Vezetheti-e a kerületét a börtönből a DK-s polgármester? A szakértő válaszol

2024. augusztus 29. 11:52

Az óbudai korrupciós botrány márciusban robbant ki, és azóta is folyamatosan újabb részletek látnak napvilágot.

2024. augusztus 29. 11:52
null

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

Nagyon úgy tűnik, nincs más út a korrupciós botrányban nyakig elmerülő Kiss László óbudai DK-s polgármester előtt, csak a lemondás. 

A Gyurcsány-párti politikus letartóztatását szeptember 16-ig rendelték el, s nagy esély mutatkozik arra, hogy a határidőt a bíróság meghosszabbítja. A szerteágazó ügy ugyanis a nyomozati szakaszánál tart, Kiss helyettese, Czeglédy Gergő alpolgármester pedig már több hónapja letartóztatásban van – írja a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

„Amennyiben a III. kerület új képviselő-testülete október 15-ig nem alakul meg, akkor adott esetben a grémiumot az alaptörvény-ellenes működés okán az Országgyűlés feloszlatja, 

s e határozattal a polgármesteri tisztség is törvény alapján megszűnik” 

– fogalmazott a portálnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Rávilágít: Kiss Lászlóék persze megpróbálkozhatnak különböző fogásokkal, amilyen például a letartóztatásban tett eskütétel, ám ennek jogszerűsége kétséges. „Szakértők szerint kérdések merülnek fel az eskütétellel kapcsolatos személyes polgármesteri jelenlét kötelezettsége kapcsán, valamint arról, hogy letartóztatásban lévő megválasztott polgármester tehet-e írásban javaslatot az alpolgármesterek személyére, illetve ezt elfogadhatja-e a képviselő-testület” – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán, majd hozzátette: 

a szakmai döntés a kormányhivatal kompetenciája e körben”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az alkotmányjogász arra is felhívta a figyelmet, hogy az eskütétel kapcsán a személyes, fizikai jelenlét követelménye a vonatkozó alkotmánybírósági határozatból is levezethető.

Mint mondta: noha az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata alapján a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti a képviselő-testület alakuló ülését, „a testület alaptörvény-ellenes működését eredményező helyzetet ez a helyettesítési jogkör nem tudja feloldani”.

Ifj. Lomnici Zoltán a portál kérdésére kitért arra is, 

hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a képviselő-testület – minősített többséggel hozott határozata alapján – közigazgatási pert is indíthat a polgármester ellen 

sorozatos törvénysértő tevékenysége, illetve mulasztása miatti jogi felelősségének megállapítása iránt, a polgármester tisztségének megszűnése érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 29. 15:07
RasPutin 2024. augusztus 29. 13:16 Schadl György mennyi ideig irányította az előzetesből a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart? Rajk Laci bátyátok is a börtönből vezette az ÁVH-tokat, még azt is kikötötte, hogy milyen kötélre kössétek fel, milyen dróthálóba csavarjátok és milyen mésszel öntsétek le. Azt is kikötötte hogy arccal lefelé temessétek el , ha kaparna nehogy kijöjjön nektek.
formaegy-2
2024. augusztus 29. 13:45
M.o. felzárkózik az EU-hoz. Bűnözők simán élik világukat, maradhatnak a poziciójukban. Ha az ellenzéki bűnöző bandáról van szó, akkor meg pláne!
bokrosbirka
2024. augusztus 29. 13:38
Nehogy elképzelje már valaki, hogy egy szocionistát börtönbüntetésre ítélnek. Mielőtt ez csúfság megtorténne Kaméleon Harris levelét megírja a legfőbb ügyésznek, hogy a sérthetetlen szent szocliberóst nem szabad elítélni a gyarmati bíróságnak. Esetleg, ha nagyon kilóg a lóláb, akkor fellebezés és megkapja Cserni János főbíránkat, akit az igazság saját szavai szerint nem érdekli. Még az sem biztos, hogy az ítélkező bíró ablakán nem lőnek be éles lőszerrel, mihez tartás végett.
Akitlosz
2024. augusztus 29. 13:29
Aki a közügyektől nincsen eltiltva ő választó és választható. Nem neki kell megoldnia, hogy személyesen meg tudjon jelenni az önkormányzati üléseken, hanem a büntetésvégrehajtásnak azt, hogy el tudja látni a választott tisztségét. Ez a mai korban meglehetősen könnyű. Az önkormányzatok interneten keresztül is tudnak tanácskozni, szavazni, meg mindent, amit csak akarnak. Iskolákat el lehet végezni, hivatalos állami bizonyítványokat lehet kapni személyes találkozás nélkül. Mégsem tanult az állam semmit a járványból? :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!