Ünnepeltből üldözött: J. K. Rowling ismét szembeszáll a transzpropagandával

2024. április 05. 05:32

Több ezer feljelentés érkezett a „gyűlöletbeszéd-törvény” hétfői elfogadása óta a Harry Potter írója ellen, akire azért akadtak ki a transzok, mert kitart amellett, egy férfiből nem lesz nő. De hogy lett belőle LMBTQ-közellenség? Mutatjuk!

2024. április 05. 05:32
J.K. Rowling

Nyitókép: TOLGA AKMEN / AFP

Néhány napja nagyot robbant a hír: a gyűlöletbűnözésről szóló, hétfőtől hatályos skót törvény értelmében 

letartóztathatja a rendőrség az országban élő J.K. Rowlingot, a Harry Potter könyvsorozat szerzőjét

 a transzneműeket érintő bírálata miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Rowling ugyanis hangot adott véleményének, miszerint a baloldali-szeparatista Skót Nemzeti Párt által áterőltetett új jogszabály megfojtja a szólásszabadságot, 

ellenben ő továbbra is kitart azon meggyőződése mellett, hogy a férfiak nem válhatnak nővé.

Ezzel pedig sérti az új skót törvényt, amely kriminalizálja az életkoron, fogyatékosságon, fajon, valláson, szexuális irányultságon és transznemű identitáson alapuló „gyűlöletkeltést” – de csak a transzneműn, vagyis az igazi nők (vagy férfiak) nem kapnak védelmet, csak a transzok.

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy látszik, Rowling újból emelte a tétet – vagyis valóban feminista álláspontot képvisel, amelybe nem fér bele az, hogy például magukat nőként definiáló, biológiailag férfi sportolók versenyezzenek női vetélytársaikkal, vagy használják a női öltözőket, mosdókat;

de az sem, hogy nőként hivatkozzanak magukra.

Az írónő tweetjeiben gyakran kritizálja a transznemű aktivistákat és az általuk használt újbeszélt; nemrég a hírekben neveztek nőnek egy transznőt, mire bejegyzésében azt írta: „Elegem van ebből az egész szarból. Ez nem egy nő (…) az ideológiavezérelt félretájékoztatás nem újságírás”.

Nemrég pedig mintegy 70 ezer fontot adományozott egy feminista szervezetnek, amely beperelte a brit Legfelsőbb Bíróságon a skót nő-definíciót (mely szerint nőnek tekintik azokat, akik „azok szeretnének lenni”, „úgy élnek”, illetve már keresztülmentek a nemváltás jogi folyamatán – azaz biológiai férfiak, de nőnek vannak feltüntetve a személyijükben).

De a történet jóval messzebb vezet ennél.

J.K. Rowling ugyanis nem volt mindig a radikális LMBTQ-aktivisták célpontja, sőt.

Egészen 2018-ig kedvelték a radikális emberijogi aktivisták és liberálisok, hiszen minden tekintetben úgy tűnt, példaértékű módon viselkedik az ő szempontjukból.

Több, a könyvben fehér bőrűként leírt szereplője „bőrszín-változtatásába” belement, sőt, bátorította, a sokszínűséget éltetve; így járt Lavender Brown, vagy egy színpadi darabnál maga Hermione Granger is. Ha úgy kívánta a helyzet, a diverzitás jegyében „meleggé tette” egy-egy karakterét, így járt az iskolaigazgató-varázsló szerepében Albus Dumbledore.

Ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy nála is vannak vörös vonalak: például a szólásszabadság.

Mint az akkori kormány Zöld Könyvében tett bejegyzésében 2009-ben (vagyis a munkáspárti Gordon Brown alatt) fogalmazott: Britannia „egy jóléti államot jelent, amelyre nagyon büszkének kell lennünk; és a tolerancia és a szólásszabadság hagyományát, amelyet utolsó közös leheletünkig meg kell védenünk”.

Ezt a vörös vonalat végül a transzjogi aktivistáknak sikerült átlépniük, méghozzá 2018-ban.

