Orbán Balázs Tusványoson: Ha Trump nyer, az nekünk jackpot!

2024. július 24. 15:37

A miniszterelnök politikai igazgatója átfogó válaszokat adott a magyar stratégiáról. Elárulta: hamarosan bővül a Patrióták Európáért frakciója az EP-ben, de beszélt Magyar Péterről is.

2024. július 24. 15:37
Kereki Gergő, Orbán Balázs
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Képek forrása: Mandiner.hu

 

A Kelet emelkedő pályán van, ebből mindenki részesedni akart, legalábbis ez volt nagyjából a helyzet tizenöt éve – jelentette ki Orbán Balázs a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nevű rendezvényen, azaz a Tusványoson.

A miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette, akkor ugyanazt csináltuk, amit a németek vagy a franciák, ázsiai befektetőket hívtunk, az ottani piacokra pedig próbáltuk kivinni a termékeinket. Ma már azonban világrendszerváltás zajlik, amihez hasonló legalább ötszáz éve nem volt, így nem a Nyugaton belül zajlik a versengés.

A politikai igazgatót Kereki Gergő, a Mandiner főszerkesztője kérdezte, akinek felvetésére Orbán Balázs úgy folytatta:

a nyugati stratégia az lett, hogy le kell nyomni a nyugaton kívül fejlődő hatalmakat, a blokkon belül pedig kizárólagossá kell tenni az elköteleződést.

A Foreign Affairs felületén szinte rengeteg cikk a blokkosodásról szól – mutatott rá.

Ebből érthető meg szerinte, hogy 2014-ben és 2022-ben is a nemzetközi jogba ütközően támadták meg az oroszok ukránokat, a világ most mégis teljesen máshogy reagált ugyanarra. Ma már létezik a blokkosodás nyugati elképzelése, ezért Oroszországot minden tekintetében ki akarja tolni, hogy ne tudjon kihívó lenni.

„Tök új a térkép, a világpolitikai gondolkodás teljesen megváltozott” – jegyezte meg.

Orbán Balázs
Forrás: Mandiner

A blokkosodás perifériára, ütközőzónába sodor minket, elvágja számunkra a fejlődés útját. Ez tehát nem jó nekünk. A franciák és a németek sem nyugodnak amúgy ebbe bele, legfeljebb a franciák diplomatikusabbak, míg a németek átálltak a túloldalra, az élére próbálnak állni a folyamatnak, ami nem tetszik nekik.

„Mi egy pici ország vagyunk, a térségünk ma épp nem olyan izgalmas a világ számára, mint a rendszerváltás környékén. Ezért olyan stratégiát kell vinnünk, ami megkülönböztet minket, az egész világ számára egyértelművé teszi, saját logikánk van, intellektuális húzással és politikai stabilitással. Ehhez nekünk ki kell tennünk az asztalra, mint gondolunk a háborúról vagy épp a migrációról” – fogalmazott.

A békemisszió, illetve a felvetés kapcsán, hogy ezért nem fizetünk-e túl nagy árat, a politikus azt mondta, most mindenki érzi, durvább a helyzet, illetve a velünk kapcsolatos diskurzus. Orbán szerint ugyanakkor mindezt nemzetközi kontextusban kell nézni, elég csak a Republikánusokra tekinteni: a jelöltjüket megpróbálják politikai értelemben kivégezni, kiszorítani a kezdeményezéseit.

Mindenütt ugyanaz történik tehát a fennálló struktúrával szemben fellépő erőkkel.

Amikor Trumpt megválasztják, valószínűleg „átszakadás” lesz. Ráadásul az akkor Magyarország számára jackpot. Akkor ugyanis a világ első számú szuperhatalma minket stratégiai szövetségesének fog tekinteni, ráadásul a második, Kína is így tekint ránk Európában. Ezzel történelmi lehetőségek nyílhatnak ki, ugyanakkor ezt a helyzetet az élet választotta ki nekünk, a Biden-adminisztrációval nem miattunk nem került sor – fejtegette.

Közben a nyugati politika átalakulása a napnál is világosabb. Rámutatott: ha a jobboldali erőket összeadjuk az új Európai Parlamentben, már többségről beszélhetünk, a szavazói mozgások előbb-utóbb további változást fognak kikényszeríteni. Ehhez a régi pártoknak is adott esetben alkalmazkodniuk kell.

Aláhúzta: tehát

a jobboldal ma nagyobb és egységesebb, mint korábban, a „Brüsszel ellenzéke pozíció” a jobboldalé, az embereket a jobboldal képviseli a rossz uniós döntésekkel szemben.

Kitért arra is, az olaszok és a franciák is nacionalisták, ezért szeretjük őket.

„A magyar miniszterelnöknek, illetve a magyar jobboldali gondolatnak van akkora reputációja, hatása, gravitációs ereje, hogy arra jutottunk, mi is csinálunk egy pártcsaládot, ami ráadásul még növekedni is fog. Ez óriási előrelépés” – fejtegette. Ilyet korábban csak alapító országot pártjai tudták megcsinálni az EP-ben, most ezt Közép-Európának sikerült. Ebben rejlik a vonzereje, hiába a legnagyobb delegáció a csoportban a Le Pen-féle delegáció, fűzte hozzá a politikai igazgató.

A belpolitikai helyzet kapcsán kitért arra is, szerinte előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a „király meztelen”, a jelenlegi támogatói számára is ki fog derülni, nem elfogadható Magyar Péter. Megjegyezte, személyesen is ellenszenvvel viseltet a Tisza Párt vezetőjével szemben, s így van ezzel mindenki a Fideszben.

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­k­­e­­­l­d­­ ­a­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­­ ­p­u­n­­­c­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Conduct
2024. július 24. 23:52
Milyen jackpot kell még ezeknek a patkányoknak?Már így is visznek mindent mint a LOLA-T.
Kovács Ubul
2024. július 24. 22:55
Meloni
atti64
2024. július 24. 22:44
HA NEM TRAMP NYER KI KELL LÉPNI A PATKÁNY UNIOBOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!