Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Hát, akkor már inkább a medve

2024. május 22. 05:34

A forradalom hersegve habzsolja fel saját gyermekeit, és nem úgy tűnik, hogy bármelyikük megfeküdné a gyomrát.

2024. május 22. 05:34
Veczán Zoltán
Mandiner

Most éppen Nádas Pétert csócsálja nagy buzgalommal – elébb porhanyósra pácolta, mediumra sütötte az a szakértői grémium, amely szerint

fehér férfi akkor sem nyerhet német irodalmi díjat, ha baloldali politikai pedigréje rendben van, nemigen beszél ki a kórusból, sőt;

és legalább egy kisebbségiséget fel tud mutatni az identitássérelmi fejkörmérők számára. Ugyanis: túl fehér. Mármint a bőre színe.

Das ist die Berliner Luft: a bőrszín, a származás politika, tudták ezt a berliniek akkor is, amikor Wannseeben vettek részt egy remek, forradalmi konferencián a témában 1942-ben,

és akkor is, amikor nyolc évtizeddel később a Haus der Kulturen der Welt díjáról kellett dönteni.

Ezt is ajánljuk a témában

Lassan megszokjuk az új nyelvi kódrendszert is.

Teszem azt, „bátor” egy alkotás, ami se nem szép, se nem jó, de politikailag megfelelő,

és egy lépéssel továbbmegy annál, mint a progresszív minimumelvárás. „Elgondolkodtató”, amikor, ha van is mondanivalója, ezt explicite azért jobb lenne nem leírni, mert úgy aztán igen csúnyán nézne ki. De lehet még „formabontó” (kaotikus) és „sokkoló” (gusztustalan és-vagy öncélúan erőszakos) is. Eltéveszteni a megfelelő jelzőt még csak megmosolyogtató parvenüség, de nyíltan kritizálni mindezt felér egy parasztlázadással; az olyasmit pedig nem szeretik az elnyomottak védelmében megőszült permanens forradalmárok.

Más kérdés, hogy egy évtizednyi masszív faji generálszósz-menzaétkeztetés után – a fekete Akhilleusztól Newtonig – mi a fene a „bátor” meg a „formabontó” 2024-ben egy fekete Júliában vagy a nyomorult mintakövetés helyett mégis mi a „punk” egy free szfe-s fekete Emesében?

Kapcsolódó vélemény

Felhévizy Félix

Magyar Nemzet

Idézőjel

Elérte a woke-őrület Shakespeare-t is.

Annyira unalmas már ez az egész,

hogy az ember talán csak akkor kapja fel a fejét, amikor véletlenül nem egy európai történetbe rondítanak bele, hanem mondjuk egy japánba – és csinálnak a Jaszuke néven elhíresült, egyetlen fekete fegyverhordozóból szuperszamurájt. Amilyen villámgyorsan hagyják ott a hírek szerint az Assasin’s Creed-sorozat rajongói a játékot, olyan gyorsan nő az esély rá, hogy igazán „formabontó” jelleggel ez a „forradalmi” alkotás legyen az első videójáték, amely rangos német irodalmi díjat kaphat.

Eközben a világ magát boldogabbnak gondoló fele éppen arccal fordul magába – jobb el sem képzelni, milyen pozícióban – és olyan forradalmi kérdések foglalkoztatják, mint hogy egy magányos nő kivel találkozna szívesebben az erdőben: egy medvével vagy egy ismeretlen férfivel?

A liberális nők körében végzett „felmérés” szerint a medve nyert,

mert az „a medve csak egy ártatlan állat, amelyik legfeljebb csak széttép”, ellentétben a férfivel, aki ugyebár potenciálisan bármire képes.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennél is forradalmibb a „digitális guillotine” gondolata: emberek, akik mindenféle színészeket meg egyéb roppant fontos embereket követnek különféle platformokon, elkezdték tőlük követelni, hogy az Izrael-Hamász háború kapcsán nyilvánosan ítéljék el Izraelt,

különben jön a digitális lenyakazás, magyarán a követőik elkezdenek elpártolni tőlük,

ezzel komolyabb anyagi veszteséget okozva nekik hosszú távon.

Ez olyan esszenciálisan nyugati, és olyan igazán 21. századi dolog: kockázatvállalás nélküli, teátrális szájtépés nem létező dolgok – virtuális személyiségek, like-ok, miegymás – fölött, és a plebszharag becsatornázása virtuális „cselekvések” elvégzésére, mondjuk egy jó kis lincselésre.

Kérdés, mikor vált át a szimbolikus királygyilkosság valódiba.

Nálunk keleten egy kicsit még darabosabban mennek az elvárt mozdulatok, előfordulnak túlkapások – például egy progresszív költő megbolondul, és lelövi a miniszterelnökét.

De van valami, amire elégedetten bólogathatna a nyugati forradalmi élcsapat: nekünk nem kell a jövő orvosait, mérnökeit, filozófusait a Közel-Keletről meg Észak-Afrikából importálnunk, mint nekik Kölnbe, Dublinba vagy Párizsba; van elég helyi utánpótlás, mint például az a két, egymással nézeteltérésbe keveredő csoport, amelyik nekilátott kicsontozni egymást, bozótvágó késsel, gereblyével, kinél éppen mi akadt, az első magyar egyetemi városban, Pécsett. Ők egészen biztosan azon vesztek össze, hogy

az egyik família nem volt képes elviselni, hogy szerinte a másik család Wittgenstein metafizikai elmélkedéseit a Tractatusban teljesen félreértelmezi.

Mondjuk nem biztos, hogy sokkal rosszabb mentális állapotban voltak, mint a berlini irodalmi grémium, ellenben csak férfiak voltak ott, így a nemi diverzitáson lenne még mit dolgozniuk.

S ha mindez még nem lenne elég: közben Pottyondy Edina videoblogger ismerkedős estet szervez, kicsit maradi módon férfiaknak és nőknek,

de hát Róma sem egy nap alatt épült.

Mint egy hozzám eljutott posztjában Pottyondy írta is, ő előad, s különben is: „van annál jobb ajánlat a pasiknak, mint 400 szingli, libsi csaj egyetlen légtérben?”.

Hát, akkor már inkább a medve.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. május 22. 22:41
Amilyen rossz lett a sajtója a szarvasmarhának - szennyezi a környezetet, sok víz kell hozzá stb. -, olyan jó lett a medvéé. Ki ne szeretné, hogy egy medve süllyessze belé a körmeit?
fabulon a bőre őre
2024. május 22. 14:48
"'van annál jobb ajánlat a pasiknak, mint 400 szingli, libsi csaj egyetlen légtérben?'. Hát, akkor már inkább a medve." Veczán 100/100.
lauderstenonis-2
2024. május 22. 12:31
Viccesen hazudik a cikk írója. Az Assassin's Creed Shadows a tervek szerint 2024. november 15-én fog megjelenni. Egy meg sem jelent játékot hogy lehet otthagyni?
Ez D-dúr és e-moll
2024. május 22. 11:10 Szerkesztve
"allen9 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. május 22. 10:08 Most én nem trollkodok, de ki volt jobbos a rendszerváltáskor?..." 1990-ben volt MDF, KDNP, FKGP, MNP. A pártok listáin főhelyeken nemcsak olyanok szerepeltek, mint Csurka, Csengey, Raffay vagy Zétényi, de olyanok is, mint Fekete Gyula, Czine Mihály vagy Lőrincze Lajos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!