Joe Biden is össze-vissza beszélt, de ebben csak egyvalaki jobb nála: Kamala Harris

2024. július 22. 16:00

Az amerikai hírportálok versenyt röhögnek egymással az elnökjelölti várományos alelnök „szósalátáin”.

2024. július 22. 16:00
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala

Nyitókép: MTI/EPA/Abaca/Pool/Yuri Gripas

Miután Joe Biden a pártbázis (no meg a finanszírozók) nyomásának engedve a minap kiszállt az elnökválasztási kampányból, Biden alelnöke, Kamala Harris vált a legesélyesebbé a Demokrata Párt elnökjelöltségének elnyerésére – Biden maga is őt támogatta. Úgy tűnik azonban, hogy Harris elnökjelölti útját is szegélyezi néhány veszély –

például az, hogy pont ugyanannyira nem tud beszélni, mint Biden elnök, bár ennek esetében minden valószínűség szerint nem a demencia az oka.

A brit Telegraph publicisztikában nevezte „rossz fogadásnak” az alelnök kiszemelését a demokrata elnökjelölti pozícióra, s hosszan ecsetelte tündöklését és hanyatlását, felsorolva jó néhányat Harris híres „szósalátái”, értelmetlen mondatai közül. A szerző Emily Jashinsky szerint Kamala Harris, aki 2018-ban a Glamour magazinnál az „év nője” címet kapta, s dolgozott korábban Kalifornia főügyészeként és szenátoraként is, „a Demokrata Párt fényes jövőjének tűnt”. Most azonban azok, akik „szoronganak Biden nyilvánosság előtti szenilitása miatt, nem találnak Harrisben vigasztalásra”;

a Telegraph szerzője szerint a demokrata establishment számos tagja teljesen ki is hagyná Harrist az elnökjelölti castingból, s inkább Gavin Newsom kaliforniai vagy Gretchen Whitmer michigani kormányzóra tenne.

A brit lap publicistája úgy fogalmazott: Harris „olyan kibogozhatatlan aforizmák forrásává vált, melyek miatt a virális hírhedtség szinte mindig együtt jár azzal, ha Harris jelentősebb beszédet mond vagy interjút ad”. Erre számos példát is hoz: az alelnök például egy közösség gyermekeivel kapcsolatban úgy fogalmazott, „amikor a közösség gyermekeiről beszélünk, nos, ők a közösség gyermekei”. 

Mikor 2022-ben valami egészen sürgetőről szeretett volna beszélni, azt mondta: „Itt az ideje, hogy megtegyük, amit tettünk, és ennek minden nap az ideje.” Az idő korábban is megviccelte már, akkor az idő múlásával kapcsolatban kijelentette: 

Ugye, az idő múlásának jelentősége? Az idő múlásának jelentősége. Ha belegondolsz, nagy a jelentősége az idő múlásának”.

Az orosz-ukrán háborút pedig úgy elemezte: „Ukrajna egy ország Európában. Egy másik, Oroszország nevű ország mellett létezik. Oroszország egy nagyobb ország. Oroszország egy hatalmas ország. Oroszország úgy döntött, hogy megtámad egy kisebb, Ukrajna nevű országot. Úgyhogy gyakorlatilag ez helytelen.”

Jashinsky szerint Harris vezetőként nagyon rosszul menedzselte 2020-as elnökjelölti kampányát, s „vállalkozásbarát kulturális baloldalisága” mára már jóval kevésbé meggyőző, mint akkor. Kritizálja emellett azt is, hogy Harrisnek semmiről sincs világos álláspontja. Szerinte ezek a gyengeségek a számokban is tükröződnek: míg 2019-2021 között, azaz elnökjelölti kampányának elindulásától beiktatásáig folyamatosan egyre népszerűbb lett, azóta csak egyre inkább kiábrándulnak belőle az amerikaiak.

