Felkötheti a nadrágját Von der Leyen, ha Trump nyeri az elnökválasztást

2024. július 24. 05:28

A közép-európai országok viszont kedvező helyzetbe kerülhetnek.

2024. július 24. 05:28
null
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Joe Biden a visszalépése után közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris alelnök jelöltségét az amerikai elnöki pozícióra, Donald Trumppal szemben. A felmérések szerint azonban nincsenek jó esélyei. Arról, hogy mit jelentene az Európai Uniónak az, ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, Lajkó Fannit, az Alapjogokért Központ elemzőjét kérdeztük. 

Mit jelentene Trump megválasztása a von der Leyen által vezetett EU-nak?

Donald Trump megválasztása jelentős hatással lenne az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság háborús politikájára.

Von der Leyen eddigi irányvonala a háború támogatására összpontosít, különösen Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikája révén.

Ezzel szemben Trump, aki a béke és a diplomácia híve, prioritásként kezeli a konfliktusok rendezését és a tárgyalások előmozdítását, amely radikálisan eltér von der Leyen hozzáállásától. Ez a nézeteltérés jelentős feszültséget okozhat az EU és az Egyesült Államok között, különösen, ha Trump sikeresen érvényesíti békepolitikáját. Az Európai Bizottság, amely már eddig is elutasította a jobboldali véleményeket és kritikákat, valószínűleg még inkább elzárkózik majd a Trump által képviselt békepárti irányvonalak előtt, ami további diplomáciai súrlódásokhoz vezethet.

Miután Joe Biden visszalépett az elnöki pozícióért való indulásért, jelentős zavarok alakultak ki a demokraták körében. Biden visszalépésével a demokratáknak középtávon új jelöltet kell találniuk, ami időt és energiát emészt fel, és csökkentheti a párt egységét. Ez Trump számára előnyös lehet, mivel a Demokrata Párt belső vitái és a jelölési folyamat zűrzavara gyengítheti a demokraták táborát és koncentráltabb kampányra adhat lehetőséget Trumpnak. Ez még inkább megalapozza a balliberális uniós vezetők félelmét, akik hónapok óta tartanak egy esetleges republikánus vezetéstől. 

Ezt is ajánljuk a témában

Trump elnöksége mennyire változtatna az unión belül erőviszonyokon? Kinek lehet „félni valójuk” az unión belül, ha Trump hatalomra jutni?

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok valószínűleg fokozná nyomását a NATO tagállamaira, hogy növeljék védelmi költségeiket, ami különösen érzékenyen érintheti Németországot és Franciaországot. Ezek az országok eddig nem mindig teljesítették a NATO költségvetési kötelezettségeiket, és Trump korábbi elnöksége alatt is kritikát kaptak emiatt. Trump protekcionista politikája, amely magában foglalhat vámokat és kereskedelmi korlátozásokat, növelheti a feszültséget az EU és az Egyesült Államok között, különösen az EU nagy gazdasági hatalmú országai, például megint csak Németország és Franciaország számára. 

Az amerikai importkorlátozások és kereskedelmi háborúk következményeként ezek az országok, amelyek jelentős mértékben függnek az amerikai piacoktól, gazdasági nehézségekkel szembesülhetnek. 

Trump elnöksége milyen hatással lenne a V4-ek együttműködésére, tekintve, hogy a magyar miniszterelnöknek rendkívül jó a viszonya az Donald Trumppal? 

Trump várhatóan megerősítené a közép-európai országok, például Magyarország, pozícióját az EU-ban, miközben növelné a nyomást az uniós intézményekre, hogy csökkentsék a közép-európai államokkal szembeni politikai és pénzügyi nyomást. Trump politikai irányvonala, amely a nemzeti érdekeket és a szuverenitást helyezi előtérbe, jól illeszkedik a V4-ek elképzeléseihez, így várhatóan javítja a közös fellépést az EU központosító törekvéseivel szemben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Elképzelhető-e, hogy Trump hatására az uniós vezetők hirtelen „felismerik” az európai szuverenitás fontosságát?

