Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Az ukránoknak szurkol, a liberális pártot támogatja Fico támadója, de a szlovák ellenzéki sajtó gyűlöletkampánya is közrejátszhatott a merényletben

2024. május 18. 16:35

Ezt tudjuk eddig a merénylőről és a lehetséges politikai motivációiról.

2024. május 18. 16:35
null

(Nyitókép: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

Heves vita robbant ki a magyar sajtóban arról, hogy vajon lehet-e háborúpártinak, baloldalinak, liberálisnak, ellenzékinek mondani a Robert Fico szlovák miniszterelnökre szerdán rálövő, 71 éves Juraj Cintulat. Abban is nagy a vita, hogy vajon lehet-e a szlovák liberális sajtó felelősségét firtatni, vagyis kimondhatjuk-e, hogy

a Fico elleni permanens kampányuk gyakorlatilag oda vezetett, hogy a szlovák miniszterelnököt megpróbálták megölni.

Ezt is ajánljuk a témában

Először érdemes az elkövető – eddig a magyar és nemzetközi sajtóból megismert – hátterét feltárni. A magyar baloldali sajtó sietve megírta a merényletet követően, hogy nincs itt semmi politikai értelemben vett látnivaló, hiszen az elkövető egy oroszbarátnak, szélsőjobboldalinak, neonácinak aposztrofált – egyébként már megszűnt – szervezettel szimpatizált, sőt egy rendezvényükön is részt vett. Ha Cintula múltja tényleg csak ennyiből állna, akár le is zárhatnánk itt a sztorit, mondván egy félőrült, szélsőjobboldali elkövetővel van dolgunk.

Csakhogy, bár Cintula 8 évvel ezelőtt még valóban szimpatizált az említett, Szlovák Honvédek elnevezésű csoportosulással, a védelmi miniszter által nyilvánosságra hozott információk szerint a sokat emlegetett 2016-os rendezvényre történetesen pont békítő szándékkal ment el, a szervezet tagjait akarta rávenni arra, hogy az illegálisan tartott fegyvereiket beszolgáltassák, és kijelentette, hogy nem támogatja az erőszakot.

Azóta viszont nagyot fordult a világ Cintulával, politikai értelemben és a vérmérsékletét tekintve is.

Cintula ugyanis időközben nyíltan beállt a liberális Progresszív Szlovákia mögé. Noha a pártnak – a párt közleménye szerint – nem lett tagja, de hangos szimpatizánsa igen, olyannyira, hogy még az általa létrehozott irodalmi klub Facebook-oldalát is a propaganda szolgálatába állította, amikor

a Momentum szlovákiai testvérpártjának – a liberális Progresszív Szlovákia a Momentummal egy pártcsaládban tevékenykedik az Európai Parlamentben – az elnökjelöltje mellett agitált,

konkrétan kijelentette, hogy „Zuzana Caputovát támogatom!”. [Donáth Annáék a 2019-es szlovákiai választásokon pont a Progresszív Szlovákiát támogatták a helyi magyar párttal szemben a szerk.]

Ezt is ajánljuk a témában

Cintula egyébként maga sem csinál titkot abból, hogy ellenzéki volt, és ki nem állhatta Fico politikáját.

A tvnoviny.sk szlovák lap írta meg, hogy Robert Fico merénylője már a szerdai merénylet előtt is tüntetett Fico ellen, amikor április 24-én Alsókorompán szintén kihelyezett kormányülésen vett részt a miniszterelnök.

„Éljen Ukrajna”, „hazaárulók”, „elég Ficóból” – többek között ezeket kiabálta ő is többi tüntetővel együtt,

vagyis kifejezte, hogy nem ért egyet Fico orosz-ukrán háború kapcsán képviselt nézeteivel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A merényletet követően pedig ő maga nyilatkozta le, hogy azért követte el a támadást, mert nem értett egyet Fico politikájával. A merénylő kamerába mondta, hogy mindenki megértse, nem ért egyet a jelenlegi szlovák kormányzat politikájával.

Ezt is ajánljuk a témában

Cintula ellenzékiségét egyébként fia nyilatkozata is alátámasztja, aki arra a kérdésre, hogy gyűlölte-e az apja Ficót, lakonikusan csak annyit mondott, hogy „így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok”.

