Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A Metropol szakértője szerint másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Magyar Péter szabadlábon van

2024. július 03. 16:39

A telefont a Dunába hajító politikus két Btk-s tényállást is kimeríthetett tettével, kérdés, mit lépnek a magyar és az európai intézmények.

2024. július 03. 16:39
null

Nyitókép: képernyőmentés

Mint ismeretes, Magyar Péter másfél hete egy szórakozóhelyen erőszakkal elvette egy őt videózó vendég telefonját, majd a Dunába hajította azt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A jelenlévők szerint az újdonsült politikus megütötte a vagyontárgy tulajdonosát, majd kicsavarta a kezéből a telefont. Az eset egyértelműen felveti valamely bűncselekmény gyanúját, ráadásul tettenérés és azonnali rendőrségi intézkedés esetén letartóztatást mint kényszerintézkedést is lehetett volna alkalmazni, hiszen Magyar csak a péntek hajnal történtek után pár nappal, június 24-én hétfőn vette át Európa Parlamenti képviselői mandátumát, amelynek köszönhetően mentelmi jogot szerzett. Ez védi őt a büntetőeljárásokkal szemben is.

De milyen bűncselekmények jöhetnek szóba?

A Metropol által megkérdezett jogi szakértők rablásnak minősítették az esetet, mondván hogy teljes mértékben megvalósult a Büntető Törvénykönyv 365. paragrafusa, amely így hangzik:

„Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot (…) alkalmaz (…), az rablás bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A rablás kiemelten társadalomra veszélyes, erőszakos vagyon elleni bűncselekmény, amelynél a bírói gyakorlat szerint a letartóztatás elrendelése indokolt.

Megjelent a sajtóban olyan jogértelmezés is, amely szerint a Magyar által elkövetett cselekmény a rongálás és a garázdaság tényállását meríti ki. Természetesen azonban a cselekmény pontos minősítése a nyomozó hatóság és a bíróság feladata.

Az egész cselekmény egészen könnyen felfejthető és bizonyítható, (a szemtanúk mellett térfigyelőkamerák, illetve magának a megrongált telefonnak a felvételei is felhasználhatóak) a büntetőjogi felelősségrevonás akadálya egyedül Magyar friss mentelmi joga lehet. Kérdés, mit válaszol az EP, ha a magyar hatóságok kikérik Magyart a strasburgi intézményből. A gyakorlat szerint magánvádas bűncselekménynél ( ilyen például a rágalmazás és a becsületsértés) nem szokták kiadni a politikusokat, az erőszakos és a korrupciós bűncselekményeknél azonban igen. ( Ezért sem számíthat hosszú franciaországi és belgiumi luxuséletre az életveszélyt okozó testi sértéssel vádolt Ilaria Salis sem, már ha az EP nem köpi szembe saját korábbi elveit - a szerk.)

Ezt is ajánljuk a témában

Amint arra a Metropol rá is mutat, nagyon gyakoriak, szinte naponta történnek hasonló bűncselekmények, amelyek nyomán meg is indulnak a büntetőeljárások az érintettek ellen. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy precedens értékű lesz a magyar hatóságok és az európai intézmények ebben az ügyben tanúsított magatartása, hiszen vagy eljárás indul egy frissen megerősödött pártvezér ellen, vagy ismét bebizonyosodik, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad azt az átlagembernek.

 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­­e­­­l­­d­­ ­­a­­ ­­s­­­z­e­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Perczel Éva
2024. július 04. 09:09
"A Metropol szakértője szerint másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Magyar Péter szabadlábon van" Nem! Nem a Metropol szakérője szerint, hanem a hatályos törvények szerint jár ezért börtön, még akkor is, ha ez a szektának, vagy a "piramis építőknek" nem tetszik!
Skywalker_bp
2024. július 04. 08:48
Másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Lölő és Tiborcz pedig még szabadlábon vannak. Azta! És a Metropolnak is van szakértője!
bhölömbika
2024. július 04. 08:41
én csak akkor hiszem el ha a Ripost szekértője mondja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!