Trump politikája, amely a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, ellentétben áll az EU szorosabb integrációs és központosító törekvéseivel, így várhatóan erősítené a nemzeti szuverenitás és a tagállamok önállósága iránti érzelmeket az EU-n belül. Magyarország számára Trump elnöksége kedvező lehet, mivel a közép-európai országok számára előnyös, ha az amerikai vezetés támogatja nemzeti érdekeiket és a nemzeti határok védelmét.

Az uniós balliberális vezetők, akik általában a föderalizmust támogatják, várhatóan konfliktusba kerülnek Trump politikai irányvonalával, ami további feszültségekhez vezethet az EU-ban. Trump megválasztása így nemcsak Magyarország, hanem a nemzeti érdekek védelmét is jelentheti, miközben erősítheti a szuverenista politikai irányvonalat az uniós színtéren.

Az utóbbi években egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok első számú ellenfelének Kínát nevezte ki, Trump elnöksége milyen hatással lenne az Ázsia felé fordulás politikájára? Ennek milyen következményei lehetnek Európára nézve? 

Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági és kereskedelmi háború megerősítheti az ázsiai fordulás politikáját, amelyben Kína és az Egyesült Államok közötti feszültségek dominálnak. Trump protekcionista politikája várhatóan fokozza az amerikai-kínai versenyt, ami arra ösztönözheti az ázsiai országokat, hogy fokozzák regionális együttműködésüket és új kereskedelmi megállapodásokat kössenek. 

Európa számára ez a helyzet új gazdasági lehetőségeket teremt.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok miatt Európa, különösen a közép-európai országok stratégiai szereplővé válhatnak, mivel képesek lehetnek helyettesíteni vagy diverzifikálni az ellátási láncokat, amelyek eddig Ázsiára támaszkodtak. Az európai cégek, különösen azok, amelyek az ipari termelés vagy technológiai szektorban dolgoznak, új lehetőségeket találhatnak az ázsiai piacokon, valamint megerősíthetik gazdasági kapcsolataikat Ázsiával, kihasználva az új kereskedelmi dinamikát és infrastruktúra-fejlesztéseket, mint például az Új Selyemút projekt. Magyarország, mint közép-európai állam, kiemelt szerepet játszik a globális gazdasági kapcsolatokban, mivel egy fontos csomópontot képez a nyugati és keleti érdekek találkozásában. Az ország célja, hogy kihasználja ezt a helyzetet a globális konnektivitás elősegítése érdekében, ami nem csak Magyarország, de az Európai Unió számára is hasznos a versenyképesség fokozásában. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­e­­­x­i­ ­­­p­­u­­­n­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 24. 17:36
Azért sikerül ugynazokat a lipsi gondolatokat viszontlátni itt is, hogy miért rossz Trump: - kereskedelmi háború Kínával. Ami ugye rossz a globalizáció szempontjából, de amikor Biden emelt vámokat és tiltotta ki a kínai autókat, akkor azzal semmi baj nem volt - vámok az európai kereskedelemben. De amikor az inflációcsökkentési törtvényt felhasználva az USA elkezdte elszipkázni az európai ipart, azzal semmi gáz nem volt. - ha majd Trump adja 4x annyiért a palagázt, akkor az a világ legfelháborítobb dolga lesz. Amikor Biden adta ennyiért, akkor pontosan 1 MAcron szalagcímet ért meg a dolog. Amúgy meg Ursulának nincs önálló politikája. Azt teszi, amit a Demokrata pártveetésen keresztül a nem létező deepstaate-ből mondanak neki. Lesz még Dr Miniszterelnök Európa elárulója az USA-nak.
cccbasatu
2024. július 24. 13:48
Trampli soha nem lesz újra az USA elnöke de ha mégis akkor viselkedésétől függően egy jobb lövész tesz pontot az ügy végére.Másrészt az USA nem akar Oroszországgal háborúba keveredni.Trampli pedig atom háborút akar kirobbantani, mivel olyan hülye mint a segg.Orbán azt hiszi hogy trampli majd nyer és ő lesz az ő megváltója.Elképzelhető hogy legutóbb Trampli azt mondta Orbán "hogy én vagyok az apád".Ez nagyon is hihető mert mind 2 segg hülye.
Mandiner444hu
2024. július 24. 12:46
A BlackRock előre tudott a merényletről? Egy nappal korábban 34 millió Trump-részvényt adtak el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!