Ezek alapján egészen bizonyos, hogy amikor Cintula a merényletet elkövette, már messze nem oroszbarát, hanem kifejezetten ukránpárti álláspontot képviselt, és nem szélsőjobboldali szervezettel szimpatizált, hanem a liberális Progresszív Szlovákiával.

Innentől kezdve azon vitatkozni, hogy a legutóbbi időkben, beleértve a merénylet elkövetésének idejét is, milyen politikai erőkkel szimpatizált, teljesen felesleges.

A merénylő politikai gondolkodása tehát az elmúlt 8-10 évben igencsak megváltozott, így a 2016-os, szélsőjobbos szervezetet támogató, azt pacifikálni próbáló Cintula 2024-re egy

ukránokkal szimpatizáló, a szlovák liberális progresszió agitátoraként működő Cintulává vált.

A legfontosabb kérdés azonban messze nem az, hogy Cintula politikai értelemben megváltozott. Ilyen sokakkal megtörténik, eltelt 8 év, a szlovák belpolitika azóta elfogyasztott 5 kormányfőt, túl vagyunk egy világjárványon, kitört az orosz-ukrán háború, bőven volt tehát alkalma bárkinek arra, hogy revideálja korábbi nézeteit. Mindezek ellenére sem magától értetődő, hogy attól, mert valaki az ukránokat támogatja és a liberális Progresszív Szlovákiával szimpatizál (sokan vannak ilyenek Szlovákiában, a Progresszív Szlovákia támogatottsága 20 százalék körül mozog), a miniszterelnököt meggyilkolni szándékozó merénylővé válik.

Ezen a ponton válik fontossá a szlovák liberális sajtó viselkedésének vizsgálata.

Cintula ugyanis a rendelkezésre álló információk alapján bár nyíltan támogatta a liberális Progresszív Szlovákia pártot, de eddigi ismereteink szerint a merénylet időpontjáig nem volt különösebben erőszakos alkat, elég ha arra gondolunk, hogy korábban erőszak elleni pártot akart létrehozni, valamint, ahogy fentebb írtuk, 2016-ban ő próbálta pacifiálni a szélsőjobbos csoportot.

Ezt is ajánljuk a témában

Politikai fordulata mellett azonban vérmérséklete is megváltozhatott az elmúlt években.

Radikalizálódásában óriási szerepe lehetett a progresszív-liberális médiumok kormányellenes propagandájának.

A Fico elleni uszításban élen járt a liberális DenníkN. A lap közel sem objektív szemlélője a szlovák közéletnek, sokkal inkább a szlovák belpolitika alakítójaként lép fel, elég csak arra gondolni, hogy

a lap egyik legismertebb publicistája az a Martin M. Šimečka, akinek a fia a Progresszív Szlovákia párt elnöke.

Martin M. Šimečka – fia pártjának retorikájával összhangban – az elmúlt években folyamatosan támadta Robert Ficót és kormányát. Rendre túlzott oroszpártisággal vádolták a kormányt, azt állítván, hogy Fico Putyin embere, miközben Fico pont pár nappal ezelőtt zárták ki a Roszatomot a jászlóapátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű új blokkjának megépítésére kiírt versenypályázatból. De azzal is vádolták Ficót, hogy kilépne az EU-ból. 

Jellemző körülmény, hogy

Martin M. Šimečka egy nappal(!) a merénylet előtt megjelent publicisztikájában kijelentette, képtelen azonosulni a kormányoldalt választó szlovákokkal.

Azt írta, világos beszédre van szükség: a kormány ugyanis szerinte szélsőjobboldali, nacionalista, oroszpárti, antidemokratikus, bevándorlásellenes, csodálja a diktatúrákat. A szerző arról is írt, hogy eleget tud a kormány tagjairól ahhoz, hogy ne akarjon velük találkozni „egy sötét utcán”.

A Progresszív Szlovákiához köthető újságíró a publicisztikájában

Hitlerhez hasonlította Ficót és a harmincas évek német társadalmához a választóit.

