Breaking: őrizetbe vették a gyurcsányista polgármestert

2024. augusztus 14. 10:14

Az esetre Gyurcsány Ferenc is reagált.

2024. augusztus 14. 10:14

Nyitókép: Bennfentes.hu

Cikkünk frissül!

A Nyomozó Főügyészség nemrég közölte, összehangolt akciót hajt végre szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Úgy tűnik, magát Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét is letartóztatták – közölte a Magyar Nemzet.

Az esetről Gyurcsány Ferenc is beszámolt közösségi oldalán. A DK elnöke „nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak nevezte az őrizetbevételt”.

Az ellenzéki politikus hozzátette, „ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami az őrizetbevétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást. Ez tényleg így van”.

Majd azzal folytatta, „Orbán rendszerében nincsenek véletlenek, és biztosan nincs szakmai függetlenség. 

Ha Kiss Lacit, Óbuda polgármesterét őrizetbe vették, akkor annak politikai oka volt”.

Mert ugye, ahogy fent láttuk, szakmai oka nincs.

„Mint ahogy nyilvánvalóan nem egy kerületi rendőrkapitány döntött arról se, hogy egy politikával átitatott ügyben börtönbüntetéssel fenyegetett eljárást kezdeményez Donáth Anna, Gurmai Zita és Herényi Károly ellen. Ugyan kérem!” – fogalmazott Gyurcsány. 

Az ügy kulcsfigurája szeptemberig börtönben marad

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt korábban, szeptemberig börtönben marad az óbudai korrupciós botrány kulcsfigurájának tartott P. Gábor, akit március elején fogtak el. 

Akkor az ügyészség annyit közölt, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

A nyár folyamán ugyanakkor az is kiderült, hogy kinél landolhatott a pénz jelentős része: őrizetbe vették, letartóztatták és minősített vesztegetéssel gyanúsították meg Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy bizalmasát. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. 

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.

A Magyar Nemzet akkor emlékeztetett, hogy Kiss László DK-s polgármester is gyanúba keveredett, az ügy egyik szereplője ugyanis azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Anonymus indította el a „lavinát”

Emlékezetes, hogy az ügy hátteréről pár éve Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy 

a már említett P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint feltételezhetően kenőpénzzel számolt el.

A képkockákon jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Ezt is ajánljuk a témában

Összehangolt akciót hajtott végre a Központi Nyomozó Főügyészség

A Központi Nyomozó Főügyészség a Mandinert arról tájékoztatta, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában szerdán összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre.

A nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények – ismertették.

A nyomozó főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 50 hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak – zárták közleményüket.

Reagált az óbudai önkormányzat

A Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai akciója kapcsán kérdésekkel fordult Óbuda-Békésmegyer önkormányzatához. A hivatal közleményt adott ki, melyben ismertették, hogy 

négy nyomozó tartózkodik az önkormányzat épületében, akikkel mindenben együttműködnek, 

a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják számukra.

Továbbá közölték, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél házkutatás is történt, ezzel kapcsolatban azonban további információ nem áll rendelkezésükre.

A kommünikében emlékeztettek, hogy a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. 

Ezután ismét megerősítették, hogy 

az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”.

Megszólalt Kiss védője is

A közleményben továbbá nehezményezték, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó jólértesültsége jellemezte. Az önkormányzat kifogásolta, hogy számos lap, köztük a Magyar Nemzet is, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben állításuk szerint Óbuda-Békásmegyer önkormányzata semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól. 

Időközben a 24.hu-nak megszólalt Zamecsnik Péter sztárügyvéd is, a polgármester védője. Zamencsik elmondta, egyelőre nem tudja, hogy Kisst milyen üggyel összefüggésben fogták el, délután közlik vele a gyanúsítást. 

 

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. augusztus 14. 22:59
Megy a hugyos is, vagy megint csak helyette ül valaki?
Reszelő Aladár
2024. augusztus 14. 20:06
Hajaj. Most akkor az igazságszolgálatás mégsem független? Pedig Gergely nemrég még ezt monda. Olyan nehéz ezt követni. Amúgy meg ártatlan, mert MSZP-D korrupcióról nem is hallottunk még soha, mert olyan nem létezik.
2024. augusztus 14. 18:52 Szerkesztve
nagyon csini horngáborosban tolja, ilyen affektált buzilótartásban (hogy az mér jó?)
Osztap_Bender
2024. augusztus 14. 17:32 Szerkesztve
A cikkben vázolt pénzszerzési megoldások, a politikai és a gazdasági életben évtizedek óta jelen vannak. Először még Horn elvtárs regnálása idején a Krisztina kőruti "kamarában" találkoztunk ilyennel. Mindent, amit a kamara vásárolt, meg kellett fejelni annyival, amit ők mondtak és azt visszafolyatni a megrendelő elvtárs részére. Ma is ugyanez folyik minden szinten, minden pártnál, intézménynél. Aki megbukik, az vagy hülye vagy nem tartott be valamilyen írott vagy íratlan, ebben a körben érvényes "szabályt". Vagy pedig "beáldozták" valamiért, mint annak idején Zuschlag gyereket böszméék. Csak a biztonság kedvéért írom ide az üzletben gyöngébbek számára: nehogy azt hidd, hogy a fidesznél és cégjeinél ez másképpen van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!