Letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét

2024. augusztus 16. 13:46

A döntés ellen az ügyészség és Kiss László védője is fellebbezett.

2024. augusztus 16. 13:46

Nyitókép forrása: Dobrev Klára Facebook-oldala

Letartóztatták Kiss Lászlót, a főváros harmadik kerületének polgármesterét a kerületet érintő korrupciós ügy miatt – értesült a 24.hu a DK-s politikus védőjétől, Zamecsnik Pétertől. 

Az ügyvéd a portálnak elárulta: 

30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a polgármester ellen, ám a döntés nem jogerős, 

az ellen az ügyészség, és ő is fellebbezett. Mint mondta, a Fővárosi Törvényszék az ügyészség két indoka közül az egyiket találta megalapozottnak, mégpedig a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetése, mint minden korrupciós ügyben.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerdán kihallgatott gyanúsítottak között van Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség.

Mivel vádolják az óbudai polgármestert?

Azóta az is kiderült, mi a vád Kiss Lászlóval szemben. A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Ezt is ajánljuk a témában

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

Frissítés:

Az ügyben az bíróság is kiadott egy közleményt, ebben a következővel indokolták a letartóztatást:

„A bíróság mai ülésén arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény jellege, annak szervezett elkövetési módja, a nyomozás állása és iránya, továbbá a gyanúsítottak befolyásolási szándéka és képessége miatt alappal feltehető, hogy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása, vagy a terheltek szabadlábon hagyása esetén a gyanúsítottak a még az eljárásba be nem vont személyek jogellenes befolyásolásával, a még fel nem kutatott tárgyi bizonyítási eszközök, adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítási eljárást meghiúsíthatnák vagy megnehezíthetnék.”

 

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 22. 19:56 Szerkesztve
No most a nagy helyzet az, hogy ezek a módszerek, sok év óta, minden önkormányzatnál elterjedtek. De nem csak itt, hanem az összes olyan helyen, ahol pályáztatják a beszerzéseket. Tíz cég is ad horribilis fal árajánlatot, hogy a tizenegyedik a kevésbé horribilissal nyerhessen és legyen mit visszaosztani a megrendelőnek. Csakhogy a hatalom embereit védi a "párt" és a maffia, az ellenzéket meg elkapja az ügyészség. Majd ha a hatalom gazdát cserél, fordulni fog az irány. Akkor a mai hatalom emberit tartóztatja le az "új pártatlan" ügyészség a disznóságokért. Csak aki nem mozgott soha az "üzleti életben", az csodálkozik el ezeken az egyszerű dolgokon. Pedig ez a valóság elvtársak és elvtársnők. (Elterjedt nézet szerint a csúnya, piszkos, elítélendő, bűnös korrupció az, amiből engem /már megint/ kihagytak.)
AnarchyInTheEU
2024. augusztus 16. 20:24
A képen melyik a Kiss László? 😀
Reszelő Aladár
2024. augusztus 16. 20:05
Klári, Feri, honnan tudjátok, hogy biztosan ártatlan? Tudtok valami olyat, amit a hatóságok még nem?
Isten jobb keze
2024. augusztus 16. 17:59
Elovasom a fideszes kommenteket, hát nem csodálkozok azon hogy az ország ott tart ahol….😢😢
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!