Persze, egy napon majd megváltoztathatják a véleményüket [mármint Fico szavazói – szerk.], ha rájönnek, választásuk nem hozott megnyugvást. Adolf Hitler választóinak nagy része is végül elfordult tőle, de milyen emberek voltak ezek, amikor megválasztották őt és hűségesek maradtak hozzá. Jók?” – írta közvetlenül a Fico elleni merénylet előtt. „Nem akarom megérteni őket. Egyetértek Angela Merkellel, aki az AfD szavazóiról azt mondta, nem akarja megérteni őket” – folytatta Šimečka.

De természetesen nemcsak a merényletet megelőző napon démonizálta Ficót a DenníkN.

A legolvasottabb szlovák liberális lap ugyanis karikatúrákban is igyekezett gyűlöletet szítani Fico ellen. Az egyik legismertebb szlovák karikatúrista, Martin Šútovec (Shooty művésznéven)

hol sátánként, hol náci szörnyetegként, hol kommunistaként, hol dühöngő őrültként, Putyin bábjaként, esetenként asszonyverőként (miközben Cintula feminista kiáltványokat írt) ábrázolta Ficót.

A Ficót lejárató karikatúrákat az alábbiakban tekinthetik meg.

Robert Fico sátánként ábrázolva.
Robert Fico náciként ábrázolva.
Robert Fico őrültként ábrázolva.
Robert Fico Putyin bábjaként ábrázolva.
Robert Fico nőverőként ábrázolva.

A DenníkN tevékenysége persze csak egy példa a Fico elleni uszításra, más liberális lapok is rendre össztűz alatt tartották Fico kormányát. A DenníkN jelentősége abban áll, hogy épp az egyik legolvasottabb szlovák lap, és már ez a portál is bőven legyártott elég indokot arra, hogy miért kell gyűlölni Ficót.

Azt egyébként a szlovák kormányoldal is folyamatosan sérelmezte, hogy

a szlovák liberális sajtó kifejezetten heccelte az ellenzéki szavazókat Fico ellen.

Fico egy videóinterjúban egy hónapja maga is arról beszélt, tart tőle, hogy az ellenzéki média által felfokozott hangulat előbb-utóbb erőszakba csap át.  A május 15-i merénylettel ennek az erőszaknak pont ő lett az áldozata.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 431 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zatoicsi
2024. május 19. 08:20
Jól bemagolta az Alinsky füzetet az itt szörcsögő liberális terroristákkal szimpatizáló bélsárpesti gebedt csürhe.
zatoicsi
2024. május 19. 08:17
liberális demokrata = vérgőzös kommunista terrorista (legtöbbjük buzi)
falstaff-2
2024. május 19. 06:13
Miért nem hihető az, hogy szélsőjobbosok egyszer csak azokkal a ballibsikkel állnak össze, akikre évekkel ezelőtt még kígyót-békát mondtak? Hiszen szemünk előtt zajlik itthon is erre eklatáns példa, Spinoza ház, összefogás, széder-est...
polárüveg
2024. május 19. 02:47
A Hiradó videojában tisztán látszik, ahogy 160 kg körüli férfi és egy 100 kg körüli nő jobbszélen rááll a kordon talpára, majd összenéznek a merénylővel, aki ezután rántja elő a pisztolyát. A testőrök le akarják fogni a merénylőt, de a kordon nem engedi, mert rajta áll ez a két ember. Mindenki más mozgásban, ők kapaszkodnak a kordonon hosszasan. Ez a bizonyíték arra, hogy ez a merényletet JÓL megszervezték. Tudtak a kordonról, hogy Fico ki fog menni az emberekhez, hogy a testőrök képzése, mozgása pont ezt a típusú neonaíva merénylő karaktert engedi végigjátszani. Egy neonaíva merénylő a testőrökről való ismeret híján ezt a merényletet a legnagyobb valószínűséggel nem tudta volna elkövetni. Tehát vagy belülről súgtak a merénylőnek, vagy hivatásos szolgálatok adták a forgatókönyvet. A merénylő és elmúlt 2 havi környezetének telefoninformációi léte, nemléte sokat elárulhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!