Januárban a Los Angeles Times kikutatta, hogy Harris nettó népszerűsége (az őt kedvelő és nem kedvelő amerikaiak százalékban kifejezett arányának különbsége – a szerk.) valamivel kisebb volt akkor, mint Trump alelnökéé, Mike Pence-é alelnöksége azonos időszakában, az őt megelőző három alelnök népszerűségét pedig messze alulmúlta Harrisé.

Ekkor a nettó népszerűsége a YouGov mérése szerint -12 százalékpont volt, míg 2019-ben ezt a számot legalább nullára ki tudta hozni.

„Egykor még demokrata elnökjelöltnek is jó fogadás volt, most viszont Biden lecserélésére sem jó fogadás – és ő az alelnök!” – panaszkodik cikke végén Jashinsky.

Eközben a Fox News azon gúnyolódik, hogy a The Daily Show egy kabarébetétjében csúnyán kifigurázták az alelnök „szósalátáit”. Desi Lydic humorista a betétben Dahlia Rose Hibiscust, Harris állítólagos

„holisztikus gondolati tanácsadóját”

játszotta, akinek feladata a következő: „Én vagyok az, aki a gondolatokat tanácsolja, tanácsolási helyről. És miután megtanácsoltam, kommunikálom őket, holisztikusan”.

A humorista szerepében maradva elmondta: az elnöknek „kevésbé mondatokat, mint inkább gondolati utazásokat” szokott javasolni egy olyan eljárás keretében,

amelyet „gondolkodás nélküli beszédnek” hív.

Ennek lényege szerinte az, hogy „nem a gondolat célja a fontos, hanem az útja, és az, hogy az útját hány szóval írod le”. Ennek példájaként egy valós Harris-idézetet hozott fel, melyben az alelnök arról értekezett: „Azt gondolod, most estél ki egy kókuszfából? Mindannak kontextusában létezel, amiben élsz, és ami előtted volt.”

A „holisztikus gondolati tanácsadót” játszó humorista azt is elmondta, hogy munkája során beszédeket kap Harris csapatától, melyekből minden egyes szót ollóval kivág, majd „szóbarlangjába” viszi őket, hogy inspirálódjék. Ott elvégez egy rituálét és össze-vissza a dobálja a szavakat annak érdekében, hogy „megtudja, milyen sorrendbe szeretné az univerzum tenni őket”. „Az érzés, amit átadnak, sokkal erősebb, mint az, amit jelentenek” – értekezik a szavakról a humorista, aki emellett súlyos kritikával él azok felé is, akik szerint az embereknek érteniük kellene a vezetőiket, ha azok beszélnek. 

Jobban szeretem, ha Kamala szavai nyitottan értelmezhetők, mint egy modern művészeti alkotás”. 

A Daily Show Harris értelmetlen beszédeit már korábban kifigurázta. Akkor egy inkompetens alelnökről, Selina Meyerről szóló amerikai tévésorozat, a Veep egy klipjét montírozták egybe a „közösség gyermekeiről” szóló Harris-idézettel – utóbbi ugyanis igencsak hasonlított a Veep azon jelenetére, melyben Meyer elmondja: „Nos, mi az Amerikai Egyesült Államok vagyunk, mert egyesültünk… és mert államok vagyunk.”

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­t­­é­k­e­l­­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
szaboesz
2024. július 22. 20:11
Ez nagyon jó!!! Napom fénypontja volt a cikk olvasása. Még több ilyet!
Kamcsatka5
2024. július 22. 18:59
Hipozott 3,14-csa! Agya meg lugozott, igy elérték hogy nem égeti a bidét és ezzel a Fuggerék szarosgyurijait! Apropo, mi van a gáti karcsikával?
robertdenyiro
2024. július 22. 18:28
Szektás libshit kreténeknek pont jó lesz Kamela. Kétpofára fogják zabálni a faszságait. Nekünk megfelel, mert ő még a bidénél is hülyébb és a hallottak se fognak rá szavazni. Remek a műsor. Szopni fogtok, idióta libshitek. Nem kicsit. Nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!