Ezt is ajánljuk a témában

Túl a transzpropagandán

A bajok azzal kezdődtek, hogy Rowling lájkolt egy tweetet, amelyben a transz „nőket” „dresszbe öltözött férfiaknak” nevezték – az írónő szóvivője a felháborodást ekkor még azzal hárította el, hogy Rowling csupán tévedésből tette ezt.

De ezután nem volt megállás.

2020-ban Rowling kikelt a Dewex nevű szórakoztató portál egyik cikke ellen, mert az ahelyett, hogy a nőket nőknek hívta volna, kiterjesztette a kifejezést a „menstruáló emberekre” (ezt a kifejezést azóta is következetesen bírálja).

Ugyanekkor kijelentette: tiszteletben tartja a transz emberek jogait ahhoz, hogy úgy éljenek, ahogy akarnak, de a biológiai nem valóságos, és annak valódi következményei vannak. Rámutatott arra is, hogy a transzaktivizmus a női nem lerombolására tett kísérlet.

A Munkáspárttal is szembeszállt, miután Keir Starmer pártvezető kijelentette, hogy a transz nők nők – Rowling közölte:

a Munkáspártra többé nem lehet számítani a nők jogainak védelmében;

kiállt amellett a diáklány mellett, akit azért csaptak ki az iskolából, mert a nemiséggel kapcsolatos kérdéseket tett fel egy transzfóbiával foglalkozó előadónak.

Ekkortájt, 2022-ben jött képbe először a most elfogadott skót törvény, amit szintén élesen bírált az írónő, és a szexuális zaklatás áldozatait ellátó, kizárólag valódi női áldozatoknak szóló krízisközpontot nyitott meg Beira’s Place néven. Cikkünkben a valódi nő kifejezést használjuk, noha az LMBTQ-mozgalom „ciszneműnek” nevezi a saját született nemével azonosuló embereket,

maga Rowling is visszautasította a cisznemű kifejezést 2023 júniusában, mondván, ez „ideológiai nyelvezet”.

Mindezzel kivívta sokak – önkéntes vagy megfelelési kényszerből odavágott – támadását; többek között a filmsorozatban a szereplőit alakító színészeknek is meg kellett szólalniuk, köztük a Harry Pottert játszó Daniel Redcliffnek, vagy a Hermione Grangert alakító Emma Watsonnak – hiába, nem akarták kitenni egy ideológiai bojkottnak a filmsorozatot. De olyan is akadt, aki éppen mellette állt ki.

Visszavették tőle a Robert F. Kennedy féle emberijogi díjat, egymást érték a közösségimédiabeli támadások, és a szokásos médiaharc.

Gyűlöletbeszéd vagy amit akartok

Ennek emelte most a tétjét Rowling: a jelen skót „gyűlöletbeszéd-törvény” megsértéséért akár hét év börtön is járhat. Úgy tűnik, ez már tényleg sok volt. Kedden nem más állt ki Rowling mellett, mint Rishi Sunak brit kormányfő, aki szerint biológiai definíciókért nem járhat börtön.

Mások másképp gondolták. Miután az írónő közzétette a törvényt kritizáló posztját, több mint háromezer feljelentés érkezett ellene – írta meg a Telegraph. Ugyanakkor a skót rendőrség maga is megrettenhetett, mert a Telegraph szerint közölték, a tömeges feljelentés ellenére nem indul eljárás a népszerű szerző ellen. Egyelőre.
 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vata967
2024. április 05. 12:39
Skócia a feljelentők országa. Mik nincsenek!
zolka50-52
2024. április 05. 10:09
Az kimaradt, hogy a skót miniszterelnököt többen jelentették fel az új törvény alapján, mint Rowlingot.
Thészeusz
2024. április 05. 09:42 Szerkesztve
Elon Musk tökéletes meme-je ugyanerről a jelenségről: https://images.app.goo.gl/29LbZFhTAfTsZ2am8 J. K. Rowling is politikai center közeli szólásszababság párti, akinek van integritása és elvei és azt mondta a woke elmebajra, hogy "Most már elég volt, elég" és "Eddig, és ne tovább, már nem lehet tovább hátrálni az elmebajjal szemben (a tolerancia jegyében)"
Unknown
2024. április 05. 09:16
Azért Dumbledoret nehezen emésztettem meg…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!