Schiffer: A Nyugat évtizedekkel ezelőtt amerikai megszállás alá került

2024. július 24. 16:02

Idén is izgalmas vitáknak és beszélgetéseknek ad teret a tusványosi szabadegyetem.

2024. július 24. 16:02
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Századvég

A Századvég-lounge sátorban a 33. Tusványosi Szabadegyetem hivatalos első napján Európa válságáról vitázott egymással Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő és Molnár Attila Károly, a Századvég eszmetörténésze. A moderátor Megadja Gábor, a Századvég kutatóigazgatója volt. Megadja azt a kérdést tette fel először a résztvevőknek, valóban válság van-e Európában (Nyugaton) vagy csak fenntartja magát ez a válságtudat?

Molnár Attila Károly erre azt válaszolta, hogy már a francia forradalom óta létező gondolat a Nyugat válsága. „Sokan mondhatják, hogy ez tévtudat, de az elmúlt 30-40 évben olyan empirikus adat is előkerült, ami azt mutatja, hogy a Nyugattal sok probléma van. 

A II. világháború végén Európa elvesztette az önállóságát és a saját maga feletti rendelkezést. 

Amire annyira büszkék voltak az európaiak, legyen szó a kultúráról vagy a gazdaságról, abban megcsúszás tapasztalható. Ezt leginkább a geopolitikai önállóság elvesztésében lehet látni” – hangsúlyozta az eszmetörténész.

Kapcsolódó vélemény

Megadja Gábor – Molnár Attila Károly

Vendégszerzők

Idézőjel

A történelemben alig találunk korokat, amelyek büszkébben moralizáltak volna – azaz morális érvekkel igyekeztek uralmi igényeiket igazolni –, mint a demokrácia kora.

Schiffer András közölte, kikerüli a Nyugat válsága diskurzust. „Ha ennyire nyilvánvalóan ki lehetne jelenteni, hogy a térség válságban van, akkor nem kellene migrációs válságról beszélni, mert senki nem akarna idejönni”.

Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt 30-40 évben Kelet-Európa számára túlságosan is igazodási pont volt Nyugat-Európa. A volt országgyűlési képviselő úgy vélte, az elmúlt fél évszázadban is teremtett értéket a Nyugat, még ha az nincs is azon a szinten, mint a megelőző száz évben. Az egykori LMP-s politikus szerint  a modernitás válságba jutott, a globális-lokális tengelyt is keresztülmetszve van egy szakadás.  „1945-ben nem pusztán Kelet-Európa került megszállás alá, hanem a Nyugat is. Csak míg Keleten a szovjetek diktáltak, addig a kontinens másik felén az amerikaiak” – hangzott el.

Így tudnak fejlődni a kelet-közép-európai országok

Molnár Attila Károly arra is kitért, hogy míg az arab országokban népességrobbanás zajlik, addig Európa egye vidékei teljesen kiürülnek, egy nagy vákuum keletkezik, és ezeket a muzulmán országokból érkezők töltik fel. Schiffer András ehhez hozzáfűzte, nem kell itt bizonygatni, hogy mekkora migrációs krízis van, „de ha komolyan rágyógyulunk arra, hogy a Nyugat válságban van, akkor már-már elfogadjuk azt, hogy a világ más pontjain minden rendben van. Pedig nincs így”

Az ügyvéd leszögezte, hogy 

a jelenleg uralkodó helyzetből a kiút az a lokalitás erősítése lehet. 

Azzal  kell megküzdeni, hogy irgalmatlan nyomás nehezedik a közösségekre, hogy egy uniformizált létformát vegyenek fel. (...) Ez az egész egy torz látásmód. A kelet-közép-európai közösségek úgy tudnak fejlődni, ha a saját útjukat megtalálják” – mondta az egykori LMP-s országgyűlési képviselő.

Vissza tudja-e szerezni Európa az önállóságát?

Végül arra a kérdésre is igyekeztek választ adni a vitázó felek, hogy Európa vissza tudja-e szerezni önállóságát Amerikától.

Molnár úgy vélte, az ukrajnai háború óta látszik hogy a globális erőviszonyokban átalakulás zajlik. Schiffer ehhez hozzátette, hogy 2025 január végén, még ha adminisztrációváltás is lesz a Fehér Házban, az nem fog mindent rögtön megoldani. „Szerintem Európán belül azt lehetne tenni, – függetlenül attól, hogy mi lesz az amerikai elnökválasztás eredménye –, hogy 

lépésről lépésre vissza kell szerezni az európai intézményeket”.

Az ügyvéd felhívta arra a figyelmet, hogy az Egyesült Államok demokratikusnak hazudott gépezete a globális cégek kezében van. Ezt az elmúlt napok történései is bizonyították – idézte fel a Joe Biden visszalépése óta zajló történéseket az LMP valamikori politikusa.

Molnár Attila Károly az fenti gondolatokra úgy reagált, hogy „bármennyire is erősek ezek a globális cégek, a nemzetállamok működésén vagy a civil szerveződéseken látszik, hogy kezd a rendszerük meginogni, elég csak a francia sárgamellényes megmozdulásokra gondolni. Továbbá az is kérdéseket vet fel az eszmetörténész szerint, hogy mi lesz azzal a mintegy tíz százaléknyi muzulmán réteggel, akik Nyugat-Európában él, és a vallásán keresztül igyekszik választ adni mindennapjainak kérdéseire”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában



 

 

 

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­d­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
rocktoberi-2
2024. július 25. 18:19
Schiffer felwokult.
Türelem
2024. július 24. 21:06
András! Új hitlerek gázolják Európát, az európai nemzeteket, a zsidóságot, mikor ébredünk fel, meg kell várnunk az újabb vagonokat? Mihez asszisztál az európai, benne a magyarországi zsidóság? Egyenlőre a megsemmisülésünkhöz... Te ezt felismerted, mit fogsz tenni? Várjuk a programodat....
Aerion
2024. július 24. 20:41
Zsolakomarom Mifele rabszolgalazadas? Ork ban bevezetett mindent, es be is fog vezetni mindent, amit az EU kert. ----------------- Ha ez történt volna, nem lenne a nyakán a kés. Az állításod hazugság. Semmilyen, úgynevezett 's z e k t o r á l i s feljogosítás' (niggerbetelepítés, elembétékú, sorosfelszopás) nem teljesült, emiatt többtízmillió eurós uniós forrást blokkolnak. ------------------- Pontosan ugyanaz van, mint Szlovakiaban, Lengyelorszagban, Romaniaban, ahol ugymond nincs rabszolgalazadas ----------------- Lengyelországban volt valami hasonló, de az elbukott, Szlovákiában kezdődött valami, de oda még nem érkezett meg Crassus, a szőrőstalpúaknál meg nem volt semmi. És amilyen gyáva gecik, nem is lesz, csak majd akkor, ha az oroszok már bevonultak Lembergbe. Akkor majd szélsebesen átállnak, és elvagdalják az összes veszett állat nyakát, akit elérnek. Ők így szokták intézni az ügyeiket. Tudod.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!