTOLVAJ ...stb MIKOR HOZZ HASONLÓ DÖNTÉST ?
The Loner
2024. augusztus 24. 10:47 Szerkesztve
"Elbuktam, és ezért vállalok minden felelősséget és következményt. A múlt éjjel ittas állapotban vitába keveredtem egy hölggyel, a vita a legnagyobb sajnálatomra tettlegességig fajult. Elfogadhatatlan és vállalhatatlan, amit tettem. Cselekedetemet rettentően sajnálom. Noha sajnálatos módon nem emlékszem a történtekre, elfogadhatatlan, amit tettem. Szeretnék elnézést kérni mindenkitől, legfőképpen az érintettől. Szeretnék elnézést kérni a családomtól, az engem támogatóktól, a politikai közösségemtől. Azok után, amit tettem, nincs helyem a közéletben. Ezért minden közéleti pozíciómról lemondok, így az EP-képviselői mandátumomról és a Nemzeti Agrárkamara elnöki tisztéről is, a Fideszből pedig kilépek. Ez a legkevesebb, amit ebben a helyzetben meg kell tennem. Szégyellem magam, még egyszer elnézést kérek az érintettől és mindenkitől, aki most csalódik bennem. Tettemért a közéleti felelősségen túl, természetesen minden jogi következményt is vállalok." SKY ! MI A PROBLÉMÁD ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!